spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Primaria din Huruiesti a lasat elevii fara microbuz scolar

- Advertisement -

Aproape 200 de elevi de clasele I – VIII din comuna bacauana Huruiesti sint nevoiti, de luni, 19 martie, sa faca naveta pe jos din satele in care locuiesc, pina la scoala. In aceasta situatie se afla 160 de copii cu virste intre 7 si 14 ani, din satele Fundoaia, Floresti, Ocheni, Capotesti, Perchiu si Pradais.

Cei mai afectati sint elevii din satul Fundoaia, care pentru a ajunge la cursuri au de strabatut pe jos noua kilometri, dus si intors, zilnic. Conducerea institutiei de invatamint a fost nevoita sa ia decizia retragerii microbuzlui de pe traseu pentru ca Primaria Huruiesti nu a alocat fonduri din bugetul local pentru plata asigurarii obligatorii, cit si pentru Inspectia Tehnica Periodica, cauciucuri si combustibil.

“Pentru trimestrul I s-a alocat suma de 15000 lei, dar am fost nevoiti sa platim facturi restante din aprilie 2011 la EON Gaz, pentru ca eram avertizati ca ne sisteaza gazul, si elevii ramineau fara caldura in scoala. Mentionez ca plata acestor facturi s-a efectuat din sumele alocate din costul per elev si nu din veniturile proprii ale primariei, cum spune legea. Eu nu-mi permit sa las copiii cu masina fara asigurare, fara verificare periodica. Daca se intimpla ceva cu copiii cine plateste?”, a declarat Carmen Cernat, directoare a Scolii cu clasele I – VIII Huruiesti.

Cadrul didactic mai spune ca Primaria refuza dialogul si ca nenumaratele adrese oficiale au ramas fara raspuns. “Nu-mi dau seama care este explicatia, probabil nu-i intereseaza decit ce-i al lor. Nu ne raspund la adrese, nu vor sa raspunda la telefon. Aceasta lipsa de comunicare dateaza de 12 ani”, a mai spus directoarea Scolii din Huruiesti.

Primarul din Huruiesti ridica din umeri

Ioan Zabrautanu (foto), primarul comunei Huruiesti, spune ca nu stie sa existe vreo problema cu microbuzul elevilor si ca el nu are nici un fel de treaba cu banii scolii. “Nu stiu nimic despre asa ceva. Eu nu am nici o treaba cu banii scolii, pentru ca ea are personalitate juridica. Directorul este ordonator de credite si ei raspund. De la Primarie nu au primit bani pentru ca de la 1 ianuarie sint finantati din bugetul de stat, prin Trezorerie. Au primit 58.000 de lei impartiti pe trimestre pe care trebuie sa si-i gestioneze. Nu au voie sa achite facturi restante din 2011 din bugetul pe 2012″, a declarat Ioan Zabrautanu.

Primarul a precizat ca se va informa si el la scoala sa vada daca exista vreo problema in transportul elevilor. Declaratia primarului Zabrautanu este contrazisa de Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, care spune ca este de datoria edilului sa asigure plata cheltuielilor cu microbuzul scolar.

“Inspectoratul Scolar a facut eforturi in 2010 pentru a dota comuna Huruiesti cu un microbuz scolar nou. Cheltuielile de intretinere, reparatii si cele pentru combustibil nu se asigura din sumele alocate din costul per elev. Este de competenta autoritatilor locale sa rezolve problema”, a subliniat Teodora Craus, inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.