SEMNE BUNE ANUL ARE…Coalitia de la guvernare a aprobat ieri majorarea salariilor bugetarilor, începând cu data de 1 iunie, urmând sã fie stabilit ulterior si procentul, care poate fi de 15% sau 16%.
Angajatii din sectorul de stat câstigã în plin an electoral o parte din drepturile salariale pierdute pe fondul crizei economice. Specialistii din domeniul economiei la nivel national spun cã România nu este pregãtitã pentru sustinerea unui asemenea efort financiar si cã o economie nu se pune pe picioare prin cresterea consumului, urmare a unor majorãri salariale, ci prin adoptarea de mãsuri care sã stimuleze productia. De cealaltã parte, presedintele Traian Bãsescu si specialistii din guvern sustin cã economia întruneste conditiile stabilite cu FMI, care îi permit sã facã încã un pas în aducerea salariilor bugetarilor la vechiul nivel. Bugetarii rãmân sceptici în ceea ce priveste durata acestei majorãri.De neuitat este episodul din 2008, când profesorilor li s-a promis majorarea salariilor un procent de vis: 50%! În 2009 a apãrut si criza si, de atunci au început tãrile salariale si disponibilizãrile din sectorul public.
Si mediul privat vrea!
„Ca om de economie, am sustinut întotdeauna cã nu putem vorbi de cresterea nivelului de trai într-un stat decât prin productie. Nu sunt împotriva majorãrii salariilor bugetarilor, dar, trebuie aplicate mai multe mãsuri în stare sã revigoreze mediul privat. Reducerea CAS-ului cu 5% este un lucru bun, deoarece angajatorii economisesc niste bani care le permit sã creeze noi locuri de muncã. Dar este nevoie de mai mult, mult mai mult”, a declarat Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a IMM-urilor din România. (Radu Florea)