spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Noi acuzaţii la adresa Iuliei Timoşenko determină şi NATO să sară în apărarea fostului premier ucrainean

- Advertisement -

O comisie temporară de anchetă a Radei Supreme le va prezenta vineri, 16 martie, parlamentarilor ucraineni noi dovezi privind ‘trădarea de stat’ de care se face vinovată fostul premier Iulia Timoşenko. În pofida faptului că opoziţia ucraineană nu conteneşte să ceară eliberarea liderului său, iar presiunile Occidentului asupra Kievului se înteţesc, noi argumente apărute în acest caz ar putea duce la dublarea perioadei de detenţie a Iuliei Timoşenko, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Membrii comisiei vor încerca să demonstreze că Timoşenko a acceptat propunerile părţii ruse la semnarea contractului pe zece ani în domeniul gazului ghidându-se nu după interesele statului ucrainean, pe care îl reprezenta la Moscova, ci după interese personale mercantile.

Dosarul penal deschis în Rusia în 2001 împotriva unor reprezentanţi ai Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, dar şi ai Sistemelor Energetice Comune ale Ucrainei, între care şi Timoşenko, a fost închis în 2005, mai degrabă din motive politice. La acea dată Timoşenko a devenit premier al Ucrainei, iar Moscova a primit astfel posibilitatea de a face presiuni asupra ei, consideră reprezentanţii echipei lui Ianukovici.

Noul raport al comisiei de anchetă a parlamentului ucrainean va fi transmis Procuraturii Generale a Ucrainei, care va decide dacă să deschidă sau nu un nou dosar penal. Conform articolului privind ‘trădarea de stat’, Timoşenko ar putea primi între 10 şi 15 ani de închisoare. În octombrie, ea a fost condamnată la 7 ani de închisoare, pentru depăşirea împuternicirilor la semnarea contractelor, aminteşte cotidianul rus.

Reprezentanţi ai Partidului Regiunilor, aflat la putere în Ucraina, subliniază că noile acuzaţii, întărite de dovezi incontestabile, sunt menite să le demonstreze apărătorilor occidentali ai Iuliei Timoşenko caracterul eronat al suspiciunilor privind persecutarea politică a opoziţiei. La sfârşitul lui ianuarie Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei /APCE/ a adoptat o rezoluţie dură la adresa Kievului, în care îi cerea să normalizeze activitatea sistemului juridic, îngrădindu-l în faţa intervenţiilor politice, şi să aducă legislaţia în conformitate cu normele ţărilor democratice. În speţă, se propunea anularea răspunderii penale pentru infracţiuni economice, articol pe baza căruia a fost condamnată Timoşenko.

Opoziţia ucraineană plănuia să aducă la îndeplinire tocmai în această săptămână cererile APCE, însă majoritatea parlamentară proprezidenţială a refuzat să modifice legislaţia în favoarea unei singure persoane, chiar dacă una cunoscută în Occident. O nouă încercare de a dezbate această problemă era planificată pentru miercuri seara, însă adepţii fostului premier se îndoiau că o decizie va fi adoptată. Din acest motiv, opoziţia şi-a luat măsuri de precauţie, înregistrând încă un proiect de lege prin care se extinde posibilitatea de amnistiere a deţinuţilor condamnaţi pe baza aceloraşi articole ca şi Timoşenko. De altfel, noile acuzaţii care urmează să fie formulate vineri vor reduce la zero toate aceste eforturi în vederea eliberării Iuliei Timoşenko.

Apărătorii Iuliei Timoşenko afirmă că puterea intenţionează să-l distrugă fizic pe liderul opoziţiei. Este posibil ca problema privind anvergura şi condiţiile acordării de ajutor medical Iuliei Timoşenko va deveni una dintre problemele dezbătute în cadrul Curţii Europene pentru Drepturile Omului /CEDO/. Se estimează, de asemenea, că situaţia legată de conjunctura urmăririi penale a fostului premier va fi dezbătută la Strasbourg în aprilie-mai.

Dacă înainte în apărarea Iuliei Timoşenko şi altor lideri ai opoziţiei ucrainene săreau politicieni europeni şi Administraţia SUA, săptămâna aceasta la ei s-a raliat şi NATO. În cadrul reuniunii Consiliului NATO-Ucraina, desfăşurată la Kiev, reprezentantul delegaţiei NATO, Assen Agov, a declarat că ţările membre ale Alianţei, care au semnat cu statul ucrainean planuri de cooperare sunt îngrijorate de situaţia politică din Ucraina. ‘Suntem îngrijoraţi de faptul că Iulia Timoşenko şi Iuri Luţenko îşi distrug sănătatea în închisoare, iar puterea ucraineană nu are o reacţie adecvată la acest lucru’, a spus Agov.

În opinia analistului Serghei Taran, dacă situaţia nu se va schimba, echipa lui Viktor Ianukovici se va confrunta cu o blocadă deplină pe plan internaţional. ‘Deja la această oră preşedintele ucrainean se află în izolare internaţională. Singura temă pe care străinii sunt dispuşi să o discute cu el este soarta liderilor opoziţiei, condamnaţi pe baza Codului Penal al Ucrainei. În rest, sunt blocate toate iniţiativele de politică externă ale Ucrainei, se anulează întrevederi’, afirmă analistul. Potrivit lui Taran, singura direcţie în care este posibil un dialog o reprezintă Rusia, însă şi la Moscova cu Ianukovici sunt dispuşi să vorbească doar pe subiecte neplăcute pentru el, cum ar fi transmiterea sistemului naţional de transport al gazului sub controlul Gazprom.

În opinia expertului, în această situaţie puterea ucraineană ar trebui să caute o ieşire din punctul mort în care a fost împinsă de cazul Timoşenko. În loc de aceasta, însă, Kievul încearcă să demonstreze că are dreptate, iniţiind noi dosare penale şi complicând şi mai mult situaţia.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

151 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.