spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Istoricii, despre „Dacii, adevãruri tulburãtoare”: „Pure speculatii, fãrã fundament istoric” (video)

- Advertisement -

REACTII Dupã aparitia documentarului „Dacii, adevãruri tulburãtoare”, în care un grup de cercetãtori sustine cã dacii si romanii ar avea strãmosi comuni, istoricii din România s-au arãtat extrem de consternati. Zoe Petre condamnã lipsa de expertizã a celor care au realizat documentarul, dar si confuziile care au fost create. Cât despre cum ar califica informatiile: „pure speculatii, fãrã fundament istoric”.

Documentarul „Dacii, adevãruri tulburãtoare” a stârnit reactii atât în lumea stiintificã, cât si în spatiul virtual, unde s-au creat adevãrate dezbateri. Totul a pornit de la un grup de cercetãtori care sustine cã dacii si romanii ar avea strãmosi comuni, iar limba pe care o vorbim nu este nici pe departe limba impusã de cuceritorii Daciei.Studiul spune cã tracii au ocupat o mare parte din Europa, având Marea Neagrã în centrul zonei lor de dominatie. Din aceastã zonã s-ar fi desprins cei care au înfiintat Roma, de unde ar rezulta cã nu noi suntem urmasii romanilor, ci o parte dintre romani sunt urmasii tracilor. Cercetãtorii spun cã documentarul se bazeazã pe un studiu de paleogeneticã realizat la Institutul de Biologie Umanã al Universitãtii din Hamburg, Germania si pe analiza unor oseminte descoperite în siturile arheologice din zonele în care au locuit dacii.

Zoe Petre: „Nu stiu unde s-au gãsit mostre de ADN? Dacii erau incinerati!”

Zoe Petre, istoric, a declarat pentru Realitatea TV, cã a urmãrit documentarul în întregime si cã a constatat cã are câteva probleme. „Cea mai importantã este confuzia între originea biologicã si culturã. Nu stiu si nu-mi dau seama cum se pot identifica mai multe genoame. Dacii se incinerau, deci e foarte greu de crezut cã se mai gãseste ADN-ul”, a declarat Zoe Petre, care a precizat cã latinitatea românilor rezidã tocmai datoritã limbii.

„Noi vorbim de latinitatea românilor, cu precãdere datoritã limbii. Nu stiu dacã între francezi sunt mai multi genomi de origine latinã. Liantul acestor oameni era limba latinã, una popularã, nu cea scrisã care nu a fost pãstratã ca atare”, a explicat Zoe Petre.

Concluzii HALUCINANTE. Nu suntem urmasii romanilor, aratã un studiu realizat în Germania

Istoricul condamnã însã lipsa de expertizã a celor care au realizat filmul. „Dezbaterea tine de pregãtirea profesionalã a persoanelor care intervin! Ei nu sunt lingvisti, arheologi! Nu au nicio legãturã cu o misiune foarte specialã si foarte delicatã. Stiinta nu se voteazã. Eu nu-mi permit sã-mi dau cu presupusul în stomatologie”, a declarat Zoe Petre pentru REALITATEA TV, care a precizat cã singurul motiv pentru care cineva ar lansa un asemenea documentar este doar încãpãtînarea. „Oamenii sunt încãpãtînati si vor sã-si demonstreze punctul de vedere. Pure speculatii fãrã fundament istoric”, a mai spus Zoe Petre.Cât despre o posibilã turnurã a istoriei, Zoe Petre nu neagã prezenta altor descoperiri, pe care le-a definit ca „epocale”. „Nu putem sã stim, dar ceea ce este sigur sunt cercetãrile actuale. E foarte verosimil ca romanizarea sã se fi petrecut dupã cucerirea lui”, a completat istoricul care a explicat cã deosebirile între idiom, referindu-se la Portugalia, nu sunt foarte mari.

Sergiu Nicolaescu, despre „Dacii, adevãruri tulburãtoare”: „RIDICOL”

Regizorul Sergiu Nicolaescu a declarat pentru Realitatea TV cã filmul i se pare „RIDICOL”. „De istorie se ocupã oameni priceputi. E pentru prima datã când apare o astfel de idee. Cã l-au urmãrit 500.000 de oameni. Nu are importantã, pe lângã cei 14 milioane de spectatori pe care i-a avut filmul Mihai Viteazul”, a spus Nicolaescu.

„Eu ca regizor de film îmi alegeam specialisti. La Dacii a fost bãtrânul Daicoviciu, un adevãrat savant. Si eu la rândul meu mã documentez. E obligatoriu sã te documentezi. Nu te apuci sã lansezi o poveste de genul ãsta. Este adevãrat cã poate peste câteva sute de ani se va dovedi asa ceva”, a mai spus regizorul.

Senzational tipic românesc

Presedintele Asociatiei pentru Promovarea Istoriei României, Alin Panc, spune cã documentarul prezintã un senzational tipic românesc. „Noi ne cãutãm originile chiar dacã le-am gãsit. Istoricii ar trebui sã facã un film care sã contracareze aceste ipoteze. Existã o istorie, care a fost deja documentatã”, a spus Alin Panc.Si istoricul Adrian Niculescu calificã informatiile din documentar ca fiind „teorii fantasmagorice”. „Este totusi o temã recurentã în extrema dreaptã româneascã lansatã de un filon de dilentanti în ale istoriei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

18 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.