spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Termopanele garantate „pe viaţă” expiră după zece ani.

- Advertisement -

Ferestrele termopan montate acum zece ani sunt depăşite: nu mai asigură protecţie termică şi fonică, iar sticla devine mată şi se abureşte în exces.

„Primele ferestre termopan mi le-am pus acum 10 ani. În timp, am constatat că protecţia fonică şi termică s-a redus, se formează mai mult condens, iar sticla s-a albit”, spune Mihaela, din Bucureşti. Cazul ei nu este singular. Deşi când apăruse moda termopanelor se spunea că sunt pentru toată viaţa, specialiştii recunosc că cele de acum zece „şi-au trăit traiul, şi-au mâncat mălaiul”.

Profilele (ramele) folosite pe atunci erau mai subţiri, iar tehnologia de producere a sticlei inferioară, ceea ce face ca protecţia termică şi fonică să fie nesemnificativă faţă de cea oferită geamurile de ultimă generaţie.

„Termopanele de acum zece ani nu prea aveau barieră termică”

În cazul ter­­mopanelor, contează atât calitatea ramelor (PVC, aluminiu, lemn stratificat) şi a sticlei (aşa-zisul termopan), cât şi montajul. „Termopanele montate acum zece ani ar cam trebui schimbate. Profilele erau din aluminiu de calitate slabă, iar sticla nu prea avea barieră termică. Și tehnologia de montaj era alta”, explică Dragoş Bughianu, reprezentant Idealex Design, firmă specializată în montaj.

„Probleme sunt la majoritatea sticlelor termoizolatoare. Producerea lor s-a făcut defectuos, prin metoda îmbinării sandwich-ului termopan la rece şi nu la cald. Au început să apară pori în substanţa ce izolează cele două sticle: geamul se albeşte, se mătuieşte, zgomotul se aude tare, condensul se formează în exces,”, adaugă inginerul Răzvan Blajan, de la firma de reparaţii termopane Solidon Tehnic.

Probleme sunt şi când apar fisuri la îmbinări, când ramele se deformează, când sticla şi ramele îngheaţă la o temperatură de -10 grade sau vara, când se încălzesc pe interior, şi apare efectul de saună.

Marfa turcească, de calitate inferioară

Specialiştii recomandă evitarea „turcismelor”. „Termopanele cu rame de PVC turceşti sunt bune la ei. La noi se deformează din cauza schimbărilor climatice, se îngălbenesc, iarna devin casante și nu rezistă la circa 15.000 de cicluri închis/deschis. Cele germane au rezistat foarte bine condiţiilor meteo de la noiLa noi, pentru că şi eu temperaturi între -30/30 de grade”, spune expertul Blajan.

Termopanele de ultimă generaţie au rame cu 5-6 camere, cu barieră termică şi fonică sporită, sticlă cu straturi izolatoare (tripan) şi argon în interior, sticlă anticondens (low-e), antiefracţie sau anti-glonţ, dar şi sisteme de feronerie rezistente la acţionarea greşită de către copii.

Cele mai bune mărci

„În general, termopanele de ultimă generație cu profile din PVC au o garanţie de 10 ani, iar cele cu profile bune din aluminiu, rezistă chiar şi de 40 de ani. Dacă sunt executate corect tehnic, montate corespunzător şi întreţinute periodic, putem spun chiar că ţin o viaţă, fără a ne pune problema garanţiei”, subliniază Dragoş Bughianu.

„Cele mai bune şi fiabile modele de termopane sunt la aluminiu-Schuco, iar la PVC-Salamander, Rehau, Gealan şi VEKA. Evitaţi turcismele şi aveţi grijă ca firma să aibă certificat de conformitate CE”, recomandă ing. Blajan.

De ce apare veşnica problemă, condensul

O altă problemă cu care se confruntă posesorii de termopane este condensul.

„De cele mai multe ori, geamurile se aburesc când în casă există umiditate excesivă şi nu se aeriseşte corect, când închidem pe timpul zilei (iarna, mai ales) robinetele termostate ca să nu consumăm degeaba, când nu avem caloriferul aşezat sub fereastră, când avem prea multe plante sau uscăm rufele pe calorifer”, explică specialistul Blajan, care recomandă aerisirea dimineaţa şi seara cu ferestrele larg deschise (nu în poziţia oscilobalotant) până ferestrele sunt complet uscate (10-30 de minute).

„În poziţia oscilobalotantă nu se poate efectua corect schimbul de aer, chiar dacă o ţinem deschisă toată ziua”, precizează specialistul.

Termopanele de ultimă generaţie au rame cu 5-6 camere, cu protecţie sporită, sticlă cu trei straturi şi argon în interior. Cele mai fiabile profile sunt: Schuco (aluminiu) şi Salamander, Rehau, Gealan şi Veka (PVC).

www.evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.