Conducerea primãriei Vaslui intentioneazã ca, din 2013, sã initieze discutii si negocieri în vederea construirii unui spital municipal. Ideea apartine primarului Vasile Pavãl, cel care a constatat cã actualul spital din oras, Spitalul Judetean de Urgentã, nu reuseste sã acopere toate nevoile comunitãtii, astfel cã e nevoie de o nouã unitate spitaliceascã, pe baza unui parteneriat public-privat. O astfel de investitie ar presupune, la fel cum s-a întâmplat si în alte locuri din tarã, ca o parte din costurile necesare functionãrii, în procent de 50%, sã fie acoperite de la Consiliul Local.
„Intentionez sã demarez discutiile pentru construirea unui spital municipal, într-un parteneriat public-privat. Sunt în discutii cu unii medici din Vaslui, în vederea realizãrii unui astfel de proiect, care va ajuta foarte mult oamenii cu probleme de sãnãtate din oras si localitãtile învecinate”, a spus Vasile Pavãl, primarul municipiului Vaslui. Pentru aceasta, spune primarul, se va construi o clãdire nouã pentru viitorul spital municipal, într-o locatie necunoscutã acum. Pavãl spune cã, în prezent, conditiile de autorizare pentru realizarea unui astfel de obiectiv sunt extrem de severe, de aceea este nevoie de multi bani pentru a construi o nouã unitate spitaliceascã. „Am ajuns la concluzia aceasta, dupã ce s-a fãcut un studiu pe oras care aratã cã nu sunt suficiente paturi pentru bolnavi, în actualul spital judetean. Sunt unele sectii, acolo, care nu pot fi autorizate si au destule probleme, deci înfiintarea unui spital municipal ar rezolva si aceste situatii”, explicã primarul Vasluiului.
Vecinii gãlãteni au demarat deja procedurile
La Galati, se va construi un spital comunitar cu aproximativ 1000 de paturi, administrat pe principiul parteneriatului public-privat, au anuntat autoritãtile locale de acolo. Proiectul se va baza pe legislatia privind parteneriatul public-privat, adicã o colaborare între Consiliul Judetean Galati si un investitor particular. În privinta investitorului, acesta va fi ales în urma unei licitatii internationale, la care se vor pune conditii privind viitoarea constructie, capacitatea, aparatura. La viitorul spital comunitar din Galati, care va avea cea mai performantã aparaturã, se vor trata toti cetãtenii din spatiul UE, ca si pacienti din Republica Moldova si Ucraina. Serviciile medicale pentru cetãtenii UE vor fi decontate de CNAS, cele pentru non-UE, contra cost.