Anularea contractelor încheiate de către Hidroelectrica presupune crearea unor probleme juridice dificile, a declarat Tudor Şerban, consilier al ministrului Economiei, la conferinţa Focus Energetic.
„Problema contractelor Hidroelectrica este o problemă veche, ce s-a derulat în timp, care se doreşte rezolvată repede, dar nu există o soluţie clară”, a spus Tudor Șerban.
Potrivit acestuia, există două variante: „Prima este renegocierea lor, care este greu de realizat, pentru că fiecare negociază pentru el. A doua este să le anulăm, dar intrăm într-o problema juridică, din care nu ştim cum vom ieşi. Nu vrem sa punem problema asupra unei companii care deja se confruntă cu o perioadă dificilă”.
În ceea ce priveşte proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, reprezentantul MECMA a precizat că peste trei luni se va cunoaşte varianta agreată de autorităţi. „Vom discuta cu potenţiali investitori şi în aproximativ trei luni vom şti pe ce variantă vom merge”, a precizat Şerban.
Concurența investighează contractele
Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa energiei electrice care vizează toate contractele bilaterale încheiate de Hidroelectrica, a anunţat, miercuri, preşedintele autorităţii de concurenţă, Bogdan Chiriţoiu.
„Investigaţia a fost declanşată în urmă cu două săptămâni iar în cursul săptămânii trecute am efectuat inspecţii la firmele care au contracte încheiate cu Hidroelectrica. Suspectăm încălcarea legislaţiei româneşti. Ne uităm dacă aceste contracte nu limitează excesiv lichiditatea pe piaţă şi dacă nu există înţelegeri între aceste firme”, a explicat Chiriţoiu.
El a precizat că autoritatea de concurenţă colaborează cu Comisia Europeană în analiza pe care forul european o realizează în legătură cu aceste contracte.
www.evz.ro