Cei mai longevivi directori scolari
PE POZITII Schimbãrile politice, care de obicei trag dupã ele, de cele mai multe ori, modificãri inclusiv la conducerile unitãtilor scolare, au fost „fentate” de-a lungul anilor de multi directori vasluieni, care au reusit performanta de a ocupa aceastã functie de conducere zeci de ani. Ilie Cârstea, directorul scolii din Dumesti si Ion Lazãr, directorul scolii din Dracseni, sunt doar doi dintre profesorii care au reusit aceastã performantã.
În judetul Vaslui existã un grup de profesori nãscuti pentru a fi directori. O bunã pregãtire, corectitudinea, seriozitatea, comunicarea si prospectivitatea sunt, se pare, ingredientele necesare pentru a face carierã în acest domeniu. „Asemenea performante manageriale se subscriu dictonului <<Omul sfinteste locul>>. Dincolo de schimbãrile sociale si politice, oamenii competenti rezistã”, a declarat Vasile Ursanu, inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui.
„Pentru a reusi trebuie sã fii foarte bine pregãtit.”
Ilie Cârstea, profesor de biologie, este directorul scolii din Dumesti, si ocupã aceastã functie de 32 de ani. „Pentru a reusi trebuie sã fii foarte bine pregãtit din punct de vedere profesional, pedagogic si metodic. Conteazã foarte mult sã fii corect în toate actiunile pe care le întreprinzi, sã respecti legea si, de asemenea, este important sã ai o bunã colaborare cu celelalte cadre didactice. Am avut întotdeauna o relatie bunã cu toti colegii care m-au înteles si m-au sustinut. Toate aceste elemente au contribuit la promovarea mea atât în functia de director cât si în cea de inspector scolar”, ne-a declarat Ilie Cârstea.
„Dintr-un om exilat am ajuns un om cu rezultate foarte bune”
„Lucrez în învãtãmânt de 43 de ani. În momentul de fatã predau culturã civicã si informaticã. Director la scoala din Draxeni, Rebricea, sunt din anul 1993, însã am ocupat aceastã functie si în perioada în care am predat în judetul Iasi, eu fiind originar de acolo. A fost un moment în viata mea când sincer am crezut cã îmi va fi imposibil sã îmi clãdesc o carierã în acest domeniu. În anul 1986 am fost arestat fiind cercetat politic, însã perioada pe care am petrecut-o în închisoare a devenit un atu pentru mine deoarece apetenta pentru Occident a devenit mai puternicã. Dupã eliberare m-am transferat la altã unitate scolarã si am reusit sã stabilesc o colaborare cu mai multi profesori francezi, reusind sã pun bazele mai multor proiecte Comenius. Dintr-un om exilat am ajuns un om cu rezultate foarte bune”, ne-a spus Ion Lazãr, director al scolii din Dracseni în ultimii 19 ani.
„Sunt un om prospectiv.”
Ghighi Zailic, profesor de Educatie fizicã, a fost director adjunct al scolii Feresti în perioada ’71 – ’75, fiind numit din nou în functie în anul 1983, pentru putin timp însã, deoarece nu era titular, dupã numirea acestuia apãrând legea potrivit cãreia ocuparea unei functii de conducere era conditionatã de titularizare. „Între 1984 si 1989 am fost director educativ iar în 1990 am fost numit director, functie pe care o detin si astãzi. Sunt extrem de importante consecventa, seriozitatea, corectitudinea dar si sã fii un model pentru celelalte cadre didactice. De asemenea sunt un om prospectiv si cred cã si acest lucru m-a ajutat foarte mult”, a declarat Ghighi Zailic.
„Trebuie sã fii un bun manager.”
Chiosa Aurelian, profesor de matematicã, a ocupat functia de director al scolii Blãgesti, în perioada 1991-1996, si din 2007 pânã în prezent. „În primul rând trebuie sã fii un bun manager. Comunicarea este esentialã, pregãtirea de asemenea. Trebuie sã ai bun simt si sã stii sã te faci plãcut”, a declarat acesta.
În categoria directorilor longevivi i-am mai putea enumera printre altii si pe Victor Ailioaie, directorul Scolii nr. 6 „Mihai Eminescu” Vaslui, Dumitru Cioclu, directorul Grupului Scolar de Arte si Meserii Bârlad, sau Maricela Popa, directorul Scolii nr. 5 Bârlad.