spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
14-ian.-2025

În anul 2011 – spor natural negativ în judetul Vaslui

- Advertisement -

PE MINUS Judetul Vaslui a înregistrat, anul trecut, un spor natural negativ, de minus 2,31%. În acelasi timp, la un numãr de 3238 gravide înregistrate în 2011, au fost efectuate nu mai putin de 1484 întreruperi de sarcinã, cea mai mare parte, peste 62%, fiind la cerere, în special femei tinere, cu vârsta între 20 si 39 ani apelând la aceastã solutie, de cele mai multe ori din cauza conditiilor de trai sau a nesigurantei fatã de ziua de mâine. Asa cum era si normal, cele mai multe sarcini, dar si avorturi, au fost constatate în mediul rural, poate si datoritã structurii demografice a judetului, dar si a retelei medicale existente, a lipsei de informare sau a lipsei de culturã.

La nivelul judetului Vaslui, sporul natural al populatiei a fost negativ, de minus 2,31%, în anul 2011, respectând traditia, la nivel national, a ultimilor ani. Astfel, la o populatie declaratã, conform ultimului recensãmânt, cel din 2002, de 453113 locuitori, în ultimul an s-au nãscut doar 3915 copii, respectiv o natalitate de doar 8,64 la mia de locuitori, în acelasi timp, numãrul total de vasluieni decedati pe parcursul anului trecut fiind de 4963, respectiv de 10,95 la mia de locuitori. În aceeasi perioadã, la nivelul judetului, au fost înregistrate 4963 de decese, respectiv 10,95 la mia de locuitori. Mortalitatea infantilã se mentine, încã, la un nivel comparabil cu a mediei înregistrate la nivelul Uniunii Europene, fiind, în judetul Vaslui, pe parcursul anului trecut, de 8,17% din totalul nou-nãscutilor, decedând doar 32 de bebelusi cu vârsta de pânã la un an. În acelasi timp, si mortinatalitatea, respectiv procentul de copii nãscuti morti, a fost în limite relativ rezonabile, de doar 3,82 la mie, doar 15 cazuri fiind anuntate la nivelul judetului. În afara conditiilor sociale care determinã cresterea sau scãderea natalitãtii, cele mai importante fiind nivelul de trai si gradul de sãnãtate a populatiei, un alt factor care a contribuit, în anii de dupã Revolutie, la scãderea sporului natural a fost liberalizarea avorturilor. Astfel, la nivelul judetului Vaslui, în anul 2011, s-au înregistrat, în statisticile Directiei de Sãnãtate Publicã, un numãr de 1484 de întreruperi de sarcinã, dintre care peste 62% au fost avorturi efectuate la cerere. Practic, pe lângã cele 3238 gravide nou depistate, alte 1484 femei au apelat la întreruperi de sarcinã. Marea majoritate a avorturilor au fost fãcute la cerere de femei tinere, cele mai multe din categoria de vârstã 25 – 29 ani, respectiv 338 de proceduri. Ca si statisticã, din numãrul total de avorturi efectuate în anul trecut în judetul Vaslui, cea mai mare parte a femeilor care au apelat la întreruperi de sarcinã, sunt în grupa de vârstã 20 – 34 ani. Asfel, 317 femei cu vârste între 30 si 34 ani au apelat la întreruperi de sarcinã, 282 avorturi au fost fãcute de femei cu vârsta cuprinsã între 35 si 39 ani, ceva mai putine, 276, în categoria de vârstã 20 – 24 ani, 133 avorturi în cazul femeilor cu vârstã între 40 si 11 ani si, destul de multe, 118, pentru tinere între 15 si 19 ani. Doar 4 minore sub 15 ani au apelat la ajutorul medicului pentru a scãpa de sarcinile nedorite, toate cazurile fiind avorturi recomandate, dar si patru cazuri de femei de peste 45 ani, care nu au mai dorit sã aibã copii sau pentru care, în douã cazuri, sarcina le putea pune sãnãtatea în pericol. Trebuie totusi mentionat cã, din totalul de 1484 avorturi efectuate pe parcursul anului trecut, 393, respectiv 21,3% au fost nevoite sã întrerupã sarcina din cauza gradului ridicat de risc medical.

Cele mai multe gravide, dar si avorturi: în mediul rural

De altfel, statistica întreruperilor de sarcinã respectã, aproape fidel, si numãrul de gravide luate în evidentele cabinetelor de obstreticã ginecologie, marea majoritate a acestora 75%, respectiv 2437 din totalul de 3238 gravide înregistrate la nivelul judetului Vaslui, având vârste între 20 si 34 ani. Din pãcate, au fost înregistrate si un numãr de 20 de sarcini la minore de pânã în 15 ani, dar si foarte multe, 478, în cadrul categoriei de vârstã de 15 – 19 ani. Ponderea principalã în ceea ce priveste numãrul de sarcini înregistrate o detin femeile din mediul rural, peste 61%, respectiv 2002 gravide nou înregistrate în anul 2011, poate si datoritã faptului cã, în judetul Vaslui, marea parte a populatiei trãieste la tarã, dar, în principal, pentru cã informarea corectã a populatiei cu privire la mijloacele contraceptive ajunge mai greu în acest mediu, dată fiind slaba acoperire sau chiar lipsa medicilor, atât de familie, cât mai ales a celor specialisti. Existã totusi o diferentã în ceea ce priveste adresabilitatea pacientelor din mediul rural care au efectuat avorturi la institutiile la care au apelat. Cea mai mare parte au preferat sã facã întreruperile de sarcinã fie la spital, fie la cabinetele de obstreticã – ginecologie publice, respectiv 537 de cazuri, din care doar 181 la cerere. În acelasi timp, pe parcursul anului trecut, din totalul de 649 de avorturi efectuate de cabinetele private, toate interventiile fiind fãcute la cerere, doar 299, circa 45%, au fost în cazul femeilor din mediul rural, singurul motiv constând în puterea financiarã a apelantelor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.