JERTFÃ A mers la un dineu oferit de primul ministru al României si a servit doar o cafea, fãrã a bãnui cã o mânã criminalã i-a turnat în ea câteva picãturi de arsenic. Peste trei zile, pe 1 martie 1949, episcopul cãrturar, Grigorie Leu, sfârsea la Husi, în chinuri cumplite, iar rudele sale care, ulterior, au încercat sã arate cã a avut loc o crimã, au fost prigonite, arestate si supuse torturii de cãtre regimul acelor vremuri. Chiar dacã, oficial, nimeni n-a dovedit vreodatã cã a fost vorba de un asasinat, mãrturii importante ale vremii aratã cã ultimul episcop al Episcopiei Husilor, înainte de desfiintare, cãrturarul Grigorie Leu, a fost otrãvit la comanda KGB-ului. „Istoria si astãzi, la peste sase decenii de la acest cumplit asasinat, mai asteaptã încã un rãspuns”, spune pr. dr. Nicolae Hurjui, cel care a propus deshumarea cadavrului si realizarea unei expertize criminalistice, care sã scoatã adevãrul la luminã.
Anul acesta, pe 1 martie, s-au împlinit 63 de ani de la misterioasa moarte a episcopului Grigorie Leu. Pentru multi dintre cei care stiu cum a fost sfârsitul acestuia, comemorarea a redeschis rãni. Pentru ei, între care si reputatul publicist si dramaturg Corneliu Leu, nepotul episcopului Grigorie, atunci a avut loc un asasinat politic odios. Incomod pentru guvernul condus de Petru Groza, dar si pentru liderii de la Moscova, episcopul Leu s-a opus fãtis deciziei acestora de-a desfiinta Episcopia Husilor. Cu toate cã pe 5 februarie 1949 s-a dat decretul prin care mãsura devenea oficialã, curajosul episcop Grigorie, (oglindit, de altfel, în amintirile marilor ierarhi, precum PS Calinic al Argesului, drept „o fire demnã, severã si iubitoare de oameni”) decide sã meargã personal la Bucuresti, în audientã la primul ministru Petru Groza.
L-a înfruntat pe Petru Groza si a plãtit pentru asta cu viata!
Se spune cã Grigorie Leu mizase mult pe faptul cã Petru Groza se trãgea dintr-o familie de preoti, iar defiintarea unei episcopii, cu istoria si traditia celei de la Husi, la comanda bolsevicilor de la Moscova, însemna, pentru el, un act josnic si o trãdare a neamului. N-a ezitat sã îi spunã aceste gânduri primului ministru! În discutia purtatã, episcopul Husilor i-a reamintit lui Petru Groza cã este fiu de preot, lucru care a avut un efect invers decât s-ar fi asteptat. Într-o scriere semnatã de Paul Leu, se povesteste cum Petru Groza l-a invitat apoi la dineu si l-a servit personal cu o cafea. I-a spus cã va analiza ideile lui si îi va trimite un rãspuns.
Laboratorul criminalistic de la Husi a fost închis, iar analizele au fost distruse!
Întorcându-se cu trenul la Husi, în gara Crasna, episcopul a început sã se simtã rãu. Vizibil slãbit, i-a cerut sefului gãrii sã sune la Medgidia, dupã un medic al familiei. Cumnata sa, medicul Valentina Leu, a ajuns în scurt timp la Husi si a constatat, asa cum reiese dintr-o scrisoare adresatã de ea directorului spitalului local, un anume medic Gãitulescu, „din sputa recoltatã rezultã, la observatie, urme de arsenic”. Imediat ce s-a rãspândit aceastã veste, iar rudele episcopului si-au manifestat intentia de a depune plângere la Parchetul Tribunalului Husi, s-a declansat prigoana asupra celor care ar fi vrut sã afle adevãrul. „De îndatã ce s-a rãspândit vestea nefastã, medicul huşan, care se ocupa de sãnãtatea episcopului Grigorie Leu, s-a fãcut nevãzut, laboratorul unde se executau analizele criminalistice a fost închis şi, din aceastã cauzã, probele recoltate pentru investigatia oficialã nu au fost fãcute. Mai mult, procurorul Parchetului Tribunalului Huşi, care urma sã primeascã o sesizare fãcutã de familie, în legãturã cu crima comisã, era de negãsit. Stranii coincidente!”, mai scrie Paul Leu, descendent al familiei episcopului.
Dupã ce i-au administrat o dozã de arsenic, i-au trimis o coroanã de flori si „Sincere condoleante”!
Un alt amãnunt care socheazã în cazul acestei morti misterioase, este acela cã, la funeraliile lui Grigorie Leu, guvernul Petru Groza si-a trimis un reprezentant, oficial, pentru a transmite regretele pierderii unui asemenea ierarh. În realitate însã, trimisul Guvernului, un anume Fârserotu, avea misiunea clarã de a interzice, folosindu-se de toate resursele, ca trupul episcopului Leu sã fie supus autopsiei. La putin timp dupã încheierea funeraliilor oficiale, a început arestarea şi condamnarea membrilor familiei Leu şi a sustinãtorilor ei, avându-i în vedere, mai ales, pe acei care au semnat plângerea cãtre procuraturã. „Asasinii KGB-ului, pentru a fi siguri cã s-a executat sentinta comandatã de la Moscova şi pentru a-şi completa dosarul întocmit în situatii de acest fel, au trimis, împotriva vointei lui, pe un fotograf evreu, din Huşi, spre a fotografia, pe Martirul Credintei în Hristos întins pe catafalc, dupã cum rezultã din dovezile aduse şi mãrturiile acestuia, fãcute, dupã mai multi ani, în fata avocatului Ion C. Leu”, relata în memoriile sale, Paul Leu.