MATERIAL ELECTORAL
PLÂNGERI Nemultumiti de actualul primar, tot mai multi localnici din comuna Zãpodeni au început sã vorbeascã despre ilegalitãtile pe care edilul le-a fãcut de-a lungul celor cinci mandate. Mai mult, acestia sunt hotãrâti sã meargã pânã în pânzele albe si au anuntat cã vor sesiza Curtea de Conturi si Directia Nationalã Anticoruptie (DNA) pentru a scoate la ivealã felul în care s-au cheltuit fondurile primãriei în mandatele pe care Gavril le-a prins din 1990 încoace.
Sãtui de cei 20 de ani în care au fost pãcãliti încontinuu de actualul primar al comunei, Constantin Gavril, oamenii din Zãpodeni sunt mai hotãrâti ca niciodatã sã nu îl mai voteze pentru cel de-al saselea mandat în aceastã functie. Primarul Gavril joacã rolul unui om bun la suflet, mãmos, dar de fapt este rãzbunãtor si „un hotoman de primã clasã”, dupã cum se exprimã oamenii din localitate. „Prin viclenie pãcãleste o multime de oameni si mai ales tineretul care-l are angajat în baza ordonantei 76 si pe cei de la ajutor social. Imaginati-vã pânã unde a putut ajunge viclenia acestui om, a reusit sã pãcãleascã chiar si Episcopia Husilor care l-a primit în consiliul de administratie! Ne întrebãm ce rol are acesta în mijlocul preotilor. Măcar dacã ar fi credincios!”, spune un sãtean. Un grup de localnici, cãrora li s-au alãturat si fosti consilieri, ne-au dezvãluit câteva dintre tunurile pe care edilul le-a dat de-a lungul anilor de când este în fruntea acestei comunitãti.
Acuzat de spãlare de bani
Una din afacerile profitabile ale lui Constantin Gavril a fost cea legatã de o asa-zisã aductiune de apã, care ar fi trebuit sã asigure alimentarea cu apã potabilã în comunã. În loc de aductiune, oamenii nu au vãzut decât niste furtunuri îngropate în niste santuri care probabil s-au vrut a fi conducte de apã. „Aproape toti oamenii angajati pe Legea 76 si cei de la 416 sapã prin toate râpele santuri si îngoapã furtunuri, în loc de conducte, care ar trebui sã reprezinte aductiunea de apã. Ca si cum nu era de ajuns, când a fãcut probe, si-a dat seama cã apa nu ajunge pânã la capãt si i-a pus pe bietii oameni sã sape din nou. Bineînteles cã aceste lucrãri suplimentare au fost trecute la cheltuieli neprevãzute. De fapt, acesta este un mijloc prin care acest om, care vrea sã facã tot mai multã avere, se îmbogãteste pe banii nostri, ai tuturor. Acum vreo trei ani, în zona Zãpodeni Deal, primãria a contractat executarea unui put forat pentru alimentarea cu apã a comunei Zãpodeni. Firma executantã a forat pânã la adâncimea de 79-80 m dupã care s-a oprit sistând lucrãrile definitiv. Edilul a motivat în fata oamenilor cã s-a rupt foreza si cã nici apã nu este. De fapt nu a fãcut altceva decât sã mai bage niste bani în buzunar. Localnicii declarã cã aceastã lucrare ar fi costat vreo 2,5 miliarde lei vechi, lucrare la care nu s-a tinut nici o licitatie, nu s-a fãcut nicio receptie, doar s-au spãlat niste bani”, reclamã localnicii.
Tunul de la Episcopia Husilor
Un alt tun de câteva zeci de mii de lei tras de Constantin Gavril s-a petrecut în toamna anului trecut, atunci când si-a luat angajamentul fatã de Episcopia Husilor de a-i culege via. Astfel, aprope toti angajatii de la 416 si cei de la Legea 76 au mers la Husi si au muncit câteva sãptãmâni, iar drept rãsplatã edilul a primit câteva tone de vin pe care le-a vândut în barul primãriei, iar banii au intrat în buzunarul propriu. Oare ce zice de asta Directia Naționalã Anticoruptie?”, se mai întreabã localnicii.
Cum au ajuns terenurile din Zãpodeni în stãpânirea lui Buzatu
Foarte multe pãmânturi, sute de hectare ale primãriei si cetãtenilor sunt date lui Buzatu, vicepresedintele CJ Vaslui si seful de partid al primarului Gavril. Cei care cunosc situatia spun cã sunt fãcute chiar si titluri de proprietate, iar oamenii nãscuti în Zãpodeni au case fãcute pe pãmânturi mostenite si nu pot obtine tituluri de proprietate deoarece Gavril refuzã sã facã acest lucru. Alte nereguli se referã la modul în care au fost folositi banii europeni. Ca sã fie sigur cã mai prinde încã un mandat în fotoliul de primar, Constantin Gavril a profitat din plin de avantajele pe care i le oferã statul fãrã a fi tras de nimeni la rãspundere. Grupul de oameni nemultumiti sustine cã acesta împarte pe la rude si prieteni îngãsãmânt primit de la APIA, pentru a obtine un numãr cât mai mare de voturi. „Primãria a primit de la APIA câteva tone de îngrãsãmânt care ar fi trebuit sã fie împrãstiat pe islazurile comunei. Numai cã acest îngrãsãmânt a fost împãrtit rudelor sale si câtorva consilieri cãrora le-a spus sã îi aducã cât mai multe voturi. Asta nu sunã a mitã electoralã?!”, se întreabã, revoltati, localnicii. Nici drumurile nu au fost „crutate” de Gavril. „Cu ani în urmã au fost alocate fonduri pentru asfaltarea drumului dintre Munteni de Sus si Portari. De fapt, s-a asfaltat numai jumãtate de drum si mai îngust cu 1-1,5m . Noi, cetãtenii comunei Zãpodeni, ne întrebãm unde sunt banii pe cealaltã jumãtate de drum, cine i-a luat? Si de ce? La sfârsitul acestei lucrãri, legal, trebuia fãcutã o receptie, lucru care nu s-a întâmplat nici la acestã datã. Apropo, cum sã facã receptie la banii furati? De strigat la cer!”, se plâng locuitorii Zãpodeniului. Dacã mai spunem cã în toate satele din comuna Zãpodeni medicul veterinar trece de 7-8 ori pe an, prin fiecare localitate, pe când medicul uman nu trece niciodatã prin sat, avem imaginea completã a unei comune prost conduse.
Vor sesiza Curtea de Conturi si DNA-ul
Toate acestea sunt doar câteva din multele ilegalitãti comise de primarul Gavril. Oamenii s-au hotãrât sã nu mai astepte si vor sã sesizeze institutiile competente. ” Ne-am sãturat de acest escroc! A furat cât a putut si tot nu se saturã. Nu îl mai vrem la Primãrie! Dacã nu va lua nimeni nicio mãsurã ne vom adresa Curtii de Conturi si DNA-ului . Este inadmisibil cum un om a reusit sã treacã neobservat în toti acesti 20 de ani si sã nu pãțeascã nimic! Îl rugãm sã ne demostreze cã toate acuzele nu sunt reale!”, au mai spus localnicii care promit cã vor mai scoate la ivealã si alte nereguli comise de actualul primar.