spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

CCR a decis: Băsescu reprezintă România la Consiliul European. Ponta: Voi merge la Bruxelles

- Advertisement -

Curtea Constituţională a tranșat, astăzi, polemica dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, cu privire la reprezentarea României la Consiliul European, eveniment care va avea loc mâine. Potrivit deciziei judecătorilor, la Bruxelles va trebui să plece șeful statului. Rămas pe dinafară, Victor Ponta a anunțat că va merge „evident” și el la Consiliul European pentru a reprezenta interesele poporului.

Preşedintele Traian Băsescu, lângă judecătorii Curţii Constituţionale (CCR)

UPDATE 5. Președintele Senatului, Vasile Blaga, a spus că se aștepta la o astfel de decizie din partea CCR. „Nicio putere în stat nu poate să facă chiar ce vrea (…) Un calcul al USL a fost acela de a crea permanent conflicte cu șeful statului.(..) Domnul Ponta va trebui să învețe să guverneze, nu să se ocupe 70% din ședințele de Guvern de bătălia cu șeful statului”, a declarat Vasile Blaga.

UPDATE 4: „Decizia CCR nu este o surpriză”, a declarat Victor Ponta. „Președintele Traian Băsescu a numit niște oameni care i-au îndeplinit dorințele. Blocajul permanent la care presedintele Traian Basescu și cei câțiva oameni care încă îi mai sunt credincioși supun România nu poate fi acceptat și nu poate fi considerat normal în niciun fel de țară democratică(…) Prin această decizie a CCR nu a făcut decât să acceptăm că președintele Băsescu conduce toate instituțiile din această țară. (…) Consider că am obligația alături de Parlamentul României să deblocăm acestă situație și singurii care pot să decidă sunt cetățenii României”.

El a anunțat că va merge la Bruxelles, în ciuda deciziei Curții. „Am în spate nu cinci judecători, ci Parlamentul”.”Președintele nu are niciun fel de mandat, nici din partea Parlamentului, nici din partea Guvernului ci are doar cinci judecători ai CCR. (…) Cred că președintele nu va merge mâine la Bruxelles (…) Nu eu am început conflictul cu președintele, nu eu m-am adresat Curții Constituționale”, a mai spus Ponta. „Nu vreau să anunţ decizii politice. Mă voi consulta cu colegii mei. (…) Mâine la Bruxelles va fi şi dl. Crin Antonescu şi apoi ne vom consulta cu colegii noştri”, a spus Ponta, întrebat dacă USL ia în calcul suspendarea preşedintelui Băsescu.

UPDATE 3: „Nu comentăm nimic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Bogdan Oprea.

UPDATE 2: În exercitarea atribuțiilor sale constituționale, președintele participă la Consiliul European în calitate de șef al statului. Aceste atribuții pot fi delegate de președinte, expres, prim-ministrului, a decis CCR.

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi. Conform comunicatului remis presei după ședință, „Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, generat de acţiunea Guvernului şi a primului-ministru de a-l exclude pe Preşedintele României din delegaţia care participă la Consiliul European în perioada 28-29 iunie 2012”.

UPDATE1: Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat că invitaţia la Consiliului European pe numele premierului Victor Ponta urmează să vină astăzi de la Bruxelles, la fel ca şi ecusoanele de acces pentru membrii delegaţiei condusă de acesta.

„Delegaţia condusă de primul-ministru este înregistrată la Bruxelles. Având în vedere discuţiile din România, evident că la Bruxelles se ia notă de discuţii. Bruxelles-ul nu interferează în sensul de a spune cine să vină, ci lasă fiecare ţară să îşi ia decizia. Ecusoanele şi, dacă vreţi, aceste lucruri care ţin de intrarea efectivă în palatul reuniunii urmează să vină în cursul zilei de azi, eu cred că sunt deja în drum spre noi”, a spus Marga.

Ponta a fost personal la CCR să-și pledeze cauza

Premierul a fost și el prezent la ședință, însoțit de ministrul Justiției, Titus Corlățean, pentru a-și prezenta punctul de vedere. Victor Ponta a stat la CCR o oră și jumătate. La ieșire, el a declarat că s-a prezentat în fața Curții cu declarația Parlamentului care îi dădea mandat să reprezinte România la Consiliul European și cu legea – votată luni – care prevede că Parlamentul mediază între președinte și premier dacă aceștia nu se înțeleg cine merge la reuniunile internaționale. „Nu se poate cere de către președinte ca România să se transforme într-o republică prezidențială în care toate drepturile să aparțină președintelui. Acest lucru îl poate decide doar poporul român, printr-o revizuire a Constituției”, a declarat el.

Administrația Prezidențială a fost reprezentată de consilierul prezidențial Ștefan Deaconu. La plecare, acesta a declarat: „Avem aceeași Constituție, aceeași legislație în baza căreia președintele a participat la Consiliul European. Nu vede de ce, deodată, șeful delegației ar trebui să fie premierul, nu președintele. UE este o uniune de state, la Consiliu participă reprezentanții statelor, iar în cazul României, potrivit Constituției, acesta este președintele”.

Deaconu a mai spus că declarația Parlamentului, la care a făcut referire Ponta, este „o declarație politică, nu produce efecte juridice”. Întrebat ce va face șeful statului dacă decizia CCR va fi în favoarea premierului, consilierul prezidențial a răspuns: „Dacă asta este decizia, ea trebuie respectată”.

Ședința Curții continuă.

Un singur loc la masă

La reuniunea care are loc la Bruxelles pot merge ambii lideri, însă numai unul are loc la masa discuţiilor. Pentru că, în urma discuţiilor dintre Băsescu şi Ponta nu s-a ajuns la o concluzie pe tema reprezentării României la Consiliu, decizia finală se află în mâna judecătorilor de la CCR.

Premierul a atras în conflict și Parlamentul, care, grație majorității parlamentare a USL, a adoptat o declarație ce îi recunoștea premierului calitatea de reprezentant al României la acest summit. Miercurea trecută, Ministerul de Externe a transmis la Comisia Europeană componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European, în care nu a fost inclus şi numele lui Traian Băsescu. Pe listă sunt prezenţi Victor Ponta, Andrei Marga şi Leonard Orban.

Ca reacţie, Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta o scrisoare în care îi atrăgea atenţia că participarea la Consiliul European fără mandat din partea şefului statului echivalează cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui. În cele din urmă, președintele a sesizat, luni, CCR, cu privire la existența unui conflict de natură constituțională între președinte și premier. În aceeași zi, prin Parlament a trecut o lege care stabilea că, pe viitor, Parlamentul va decide cine reprezintă statul român la reuniunile forurilor UE.

Uninominalul lui Ponta, pe masa judecătorilor Curții

Curtea Constituţională discută tot astăzi sesizarea PDL în cazul legii privind sistemul uninominal de vot propusă de USL, care prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au obținut cele mai multe voturi în colegiul în care au candidat şi prin care pragul electoral a fost eliminat.

www.evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.