spot_img
14.4 C
Vaslui
20-sept.-2024
spot_img

Riscul de atentate ţine Europa în tensiune

- Advertisement -

Principalele state europene au menţinut ieri ridicat nivelul de alertă antiteroristă, pe fondul avertizărilor venite din partea SUA şi a Japoniei.

Vizate ar mai fi hotelul de lux Adlon, din apropierea Porţii Brandenburg, turnul televiziunii din Alexanderplatz, precum şi Catedrala Notre-Dame, din capitala Franţei.
Aceste informaţii au fost obţinute de CIA de la Ahmad Sidiqi, un cetăţean german de origine afgană, care în prezent este reţinut şi interogat într-o bază militară din Afganistan. Sidiqi (36 de ani) ar fi spus că în vizorul teroriştilor al-Qaida a intrat şi Marea Britanie.

Vigilenţă, nu alarmism

După ce SUA şi-au avertizat cetăţenii, acum două zile, în legătură cu „potenţiale riscuri de atentate” în Europa, Japonia a emis ieri o atenţionare similară.

Oficialii europeni au lansat apeluri la vigilenţă şi la calm. „Bineînţeles că trebuie să fim vigilenţi, dar fără să manifestăm un alarmism excesiv, deoarece trăim de ani buni, încă din 2001, sub ameninţare teroristă”, a declarat secretarul francez pentru turism, Hervé Novelli.

„Nu există niciun motiv să devenim alarmişti. Nu există niciun indiciu concret privind iminenţa unor atentate”, a spus, la rândul său, ministrul german de interne, Thomas de Mazière. „Nu avem nimic nou pe acest subiect”, a insistat el.

Scepticism german

Conform jurnaliştilor de la publicaţia „Der Spiegel”, spre deosebire de serviciile secrete americane, autorităţile de la Berlin sunt sceptice în legătură cu veridicitatea informaţiilor oferite de Ahmad Sidiqi. Tocmai de aceea, o echipă de agenţi din serviciile germane de informaţii se pregăteşte să plece în Afganistan pentru a-l interoga pe suspect.

Sidiqi susţine că în vară s-a întâlnit, în Pakistan, cu Younis al-Mauretani, despre care spune că ocupă poziţia a treia în ierarhia al-Qaida. Younis al-Mauretani a aflat de intenţia lui Osama bin-Laden de a plănui atentate în Europa chiar de la acesta, scrie „The New York Times”.

În ceea ce-i priveşte, turiştii americani aflaţi în vacanţă prin Europa erau decişi ieri să-şi continue concediul în ciuda ameninţării teroriste. „Sunt aici (la Paris – n.r.) şi vreau să văd tot. Nu vreau să stau în camera de hotel. Ştiţi, eu sunt din New York, şi noi am învăţat să trăim cu asta”, a spus Lyz Odell, în vârstă de 63 de ani.

„Petrecem momente minunate”, se entuziasma, la rândul său, texana Renee Lavine, aflată la British Museum, din Londra.

Nici turiştii americani din Germania nu erau panicaţi. „Da, suntem îngrijoraţi, dar teroriştii nu vor reuşi să ne bage în sperieţi. Vom fi mai atenţi şi vom sta cu cu ochii pe tot ceea ce pare suspect”, a declarat, pentru France Presse, Tim Souza, un inginer de 51 de ani, din California. „Germania este o ţară sigură”, a adăugat el.

2009 este anul în care Ahmad Sidiqi a părăsit Germania pentru a se alătura insurgenţilor din Pakistan.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.