Ea stinge focul!
PUTERE Se numeste MARIANA PALADE si e singura femeie pompier din judet. Sensibilitatea si ambitia care o caracterizeazã fac din Mariana o femeie puternicã. E apreciatã de colegi, care au numai cuvinte de laudã la adresa sa. Mariana este o femeie împlinitã. Are o familie frumoasã si o meserie de nota 10. E fericitã si nu-si doreste decât ca în aceastã zi, odatã în plus, toate femeile sã se simtã iubite, protejate, importante.
2 februarie 2012. Se anunta o zi obisnuitã. Înainte de orele prânzului, un vasluian cerea ajutor la 112, dupã ce un bãtrân de 75 de ani din oras a fost surprins în locuintã de flãcãrile puternice. „Drumul de la subunitate pânã la locul interventiei mi s-a pãrut foarte lung si, în tot acest timp, m-am gândit la ceea ce am de fãcut. Am sperat ca informatia initialã sã se dovedeascã a fi falsã, iar proprietarul sã fie în viatã. Locuinta ardea ca o tortã, iar rudele spuneau cã sansele ca bãtrânul sã fi putut iesi singur din flãcãri erau minime. Întreg echipajul a depus eforturi pentru lichidarea într-un timp cât mai scurt a incendiului. Din pãcate, omul nu mai era în viatã”, povesteste ea. Alãturi de colegi, plt. adj. Mariana Palade si-a fãcut datoria, constientã fiind cã orice ajutor pe timpul unei interventii este important si cã împreunã trebuie sã ducã la bun sfârsit misiunea ce le-a fost încredintatã. Amintirea acelei zile i-a rãmas întipãritã în memorie din cauza dificultãtii interventiei.
E pasionatã de munca sa
Meseria de pompier este una specialã. Este solicitantã, dar extrem de frumoasã. Pe asta a mizat si Mariana Palade atunci când a ales acest drum. Ea îsi desfãsoarã activitatea în cadrul Detasamentului de Pompieri Vaslui începând din luna iulie a anului trecut, pe functia de subofiter operativ principal. A intrat în sistemul militar în anul 2006, la Detasamentul Bârlad, pe o functie de telefonist în dispecerat, dupã ce în viata civilã a lucrat ca telefonist la o companie privatã. Este cãsãtoritã, are doi bãieti si locuieste împreunã cu familia care a trebuit sã se adapteze programului mamei si sotiei si care îi oferã suportul moral de care are nevoie.
Primele ture de serviciu din dispeceratul de la Bârlad i-au rãmas întipãrite în memorie si îsi aminteste cu emotie de primele interventii la care a participat, de „zgomotul fãcut de bocancii celorlalti colegi pe holul subunitãtii în momentul alertãrii pentru interventie”, de kilometrii parcursi în autospeciala de stingere. Spune cã nu s-a simtit niciodatã exclusã, chiar dacã colectivul din care face parte este alcãtuit în cea mai mare parte din bãrbati, ci dimpotrivã a fost sprijinitã sã învete si sã facã fatã provocãrilor întâlnite în fiecare zi de lucru. Vine cu plãcere la serviciu pentru cã se simte utilã si considerã cã cea mai frumoasã parte a acestei meserii este aceea de a-ti ajuta semenii aflati în dificultate. Interventiile la care a participat au fost variate, însã cele mai dificile si solicitante din punct de vedere emotional sunt acelea în care sunt persoane rãnite si mai ales copii. Fiecare experientã de acest fel o determinã sã îsi îndrepte si mai mult atentia asupra familiei si copiilor. În acest moment este subofiter operativ principal (servant) la Detasamentul Vaslui si participã la activitãti si misiuni alãturi de echipajul din care face parte si în care fiecare pompier are un rol bine stabilit, cu totii actionând ca o echipã. „E clar cã în aceastã meserie, o femeie trebuie sã facã un efort suplimentar pentru a avea aceleasi performante ca si colegii sãi. Mã consider o persoanã norocoasã. Lucrez într-o echipã unitã, suntem o familie mare. Ne bucurãm împreunã de rezultatele muncii noastre si ne strãduim zi de zi sã fim mai buni. În munca noastrã, stii întodeauna când pleci, dar nu stii niciodatã când te întorci acasã. Familiile ne sustin pentru cã au înteles cã suntem pasionati de ceea ce facem si le multumim!”.
LA MULTI ANI!
În cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã „Podul Înalt” al judetului Vaslui lucreazã 15 femei, în diferite compartimente functionale. Cu ocazia zilei de 8 Martie conducerea si cadrele Inspectoratului le ureazã un cãlduros „La multi ani!” si le multumesc pentru devotament si aportul adus în activitatea institutiei!
O zi mai specialã din clipa în care a devenit mamã
„Pentru fiecare dintre noi, ziua de 8 Martie are o semnificatie aparte. Pentru mine, aceastã zi a devenit cu adevãrat specialã în 2008, atunci când am devenit mamã de bãiat. În viata de zi cu zi, sunt multe momente în care uitãm, prinsi de rutina zilnicã, de femeile importante din viata noastrã: mama, sotia, bunica, sora. An de an, aceastã zi este un prilej de a-mi aminti de rolul pe care îl au în viata mea si de a le multumi pentru meritul deosebit pe care l-au avut în devenirea mea ca om. Le multumesc pe aceastã cale atât lor, cât si colegelor mele, cãrora le doresc un cãlduros <<La multi ani!>>. 8 Martie sã vã gãseascã la fel de frumoase, mereu tinere si fie ca toate gândurile bune sã vã însoteascã în fiecare zi!” Alina POIANÃ, purtãtorul de cuvânt al IJSU Vaslui
Politistele din judet sãrbãtorite de colegi
„Ziua de 8 Martie este sãrbãtoritã în fiecare an si la Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui, fiind o zi de apreciere si recunoastere din partea politistilor a tuturor femeilor care îsi desfãsoarã activitatea în aceastã institutie.
Este momentul în care colegii nostri ne arãtã, prin oferirea unor buchete de flori, respect si multumire pentru ceea ce noi reprezentãm în activitatea în care suntem cu totii implicati. Respectând bunurile obiceiuri, politistii rutieri vor fi prezenti si în ziua de 8 martie la datorie si vor întâmpina participantele la trafic cu flori, felicitãri, dar si un sfat preventiv pentru siguranta lor. De ziua femeii – 8 Martie – politistii vasluieni ureazã tuturor femeilor traditionalul <<La multi ani!>>, sãnãtate si multe clipe de bucurie!”. Mihaela Straub, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui