spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Agenda Iasului pentru noul ministru al Sanatatii

- Advertisement -

La unison, reprezentantii mediului sanitar iesean s-au aratat incintati de numirea lui Vasile Cepoi la conducerea Ministerului Sanatatii. Din partea acestuia, iesenii asteapta demararea lucrarilor la viitorul Spital Regional de Urgente si deblocarea angajarilor in sistemul sanitar.

Guvernul propus de premierul Victor Ponta are in componenta si un iesean, unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati specialisti din sistemul sanitar. De specialitate medic nefrolog, dr. Vasile Cepoi, propunerea premierului pentru functia de ministrul al Sanatatii, si-a petrecut ultimii ani in fruntea mai multor institutii sanitare, atit la nivel national, cit si in Iasi. Desi medicul nu este deloc strain de Ministerul Sanatatii, numele lui in contextul formarii noului guvern a venit totusi ca o surpriza, inclusiv pentru el, conform declaratiilor sale din seara in care componenta noului executiv a fost facuta publica.

A patra oara la Bucuresti

Dr. Vasile Cepoi are 58 de ani, s-a nascut intr-o localitate din judetul Botosani, insa de foarte multi ani este stabilit in Iasi, unde a si profesat ca medic o buna perioada de timp. Intre anii 1981 si 2001 a profesat ca specialist in medicina interna. In 2001, dr. Cepoi a participat la concursul pentru ocuparea postului de presedinte al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Iasi, concurs pe care l-a si cistigat, iar doi ani mai tirziu, in 2003 a plecat la Bucuresti unde a fost numit secretar de stat in Ministerul Sanatatii, in cadrul guvernului condus de Adrian Nastase. Colaborarea nu a durat decit pina in februarie 2004 cind dr. Cepoi a fost demis din functia de secretar de stat din cauza unui conflict cu Adrian Nastase, fiind acuzat de „neindeplinirea obligatiilor de serviciu”. A revenit insa la CJAS Iasi de unde a plecat in anul urmator, respectiv in 2005, pentru a ocupa postul de director general executiv al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. De data aceasta, propunerea venea din partea Partidului Democrat. Mandatul a fost valabil pina in 2008, cind dr. Cepoi s-a intors din nou la Iasi, reluindu-si activitatea de medic la Spitalul „C.I. Parhon”, dar ocupind in acelasi timp si functia de director de cercetare-dezvoltare in cadrul spitalului. In 2009 a obtinut postul de director la Directia de Sanatate Publica Iasi, dupa demiterea dr. Mihnea Hurmuzache din acea functie. Activitatea la DSP a continuat pina la inceputul anului 2012 cind problemele ridicate de aparitia unui nou proiect al legii sanatatii provoaca mai multe schimbari la nivelul Ministerului Sanatatii. Astfel, in urma neacceptarii proiectului de lege si a retragerii lui de la dezbatere publica de catre presedintele Traian Basescu, a fost creat un nou post de secretar de stat in Ministerul Sanatatii, oferit medicului Vasile Cepoi, cu scopul de a realiza un nou proiect de lege care sa multumeasca toti actorii implicati in sistemul sanitar. Dupa aproximativ patru luni in functia de secretar de stat, dr. Cepoi a fost propus de premierul Victor Ponta pentru functia de ministru al Sanatatii in „guvernul de sase luni”.

„Unul din putinii care stiu sistemul sanitar”

Desi s-a speculat despre faptul ca dr. Cepoi ar fi fost propus ca ministru in defavoarea lui Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, acesta din urma infirma ca ar exista un conflict. „Am avut intotdeauna o foarte buna colaborare cu dr. Cepoi, inca de pe vremea cind era director la DSP Iasi. Este adevarat ca mi s-a propus postul de ministru, insa am refuzat pentru ca am vrut sa continuu sa ma ocup de medicina de urgenta; e domeniul meu. Oricum, am spus de la inceput ca nu-mi doresc sa fiu ministru, astfel ca numirea doctorului Cepoi nu este in defavoarea mea. Avem o relatie foarte buna de colaborare”, a declarat dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii. Dr. Arafat mai spune ca va ramine in continuare in functia pe care o detine acum si ca nu s-a pus problema schimbarii sale. Pe de alta parte, medicii ieseni se bucura ca noul ministru este din Iasi si spera ca astfel macar o parte din problemele cu care se confrunta sistemul medical iesean se vor rezolva mai repede. „Dr. Cepoi este un profesionist si are o capacitate de sinteza extraordinara, este unul din foarte putinii oameni care stiu sistemul sanitar din toate punctele de vedere. Eu am fost numit director la DSP Iasi printr-un ordin de ministru si voi ramine in aceasta functie pina la noi ordine. Nu stiu cine va veni pe posturile de secretar de stat, nu am fost intrebat si nu este de competenta mea sa-mi dau cu parerea”, a declarat conf.dr. Lucian Indrei, directorul DSP Iasi. Daca despre inlocuirea dr. Indrei de la conducerea DSP nu s-a pus problema, nu acelasi lucru se poate spune despre seful CJAS Iasi, dr. Iulian Serban, membru PDL, caruia i se pregateste debarcarea in scurt timp. De altfel, surse neoficiale spun ca va fi schimbat si dr. Lucian Duta, seful CNAS, insa deocamdata nu se cunoaste inlocuitorul.

Prioritati: Spitalul de Urgente si deblocarea posturilor

Numirea dr. Cepoi la conducerea Ministerului Sanatatii poate insemna un pas inainte in proiectele sanitare pe care le are Iasul. „Aceasta numire este imbucuratoare pentru sistemul sanitar, pentru ca dr. Cepoi este unul din putinii specialisti in management sanitar, atit teoretic cit si practic, fiind eficient in toate posturile pe care le-a ocupat. Un avantaj este si faptul ca nu este inregimentat politic, este un tehnocrat care are cultura dialogului, stie sa asculte si sa gaseasca o solutie acceptata de toti. Cred ca construirea Spitalului Regional de Urgente de la Iasi va ramine o prioritate pentru noul ministru”, a precizat prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. Pe linga SRU, medicii ieseni mai au si alte asteptari de la dr. Cepoi. „Cunoaste sistemul foarte bine si ne-a ajutat mereu. Ne dorim sa sustina in continuare dezvoltarea sistemului de urgenta si sa gaseasca o solutie in ceea ce priveste deficitul de personal”, a precizat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic sef UPU-SMURD.

Potrivit declaratiei de avere de pe site-ul MS, publicata in februarie 2012, dr. Cepoi detine un teren intravilan de 453 de metri patrati si o casa de 70 de metri patrati in Botosani, un apartament de 100 de metri patrati in Iasi si doua terenuri agricole, unul in Iasi si celalalt in Suceava, cu suprafata totala de 2.200 de metri patrati. Are un autoturism Citroën din 2006, peste 110.000 lei si 600 de euro in conturi si un credit de 20.000 de euro care trebuie restituit pina in 2016. In declaratia de avere este precizat ca pentru functia de director al DSP a obtinut 33.840 de lei in 2011, la care se adauga 15.636 de lei din activitatea didactica la Universitatea Apollonia si peste 96.000 de lei din drepturi de proprietate intelectuala, respectiv cursuri sustinute in trei proiecte. Sotia acestuia, Fanica Cepoi, a obtinut 45.245 de lei ca profesor si director adjunct al Liceului Sportiv din Iasi si aproape 30.000 de lei ca asistent intr-un proiect. Cei doi au un fiu care este regizor de teatru si o fiica studenta la Iasi.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.