Cel mai important proiect semnat de ISJ cu finantare europeana este pus in pericol de citeva „jonglerii” dubioase ale actualei sefe a inspectoratului. Proiectul de 4,75 milioane de euro a fost depus la inceputul toamnei trecute si a fost aprobat in urma cu citeva zile. In dreptul numelui sefului de atunci al inspectoratului, Seryl Talpalaru, si singurul indreptatit sa semneze proiectul, apare, surpriza, semnatura Lilianei Romaniuc, actuala sefa a institutiei, adjuncta la vremea respectiva, pur si simplu fara nici o mentiune.
Cel mai important proiect cu fonduri europene semnat vreodata de Inspectoratul Scolar Judetean, ce a demarat deja luna trecuta, ridica asupra sa mari semne de intrebare inca din primele zile de derulare. Reporterii „Ziarului de Iasi” au intrat in posesia Acordului de Parteneriat pe care inspectoratul, in calitate de aplicant, l-a incheiat cu trei parteneri – Universitatea Bucuresti, SIVECO Romania S.A. si Fundatia Filocalia – in data de 2 septembrie 2009.
Documentul, remis „Ziarului de Iasi” de o sursa din cadrul AM POSDRU Bucuresti, arata citeva grave nereguli, care ar putea pune in pericol continuarea proiectului. Liliana Romaniuc, in calitate de inspector scolar adjunct la acea vreme, a semnat in dreptul inspectorului scolar general de la vremea respectiva, Seryl Talpalaru, fara sa fie mentionata vreo imputernicire in acest sens.
Mai mult, in documentul respectiv, semnatura actualei sefe a ISJ apare alaturi de cea a ginerelui ei, Cristian Ovidiu Lucaci, ca reprezentant al Fundatiei Evanghelice Filocala, in calitate de director. De asemenea, in momentul in care a fost depus proiectul si s-a semnat acordul de parteneriat, Liliana Romaniuc avea inca legaturi cu Fundatia Filocalia. „Demisia interna din fundatie mi-am dat-o in momentul in care am fost numita in functia de inspector scolar adjunct, in martie 2009, dar oficial, prin hotarire judecatoreasca, in februarie 2010, in momentul in care proiectul a trecut de primele doua faze de evaluare”, a explicat sefa ISJ.
Daca initial Liliana Romaniuc a spus ca exista o hotarire judecatoreasca care atesta faptul ca a demisionat de la fundatie, ulterior, cind reporterii „Ziarului de Iasi” i-au atras atentia ca nu au gasit asa ceva la instanta, a revenit asupra declaratiei. „Am gresit eu, e vorba doar de o declaratie notariala”, a spus ea.
Ce spune Autoritatea de Management
In acest an scolar, inspectoratul a atras 4,75 de milioane de euro pentru formarea continua a 5.000 de profesori de matematica. Proiectul, finantat prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), Axa pioritara 1, a fost contractat pe 24 septembrie a.c., pe o perioada de 30 de luni.
Documentul care certifica acordul de parteneriat incheiat in septembrie anul trecut la ISJ scoate la iveala mai multe nereguli serioase. In timp ce de la Universitatea din Bucuresti a venit personal la Iasi sa il semneze rectorul Ioan Panzaru, din partea aplicantului, adica ISJ Iasi, nu a semnat seful institutiei, desi acesta nu era in concediu si, potrivit mai multor surse, era chiar in oras, a semnat inspectorul scolar general adjunct Liliana Romaniuc. Nu insa in dreptul numelui ei, care nu apare in Acord, ci in dreptul numelui inspectorului scolar general, Seryl Talpalaru.
Mai grav, fara a fi mentionata o imputernicire in acest sens. Imputernicire foarte necesara din moment ce Ghidul Solicitantului elaborat de AM POSDRU spune ca Acordul de Parteneriat trebuie semnat de persoana din institutie care are capacitate totala asupra resurselor financiare si umane ale institutiei.
Or, la acea vreme, Liliana Romaniuc era doar inspector general adjunct responsabil cu curricula si inspectia scolara. Si asta cu atit mai mult cu cit Acordul de Parteneriat implica, pe linga resursa umana, si o cofinantare din partea ISJ de aproape 3 miliarde de lei vechi. „Trebuia sa semneze aceeasi persoana careia ii apare numele ca fiind autorizata sa semneze. Numele si semnatura trebuie sa fie ale aceleiasi persoane. In caz contrar, se poate solicita anularea respectivului Acord de Parteneriat”, ne-a declarat ieri Lavinia Munteanu, reprezentant al Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial (AMPOSDRU) Bucuresti.
A dat inapoi in fata dovezilor
Intrebat de reporterii „Ziarului de Iasi” despre acest acord de parteneriat, Seryl Talpalaru a spus initial ca el l-a semnat. Insa, in momentul in care reporterii nostri i-au aratat documentul, el a recunoscut ca nu este semnatura lui. „Doamna Romaniuc se ocupa cu proiectele atunci, si e posibil ca eu sa fi fost la data respectiva, deci nu garantez, – incerc totusi sa fac o apreciere a intervalului de timp -, dar daca imi aduc bine aminte am fost la o intilnire a inspectorilor scolari generali organizata de catre doamna ministru Andronescu la Sinaia”, a mentionat Seryl Talpalaru, in prezent director al Colegiului „E. Racovita”.
Anul trecut insa, in chiar primele zile ale lunii septembrie, la ISJ aveau loc dese intilniri pentru alcatuirea noii echipe de inspectori scolari, multi dintre inspectorii vechi fiind informati de conducere chiar in primele trei zile din septembrie ca trebuie sa plece, potrivit relatarilor din toata presa locala. De cealalta parte, Liliana Romaniuc sustine ca nu vede nici o problema in faptul ca a semnat in dreptul numelui inspectorului general Talpalaru, desi ar fi fost nevoie de o imputernicire in acest sens. „Presupun ca atunci domnul Talpalaru era plecat, de aceea am semnat eu. Nu e insa nici un fel de problema. Si in dreptul numelui meu semneaza, atunci cind e necesar, inspectorul adjunct”, a mentionat actuala sefa a ISJ, Liliana Romaniuc.
Trebuie mentionat ca, in momentul in care o persoana semneaza in dreptul superiorului sau invers, in fata iscaliturii se pune o virgula. In cazul nostru, cu toate ca este vorba despre un proiect cu o miza imensa, nu apare nici un semn. Numai ca daca ar fi aparut, atunci ar fi atras atentia Autoritatii de Management, al carei reprezentant ne-a explicat ca numele si semnatura trebuie sa fie ale aceleiasi persoane.
Se bate cap in cap cu recomandarile UE
Interesant este si faptul ca, in Acordul de Parteneriat, alaturi de semnatura Lilianei Romaniuc apare si cea a ginerelui ei, Cristian Ovidiu Lucaci, ca director al Fundatiei Filocalia. „Probabil ca in momentul respectiv i-au dat dreptul de semnatura, dar acum el nu mai are nici o implicare la Filocalia, dupa cum v-am mai spus. Proiectul putea sa nu iasa, si atunci nu ar fi fost nici o problema”, a spus sefa ISJ.
Daca luam in calcul cele mentionate de Liliana Romaniuc, printre cei care au decis sa-i dea acestuia drept de semnatura din partea Fundatiei Filocalia se numara si ea. „Sotul meu este membru fondator al Filocaliei, iar eu am fost in colegiul director pina pe 30 martie 2009, cind mi-am dat demisia. Noul colegiu director a fost numit in data de 16 februarie 2010”, a raspuns sefa ISJ, cind reporterii „Ziarului de Iasi” au intrebat-o ce responsabilitate avea la Filocalia in momentul in care inspectoratul a depus proiectul.
Totodata, Liliana Romaniuc a declarat initial ca nici unul dintre membrii familiei sale nu are vreo implicare la Fundatia Filocalia. „Nici fiica mea si nici ginerele meu nu au vreo implicare in cadrul Filocaliei, sint ambii profesori de engleza si lucreaza la scoala. Nu vor putea fi nici macar profesori formatori in cadrul proiectului”, a precizat Romaniuc.
Dupa cum s-a vazut, ginerele chiar reprezenta Fundatia. Mai mult, Uniunea Europeana are recomandari clare in legislatia privind finantarile, cu privire la acest gen de legaturi. „Un conflict de interese apare dintr-o situatie in care un agent are un interes personal de natura sa influenteze sau sa para ca influenteaza asupra exercitarii impartiale si obiective a functiilor sale oficiale. Interesul personal al agentului public include orice avantaj petru el insusi sau ea insasi fie in favoarea familiei sale, parintilor, prietenilor sau persoanelor apropiate, fie persoanelor sau organizatiilor cu care el sau ea are sau a avut relatii de afaceri sau politice. El include de asemenea orice obligatie financiara sau civila la care agentul public este constrins”, se arata in recomandarea 10/2000 a Comitetului Ministrilor Consiliului Europei.
Un milion de lei pe chirii
Dupa plecarea Lilianei Romaniuc de la Fundatia Filocalia si implicit de la Colegiul „R. Wurmbrand” din cadrul acesteia, unde a fost director timp de zece ani, functia de director a fost ocupata de ginerele ei, Cristian Lucaci. In cadrul proiectului contractat de ISJ, Fundatia Filocalia, in calitate de partener, se va ocupa de formarea profesorilor de matematica de la din regiune. „Formarea se va face la Bucuresti si la Iasi, iar de formarea profesorilor de matematica de la Iasi va raspunde Fundatia Filocalia, dar asta nu inseamna altceva decit faptul ca gaseste formatorii, care vor fi formati prin proiectul acesta. Cursurile vor fi insa propuse spre acreditare de catre Universitatea din Bucuresti”, a mentionat Liliana Romaniuc.
Un punct interesant din proiect este cel care prevede alocarea a circa un milion de lei, adica 250.000 de euro, numai pentru chiria salilor de curs. In ceea ce priveste dotarea materiala din cadrul proiectului, cea mai importanta componenta fiind o platforma de invatare si comunicare online, sefa ISJ spune ca aceasta se va face la inspectorat. „Acea platforma de e-learning, dezvoltata de catre SIVECO, o vom implementa la ISJ, pentru ca ISJ este aplicantul, si nu la Filocalia sau la alta institutie-partener. Mie mi se pare logic acest aspect”, a precizat Romaniuc.
Coincidenta sau nu, sapte din cei opt experti care se vor ocupa de formarea formatorilor in cadrul proiectului sint de la Colegiul „Richard Wurmbrand” din cadrul Filocaliei, unul singur fiind de la ISJ.
De altfel, cea mai mare parte a bugetului (peste 13 milioane lei din bugetul de peste 19 milioane) va merge pe salarii, atit la Iasi, dar si la Siveco si la Universitatea Bucuresti. Cheltuielile cu personalul sint normate la 400 lei pe zi, adica dupa plata contributiilor la buget ramin in jur de 250 lei pe zi. Participantii la proiect vor incasa intre 10.000 si 55.000 lei net, in total, pe toata durata proiectului.
––-
Un alt proiect al Filocaliei cu ISJ, de 2,5 milioane de euro
Legaturile create intre ISJ Iasi si Fundatia Evanghelica Filocalia, create de cind in conducerea institutiei publice este Liliana Romaniuc, nu se opresc aici. Daca in proiectul pentru formarea profesorilor de matematica ISJ este aplicat, iar Filocalia este partener, intr-un alt proiect, aprobat in luna august a.c., rolurile se inverseaza: Filocalia este aplicant, iar ISJ, prin Centrul Judetean de Resurse Psiho-Pedagogice (CJAPP) din subordinea sa, este partener.
Proiectul „Impreuna vom reusi” are un buget aprobat de 10.295.725 lei (echivalentul a aproape 2.500.000 euro). Managerul acestui proiect, din partea Filocaliei, este chiar ginerele sefei ISJ, Cristian Lucaci, care este si director al Colegiului „Wurmbrand” din cadrul Filocaliei. Pentru o prestatie de 2 ore/zi, timp de 240 de zile, Cristian Lucaci va primi un salariu de 20.000 de lei din bugetul acestui proiect.