spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
23-dec.-2024

Cum riscă statul să rămână şi fără acţiuni la Rompetrol

- Advertisement -

Grupul Rompetrol, deţinut de KazMunaiGaz, poate oricând să majoreze capitalul social al Petromidiei, ceea ce va conduce la scăderea participaţiei deţinute de Ministerul Finanţelor.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, susţine că pachetul statului ar putea fi redus de la 44,7% la circa 33%. Acest lucru s-ar putea întâmpla întrucât acţionarii Rompetrol au aprobat pe 30 septembrie două majorări de capital. Prima s-a făcut prin transformarea datoriilor către stat în valoare de 1,9 miliarde lei (516 milioane euro) într-un pachet de 44,7% în favoarea Ministerului Finanţelor.


Titluri noi pentru vechii acţionari

A doua majorare de capital are aceeaşi valoare ca şi cea dintâi şi s-a făcut pentru a permite celorlalţi acţionari, cu excepţia Ministerului Finanţelor, să-şi exercite drepturile de preferinţă corespunzătoare pachetelor de acţiuni deţinute. Practic, cea de-a doua majorare de capital se face conform Legii societăţilor comerciale 31/1990, care dă dreptul fiecărui acţionar să subscrie noi titluri, astfel încât să-şi păstreze participaţia, deşi în acest caz nu se va putea reveni la cotele deţinute anterior.

Asta înseamnă că dacă Grupul Rompetrol, care deţinea anterior direct şi indirect 98,6% din titluri, va participa la această majoare de capital, ar deveni proprietarul a două treimi din Rompetrol Rafinare.

„Putem face un calcul foarte simplu. Înainte de această dispută contractuală între stat şi Rompetrol referitoare la conversia obligaţiunilor, capitalul social era de aproximativ 2 miliarde lei. În acest moment ne-au oferit, cu ghilimelele de rigoare, acţiuni de aproximativ 1,9 miliarde şi vor mai majora capitalul cu încă 2 miliarde. Aşadar două treimi vor fi ale KMG şi o treime a noastră. Deci ne-ar aduce undeva în 33%”, a explicat Blejnar, marţi seară, în cadrul emisiunii „Naşul”, de la B1TV.

ANAF s-a dus în instanţă

Mai mult, statul riscă oricând să piardă din participaţia deţinută la Rompetrol Rafinare în cazul în care acţionarul majoritar – Grupul Rompetrol, deţinut de kazahii de la KazMunaiGaz – decide să opereze alte majorări de capital. Asta pentru că, potrivit legislaţiei în vigoare, in stituţiile statului nu pot participa la majorări de capital la companiile unde este acţionar, decât cel mult cu terenuri pentru care societatea a obţinut certificat de atestare a dreptului de proprietate.

Asta potrivit articolului 42 din OUG 88/97, care prevede că „instituţiile publice, regiile autonome şi societăţile comerciale la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar nu au dreptul să participe la cumpărări de acţiuni sau active, sub sancţiunea nulităţii contractelor de vânzare-cumpărare”, iar majorarea de capital presupune cumpărarea de acţiuni nou-emise.

Această ordonanţă a adus în decursul anilor mai multe prejudicii statului român, pentru că autorităţile au „uitat” să o modifice. Abia acum iau în calcul elaborarea unei noi legi, care să permită statului să participe la majorări de capital.

Deocamdată, nu se ştie dacă Grupul Rompetrol va aplica o astfel de tactică pentru a-şi majora participaţia la Petromidia. Şeful ANAF ne-a spus că, „teoretic, având pachetul majoritar de acţiuni, ei doresc să-şi majoreze capitalul social pentru a-şi creşte cota deţinută, mizând pe faptul că statul nu va participa”. Oricum, ANAF nu recunoaşte hotărârile luate de acţionarii Petromidiei pe 30 septembrie şi deja le-a atacat în instanţă.

La rândul lor, avocaţii grupului Rompetrol susţin că Rompetrol Group şi Rompetrol Financial Group sunt acţionari existenţi ai Petromidiei şi prin urmare au vocaţie la dreptul de preferinţă, proporţional cu cota deţinută, ca şi oricare alt acţionar al companiei.

„Nu a fost însă luată o decizie dacă, în fapt, societăţile grupului Rompetrol îşi vor exercita acest drept sau nu. Este o chestiune aflată în curs de analiză, având termen de gândire de o lună care va curge cel mai probabil de la data publicării hotărârii adunării generale a acţionarilor în Monitorul Oficial, conform legii”, ne-au transmis reprezentanţii casei de avocatură Ţuca Zbârcea şi Asociaţii.

„Teoretic, ei doresc să majoreze capitalul social pentru a-şi creşte cota deţinută, mizând pe faptul că statul nu va participa.”

SORIN BLEJNAR, preşedintele ANAF

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.