INTERVENTIE Interventie salvatoare, ieri, la Vaslui. Un sugar nãscut la 36 de sãptãmâni a fost transportat pe calea aerului la Spitalul de Copii “Sf. Maria” din Iasi. Un elicopter SMURD l-a preluat pe copilul nãscut cu omfalocel, un defect congenital destul de rar. Asta înseamnã cã micutul a venit pe lume cu peretele abdominal despicat, malformatie care îI punea viata în pericol. În plus, la nastere, micutul cântãrea doar 1,1 kg.
“Bine ai venit la bord! Este primul zbor din viata ta!”. Asa l-au întâmpinat pilotii si medicii ieseni pe micutul nãscut la Maternitatea din Vaslui, venit pe lume prea devreme, la numai 36 de sãptãmâni, cu o problemã gravã de sãnãtate. Cu grijã maximã, medicii au transferat trupul fragil al sugarului, care abia se zãrea printre pãturici, într-un incubator special si l-au pregãtit pentru zbor. În scurt timp, elicopterul s-a desprins de pãmânt si a luat calea Iasului, acolo unde sugarul era asteptat de o echipã de specialisti. Îl astepta o interventie chirurgicalã complexã, deoarece s-a nãscut cu o malformatie gravã si destul de rarã, omfalocel. Asta înseamnã cã prezenta o despicãturã a peretelui abdominal. “Am primit o solicitare din partea medicilor de la Spitalul de Urgentã din Vaslui pentru a transfera la Iasi un nou-nãscut de numai 36 de sãptãmâni, cu omfalocel, o malformatie a peretelui abdominal. Asta îi afecteazã functiile respiratorii si digestive si necesitã o interventie chirugicalã. Conducerea Serviciului Judetean de Ambulantã (SAJ) Vaslui a decis sã cheme în ajutor un echipaj specializat în astfel de cazuri. Copilul a fost preluat de elicopterul SMURD în cursul diminetii, în momentul transferului starea lui fiind una stabilã”, a declarat medicul Dan Ungureanu, SAJ Vaslui.
Malformatie rarã. Cauze necunoscute
Bebelusul era în stare gravã si din aceastã cauzã medicii au decis cã el trebuie sã ajungã la Iasi într-un timp scurt. „Diagnosticul pus de medici la nastere a fost acela de omfalocel, o malformatie congenitalã caracterizatã printr-un defect de închidere a peretelui abdominal în regiunea ombilicalã. Acesta se manifestã printr-o exteriorizare a viscerelor abdominale prin membrana lor, peritoneul. Aceasta hernie ombilicalã embrionarã este tratatã în primele zile ale nasterii printr-o interventie chirurgicalã. A fost solicitat elicopterul SMURD pentru ca bebelusul sã ajungã în timp optim la Iasi”, a declarat Aurora Popa, directorul SAJ Vaslui.
Medicii spun cã omfalocelul apare odatã la câteva mii de nasteri.. Peste douã treimi dintre copii cu omfalocel prezintã si anormalitãti ale altor organe, cel mai frecvent ale splinei, tubului digestiv, inimii, tractului urinar si sistemului nervos. Nu se cunoaste cauza exactã a omfalocelului sau dacã se poate aborda o terapie prenatalã pentru a-l preveni. Între sãptãmâna 16 si 18 de sarcinã intestinele se dezvoltã mult mai repede decât cavitatea abdominalã, care nu le poate gãzdui înca si se proiecteazã prin inelul ombilical. În sãptãmâna 11 de embriogenezã, intestinele ar trebui sã se reîntoarcã în cavitatea abdominalã, care acum este destul de spatioasã. Dacã aceasta reîntoarcere esueazã din diferite motive, o parte din organele abdominale vor rãmâne în exteriorul corpului rezultând omfalocelul.