spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

BCR a trecut de la profit la pierdere. Tot mai mulți români nu-și plătesc ratele

- Advertisement -

Banca Comercială Română (BCR) a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere net de 307,8 milioane de lei (70,8 milioane euro), după ce, anul trecut, în aceeași perioadă, a înregistrat un profit net de 76,5 milioane de lei, potrivit contului de profit şi pierdere al băncii.

Profitul operaţional în primul trimestru din 2012 a fost de 610 milioane de lei (140,3 milioane de euro), menţinându-se aproape constant faţă de trimestrul I din 2011.

„Costurile sunt bine gestionate, veniturile sunt afectate de mediul economic dificil”, comentează reprezentanţii BCR, într-un comunicat de presă. Potrivit acestora, venitul operaţional a scăzut uşor, cu 2,5%, până la 1,02 miliarde lei (236,6 milioane euro), „mai ales pe seama diminuării marjelor de dobândă, a cererii scăzute de creditare şi a presiunii concurenţiale în creştere”.

Cheltuieli în scădere

Totodată, cheltuielile operaţionale au scăzut, în primul trimestru al anului, cu 6,1% faţă de perioada similară din 2011, până la 418,9 milioane lei (96,3 miolioane euro).

În schimb, banca şi-a crescut semnificativ cheltuielile cu provizioanele de risc pentru credite de la 457,4 milioane lei în primul trimestru din 2011 până la 933,7 milioane lei în trimestrul I din acest an.

„Provocările economice au influenţat, totodată, formarea creditelor neperformante în trimestrul 1, segmentul corporate rămânând principalul generator de volume noi de credite neperformante. Volumul acestora rămâne însă la un nivel acceptabil, cu o rată de acoperire (cu garanţii şi provizioane) de 107,6%”, comentează reprezentanţii băncii.

Aproape un sfert din credite, nepeformante

Împrumuturile neperformante reprezintă 22,4% din portofoliul total de credite la sfârşitul lunii martie. Din datele BCR, firmele sunt cele care nu-şi mai pot plăti ratele în această perioadă: „Segmentul corporate este principalul contribuitor în ceea ce priveşte volumele creditelor neperformante nou-generate, deoarece IMM-urile încă se confruntă cu constrângeri severe de lichiditate şi unele companii mari au reintrat în incapacitate de plată”.

Provizionarea prudentă a avut impact asupra profitului aferent T1 2012. Ca urmare, BCR a înregistrat în primul trimestru o pierdere netă după taxe şi interese minoritare de 307,8 milioane lei (70,8 milioane euro), faţă de un profit net de 76,1 milioane lei (18,1 milioane euro) în T1 2011.

Totuşi, indicii de solvabilitate se menţin peste nivelurile reglementate. Rata capitalului de rang 1+2 în februarie 2012: 12,31% IFRS, cu rata filtrelor prudenţiale, faţă de minimum 10%, potrivit cerinţelor actuale ale Băncii Naţionale a României.

Raportul cost-venit s-a îmbunătăţit la 40,7% la finalul lunii martie 2012, de la 42,3% la finalul lunii martie 2011.

www.evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.