spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Termoizolaţia ilegală costă zeci de mii de lei

- Advertisement -

* Termoizolaţia apartamentului se face numai cu firmă autorizată şi cu contract * Proprietarul apartamentului va fi amendat cu 10.000 lei pentru fiecare muncitor folosit „la negru” * Nu avem voie să lucrăm la termoizolaţie singuri *

Dacă nu vreţi să plătiţi amenzi de până la 10.000 lei pentru fiecare muncitor pe care îl tocmiţi ca să vă facă termoizolaţia apartamentului, trebuie să lucraţi cu o firmă autorizată, cu care să încheiaţi un contract legal. Directorul executiv al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, Ionel Petrea, spune că gălăţenii care îşi termoizolează apartamentul folosindu-se de muncitori care nu sunt angajaţi cu acte în regulă vor fi amendaţi potrivit legislaţiei muncii, dat fiind faptul că proprietarii apartamentelor sunt beneficiarii lucrării şi joacă rolul angajatorilor care încearcă să păcălească statul. Practic, nimeni nu vă împiedică să faceţi o economie de câteva sute de lei folosind muncitorii „la negru”, dacă vă asumaţi şi riscul de a scoate din buzunar câteva zeci de mii de lei, în cazul în care ITM va surprinde muncitorii în timp ce lucrează la termoizolaţie.

Muncitorii fug de pe schele

Ionel Petrea ne informa încă din 2011 că inspectorii de muncă întâmpină mari greutăţi în timpul controalelor privind folosirea ilegală a forţei de muncă la termoizolarea apartamentelor de bloc. La vederea inspectorilor, muncitorii părăseau schelele şi intrau, de regulă pe geam, în apartamentul la izolaţia căruia lucrau. În repetate rânduri, astfel de muncitori au fost ulterior identificaţi cu ajutorul Poliţiei, dar parcursul până la amendarea lor a fost şi rămâne unul destul de greoi. În aceste condiţii, ITM a schimbat tactica.

„Am făcut deja patru controale de la începutul lunii martie şi avem din nou probleme. Muncitorii refuză, în continuare, să se legitimeze şi să ne spună pentru cine lucrează. În perioada următoare ne vom îndrepta atenţia asupra proprietarilor de apartamente, care sunt angajatorii. Dacă proprietarul apartamentului a încheiat un contract pentru termoizolare cu o firmă care execută astfel de lucrări, toată responsabilitatea pentru folosirea forţei de muncă, legală sau „la negru”, îi revine angajatorului, deci firmei care prestează serviciul. Dacă însă proprietarul apartamentului se foloseşte de doi sau trei indivizi care ridică o schelă pe bloc şi execută lucrări, atunci el singurul este responsabil pentru utilizarea forţei de muncă la negru”, precizează directorul executiv al ITM.

Acesta mai afirmă că inspectorii de muncă lucrează deja, cu ajutorul poliţiştilor, la identificarea a trei persoane din cartierul Micro 19 care au folosit muncitori fără forme de angajare.

„Potrivit legislaţiei muncii, angajatorul poate fi amendat cu până la 10.000 lei pentru fiecare persoană pe care o foloseşte la lucru fără forme legale. Spre exemplu, unul dintre proprietarii din Micro 19 pe care îi vom identifica folosea trei persoane la termoizolarea apartamentului, deci va fi sancţionat cu până la 30.000 lei. Este singura soluţie pentru a asigura ordinea în acest sector al pieţei muncii”, apreciază Ionel Petrea.

Nu avem voie să ne facem singuri termoizolaţie

În timpul controalelor privind folosirea „la negru” a forţei de muncă, inspectorii nu vor ţine cont de argumentele celor care spun că lucrează cu prieteni pe care nu îi plătesc, cu membri ai familiei sau de unii singuri, spune Ionel Petrea. Motivul: termoizolaţia este o lucrare prevăzută în domeniul construcţiilor şi trebuie să prezinte siguranţă atât pentru proprietar cât şi pentru cei din jur. În plus, ca orice altă lucrare, trebuie să aibă un termen de garanţie pe care nu îl poate oferi, legal, decât o firmă autorizată.

Lucrările dau bătăi de cap tuturor autorităţilor

Încă de la startul lucrărilor din urmă cu cinci-şase ani, termoizolaţiile au reprezentat o problemă din cauza faptului că gălăţenii au transformat adesea scările de bloc în curcubee, tencuindu-şi fiecare termoizolaţia în culoarea preferată. În 2009, Primăria a propus un proiect de anvelopare unitară a blocurilor, coordonat de municipalitate, la solicitarea Asociaţiilor de Proprietari. Fiecare gălăţean care adera la program ar fi urmat să plătească doar 20 la sută din costuri. În acelaşi an, Primăria a constatat că banii pe care îi are nu îi ajung decât pentru expertize, nicidecum pentru a acoperi cei aproape 80.000 lei necesari pentru termoizolarea blocurilor din Galaţi. Aşa că proiectul a căzut.

Ulterior, ministrul Dezvoltării de la acea vreme, Vasile Blaga, a declarat că, printr-un program guvernamental, proprietarii ar ajunge să plătească doar 750 euro pentru termoizolaţie, diferenţa până la 3.500 euro urmând să fie acoperită din bugetul de stat şi cel al primăriilor. Preţul era similar cu cel al unei termoizolaţii făcute „la negru”, iar proiectul oricum nu s-a concretizat. Preţul estimat de Primărie şi Guvern a variat, în ultimii ani, între 2.100 şi 6.500 lei pe apartament. Programul de anvelopare a avut un start timid şi a murit repede. Ulterior, Primăria a stabilit că pentru termoizolaţia unui apartament ne trebuie autorizaţie, iar cei care şi-au făcut deja lucrările trebuie să intre în legalitate. Dar cum amenzi nu s-au dat, mulţi dintre gălăţeni se prefac că nu au auzit nimic despre legile care privesc munca „la negru” sau termoizolaţiile şi îşi asigură confortul termic din apartamente pe bani proprii şi folosind muncitori „la negru”, ca să facă economie.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.