*Un ciobănaş de numai 20 de ani care muncea la stâna fraţilor Enache din Frumuşiţa a sfârşit tragic după ce s-a electrocutat pe un stâlp de înaltă tensiune * Blestem sau plată pentru păcatele stâpânilor? În ultimii trei ani, alţi trei ciobani au murit din diverse cauze în serviciul celor pe care comunitatea îi califică drept „teroriştii” de la Tămăoani
Dumitru Giurcan (20 ani) era, până alaltăieri, unul dintre ciobanii care păzeau turmele de oi şi capre ce aparţin fraţilor Valerică şi Neculai Enache din satul Tămăoani, comuna Frumuşiţa. Venise din Bogdăniţa, judeţul Vaslui, loc de unde majoritatea stâpânilor de turme îşi recrutează forţa de muncă, pentru că este ieftină.
Tânărul oier nu a avut însă viaţă lungă la stâna fraţilor Enache, pentru că la sfârşitul săptâmânii trecute a avut nefericita idee de a se urca pe un stâlp de înaltă tensiune. „În momentul în care a vrut să coboare de pe stâlp, tânărul, aflat fără forme legale în Frumuşiţa, a atins firele de înaltă tensiune şi s-a electrocutat, decedând pe loc”, a precizat cms. Cristina Tatuliuci, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.
Accidentul, unul extrem de nefericit de altfel, ar fi fost trecut destul de repede cu vederea în comunitate dacă ciobanul Giurcan nu ar fi fost al patrulea oier tocmit de fraţii Enache care a murit într-un interval de trei ani, doi ciobani sfârşind loviţi de maşini, iar unul, ucis în bătaie. Sfârşitul tragic al ciobănaşului răscoleşte însă o lungă serie de probleme pe care stâpânii turmelor, fraţii Valerică şi Neculai Enache, le-au pricinuit localnicilor, şi de aici, administraţiei locale.
Oile au distrus recoltele
Principala problemă a oamenilor din Frumuşiţa legată de fraţii Enache, confirmată de altfel de primarul Nelu Munteanu, o constituie faptul că oile, circa 2.000 la număr, mânate de cele mai multe ori de ciobani foarte tineri sau chiar minori, dau iama pe terenurile cultivate fie de persoane fizice, fie de societăţi agricole.
„Nu ştim ce să ne mai facem cu ei. Le-am făcut adrese, acum vreun an le-am trimis hârtie să îşi mute stâna, pe care au ridicat-o în centrul satului Tămăoani, pe terenul primăriei. Trec cu turmele peste recolte de orz, orzoaică, grâu, nu ţin cont de nimic. Am şi primit numeroase sesizări de la societăţi care au terenurile distruse de oi. Nu ştiu de ce, la banii pe care îi au, nu îşi cumpără nişte pământ să îşi facă stâna acolo şi să îşi pască oile”, susţine primarul Nelu Munteanu.
Edilul din Frumuşiţa se declară cu atât mai indignat cu cât fraţii par să aibă la degetul mic întreaga comunitate din Tâmăoani. „Îi înjură pe oameni, îi bat, îi terorizează. Pe mulţi i-am determinat să depună plângere la Poliţie, dar nu ştiu cum se face, că imediat ce dosarul trebuie să ajungă la Judecătorie, se dă o propunere avantajoasă şi ei nu păţesc nimic. Nimeni nu a luat măsuri împotriva lor. Am făcut sesizări la toate instituţiile, dar degeaba”, adaugă primarul Nelu Munteanu.
Fraţii Enache şi ciobanii care le păstoresc turmele şi-au atras ura proprietarilor de pâmânturi. Zeci de hectare semănate cu orz, orzoaică sau grâu, dar şi cu porumb sau viţă de vie au fost mâncate de animale, păgubite fiind SC Agrofrontal, SC Geaki SRL şi SC Ghedin Test SRL. În ultima lună, conform sesizărilor ajunse la primărie, peste 80 de hectare au fost afectate, cele mai mari pagube înregistrându-le SC Ghedin Test SRL, care a rămas fără grâul semănat pe aproape 56 de hectare. „Cum noi plătim ca să cultivăm suprafeţele astea de teren, să plătească şi ei, că sigur primesc subvenţii pentru animale. Nu e normal. Să se ducă pe imaşul primăriei şi să pască acolo, nu pe pâmântul cultivat. După ce că nu plouă, ne mai nenorocesc şi animalele astea”, ne-a spus Anghel Alexe, asociat la SC Geaki SRL, societate care în ultima lună a declarat distruse şase hectare de teren cultivat cu orzoaică.
www.viata-libera.ro