spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

S-a pus de o afacere grasa

- Advertisement -

Directori din cadrul firmei Cotnari SA au infiintat o firma ce poarta numele de Casa de Vinuri Cotnari. Acesta din urma a folosit materie prima tot de pe podgoria administrata de companie. Multi dintre sefii si administratorii Cotnari SA se regasesc si in conducerea noii firme. „Va dati seama ca acel director stie toate secretele companiei, cifre, date, clienti”, comenteaza un avocat.

Cotnari SA va avea un concurent exact in costa sa. Culmea este ca noua firma va folosi materie prima tot de pe podgoria administrata de societatea mai sus amintita. La sfirsitul anului trecut directorul companie impreuna cu actuali si fosti sefi din cadrul Cotnari au infiintat o noua firma cu un profil de activitate identic. Adevaratul motiv nu este cunoscut. Dar este de subliniat ca directorii Cotnari SA au o participatie in actionariatul fostului IAS destul de mica ceea ce se reflecta si in dividende. Firma concurenta a fost infiintata pe 30 septembrie 2011, data ce coincide cu perioada de cules a strugurilor. Concurentul a iesit deja pe piata cu produse si a participat la un concurs international la care au fost prezente si vinurile firmei Cotnari SA.

Directorul Cotnari detine o treime din noua firma

Noua firma se numeste Casa de Vinuri Cotnari SA. Actionarii companiei sint Constantin Deleanu cu 32%, Ioan Matei cu 25%, Neculai Carja cu 24%, Ioan Malutan cu 11 procente si Razvan Serghiuta cu 8%. Trebuie mentionat ca Deleanu este actualul director general la Cotnari SA in timp ce Neculai Carja este fostul sef al companiei si directorul de resurse umane in prezent. Razvan Serghiuta, Ioan Malutan si Ioan Matei sint directori in cadrul firmei, conform unor date postate pe site-ului www.cotnari.ro. Conform datelor de la Registrul Comertului administratorii firmei sint: Constantin Deleanu, Neculai Carja, Ioan Matei, Gheorghe Lazar, iar cenzori au fost desemnati: Ioan Malutan, Razvan Serghiuta, Ioan Popa. „Firma este infiintata de noi dar este condusa de copiii nostri. Noi toti, cei din actionariat, avem copii si ei sint cei care se ocupa de firma. Noi ne ocupam de vinurile traditionale Cotnari, iar ei vin pe piata cu sortimente noi. Merg pe o cota mica de 1-2 milioane de sticle si vinurile sint premium de genul: Grasa seaca, Feteasca seaca sau Busuioaca pe care o vinifica ei. Daca scoteam produsele sub marca Cotnari iesea un adevarat talmes-balmes„ a detaliat Deleanu. Societatea Casa de Vinuri Cotnari are un capital subscris de 250.000 de lei, din care varsat este 75.000 de lei. Intrebat de unde isi procura noua companie materia prima, raspunsul a venit promt. „Strugurii ii cumparam de la noi. Intr-o saptamina veti primi mai multe informatii. Ei acum isi cauta furnizori in intreaga tara, Catalin Avasalcei fost director de vinzari pe Moldova la Cotnari fiind acum director de vinzari pe tara la Casa de Vinuri Cotnari“, a detaliat Deleanu. Contactat telefonic, primarul comunei, Vasile Cretu, a spus dupa o usoara pauza ca nu stie prea multe informatii dar a auzit de noul producator din comuna. „Nu stiu prea multe. Nu sint la curent cu ceea ce fac dinsii“. Acelasi raspuns l-am primit si cind l-am intrebat daca Cotnari SA nu putea sa scoata noile sortimente sub marca proprie. „Probabil ca putea, dar nu stiu mai multe. Va rog sa ma lasati o zi doua sa ma interesez despre ce este vorba“, a solicitat primarul.

Ce spun avocatii

Interesant este actionariatul firmei Cotnari SA: 99,791% Asociatia Salariatilor Vita de Vie (n.r.-actionari atomizati fara putere de decizie); Magdalenea Maria Constantinopol Panaitescu – 0,023%; Ioan Matei – 0,023%; Neculai Carja – 0,14% si Constantin Deleanu – 0,023%. De remarcat insa ca multi dintre administratorii Cotnari SA, cum ar fi de exemplu: Constantin Deleanu, Neculai Carja, Razvan Sergiuta, Ioan Malutan, Ioan Matei se regasesc si in conducerea si actionariatului concurentului Casa de Vinuri Cotnari SA. Ceilalti administratori la Cotnari SA sint: Vladimir Tanasoiu; Gavril Popa; Mircea Chiorpec si Magdalenea Maria Constantinopol Panaitescu. „Ziarul de Iasi“ a prezentat speta la modul general, fara sa ofere nume unui avocat, iar raspunsul acestuia a fost urmatorul: „Daca o persoana este director intr-o firma are nevoie de autorizarea Consiliului de Administratie pentru desfasoarea unui obiect de activitate concurent. In caz contrar poate fi actionat in instanta pentru daune, daca se cauzeaza prejudicii primei societati. Va dati seama ca acel director stie toate secretele companiei, cifre, date, clienti“, a mentionat avocatul Sandra Gradinaru. Aceasta a adaugat ca se poate lua in calcul si aspectul concurentei neloiale in cazul in care cea de-a doua companiei, prin faptele sale, urmareste crearea unei confuzii consumatorului, care sa duca la ideea ca produsul provine de la concurent sau exista o legatura strinsa cu produsele primei companii.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.