spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Hotii de animale, din nou, în actiune!

- Advertisement -

REACTIVARE În urmã cu trei ani, o gascã de hoti de animale care actiona în satele Moldovei a ajuns dupã gratii. În tot acest timp, printre crescãtorii din judet s-a reinstalat linistea. De curând, infractorii au fost eliberati din puscãrie si, întâmplãtor sau nu, problemele au reapãrut. Oamenii legii sunt pe urmele celor care furã animale si desi pedepsele aplicate în astfel de cazuri nu reusesc sã-i descurajeze pe hoti, continuã sã-i bage la zdup pe vinovati. Existã bãnuiala cã recidivistii proaspãt eliberati, s-au întors la vechile obiceiuri si nu e decât o chestiune de timp pânã când politistii vor pune mâna pe cei vinovati.

Cei mai multi dintre pãgubiti sunt oameni în vârstã, care nu pot reactiona în astfel de situatii sau persoane neglijente, care-si lasã animalele pe câmp si dupã lãsarea serii. În vara anului 2009, o razie de amploare instrumentatã de DIICOT Iasi a reusit sã anihileze ce mai mare grupare de hoti de animale din zona Moldovei. În judetul Vaslui au fost scotocite zeci de gospodãrii din comunele Pungesti, Bârzesti, Rebricea si Dãnesti, iar la finalul actiunii, 20 de persoane, dintre care patru din judetul Vaslui, au fost arestate. Procurorii DIICOT au demonstrat atunci cã hotii furau orice: oi, cai, vaci. Animalele mici le transportau, culmea tupeului, cu motoscuterele. În perioada septembrie 2008 – august 2009, gruparea a sãvârsit pe raza judetelor Iasi, Vaslui, Bacãu, Vrancea, Neamt si Galati, peste 55 de furturi de animale – bovine, cabaline, ovine, dar si atelaje, pe care ulterior le-a valorificat în târguri si la diferite abatoare. Grupul infractional era extrem de bine organizat si actiona „în bandã”, fiecare dintre membrii grupului având sarcini si roluri bine determinate. În mod obisnuit, la o singurã actiune, furau între douã si cinci animale pe care apoi le scoteau prin grãdinile proprietarilor, le duceau pe terenuri virane spre pãduri si livezi pãrãsite, unde le legau de copaci. În situatia în care se apropiau de ei persoane necunoscute, membrii grupãrii fie atacau pentru a-si asigura fuga, fie abandonau animalele si fugeau. În acest timp, unii dintre membrii grupãrii asteptau sã vadã dacã proprietarii animalelor sustrase anuntã politia si dacã sunt sau nu urmãriti de autoritãti. Când apreciau cã sunt în sigurantã, duceau animalele la târguri sau abatoare pentru a le valorifica. Prejudiciul estimat în cauzã se ridica la peste 200.000 lei. Infractorii sunt liberi acum si, întâmplãtor sau nu, a crescut numãrul animalelor furate din judet.

Nepotul criminal fura si animale

În primele douã luni ale acestui an, la nivelul Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Vaslui au fost sesizate 36 infractiuni de furt de animale. Dintre acestea, 29 de fapte s-au înregistrat în mediul rural si sapte în orase. Cele mai multe fapte sesizate se referã la furtul de cabaline – 16 fapte. În aceeasi perioadã a anului trecut au fost sesizate 22 astfel de infractiuni, din care 20 în mediul rural. Iatã câteva exemple: în luna ianuarie, politisti din cadrul Politiei orasului Negresti au identificat un iesean în vârstã de 40 ani, care locuieste fãrã forme legale în orasul Negresti, acuzat de un localnic cã i-a furat calul. Cei doi se cunosteau, iar suspectul obisnuia sã meargã în vizitã la cel care urma sã devinã victimã. Gazda si-a omenit musafirul, iar la plecare, ieseanul l-a lãsat fãrã cal. Din fericire, politistii i-au adus omului animalul. La finalul lunii februarie, un bãrbat de 71 de ani din Gârceni nu si-a mai gãsit calul în grajd si a sesizat politistii. În urma cercetãrilor efectuate, politistii au identificat principalii suspecti în sãvârsirea acestei fapte ca fiind trei tineri cu vârste cuprinse între 18 si 39 de ani din Gârceni si Bãcesti. Politistii au gãsit calul în judetul Neamt si l-au restituit proprietarului. Mai mult decât atât, tânãrul de 20 de ani din Lunca Banului care, zilele trecute, a fost arestat dupã ce si-a ucis bunicul pentru bani, era cercetat la momentul comiterii teribilei fapte si într-un dosar de furt calificat. Florin Nitã si alti trei tineri din sat, cu vârste cuprinse între 16 si 32 de ani, au furat anul trecut o vacã, au tãiat-o si au vândut carnea unor localnici.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.