spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Primăvara se numără candidaţii – Ei vă cer să îi votaţi, dumneavostră decideţi

- Advertisement -

* Preşedintele Oţelului sau senatorul „Om Bun” * Alţi doi „alergători”: un viceprimar de 37 de ani şi un fost primar de 69 de ani * Un doctor, un inginer sau un ofiţer maritim pentru CJ? * Toader, locomotivă de partid *

De astăzi în trei luni şi cinci zile vom merge la vot pentru a ne alege noul primar, noul preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi, precum şi noii consilieri locali şi judeţeni. Cum data de 10 iunie începe să se apropie, iar dumneavoastră vreţi să mergeţi la vot în cunoştinţă de cauză, „Viaţa liberă” vă va prezenta la începutul fiecărei luni înainte de alegeri care sunt candidaţii care s-au înscris în cursa electorală. Pentru funcţia de primar al municipiului Galaţi avem următorii candidaţi anunţaţi în mod oficial: Marius Stan (candidatul USL) şi Marius Necula (candidatul PDL).
Preşedinte al Clubului Oţelul Galaţi, Marius Stan are 54 de ani şi este consilier local PNL (singurul partid în care s-a înscris vreodată). Nu este prima oară când candidează pentru primăria Galaţi, cetăţenii amintindu-şi de sloganul „Tare pentru Galaţi” pe care l-a folosit în campania din 2008. Marius Stan este de profesie inginer, a absolvit Facultatea de Metalurgie din cadrul Universităţii Dunărea de Jos Galaţi este căsătorit pentru a treia oară şi are trei copii. De anul trecut, numele lui Marius Stan se leagă de calificarea, în premieră pentru Oţelul, în Champions League.
Nici contracandidatul său oficial, senatorul PDL Marius Necula, nu se află la prima luptă electorală pentru funcţia de primar al Galaţiului. Înainte de a fi în PDL, a activat în PSD şi, pentru o scurtă perioadă, în PLD. Cu doar trei zile înainte de alegerile din această vară, pe 7 iunie, va împlini 48 de ani. Este căsătorit şi are doi copii. De profesie inginer ( TCM – Universitatea Dunărea de Jos), Necula are un master în drept comunitar, un doctorat în economie, iar CV-ul său mai cuprinde şi alte două facultăţi cărora le-a urmat cursurile timp de doar un an – „Danubius” (Drept) şi Studii Economice („Titu Maiorescu”). Cunoscut pentru activitatea în multe ONG-uri (Crucea Roşie, Millenium, Mişcarea Independentă, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Cetăţenilor), Necula a fost şi subprefect al Galaţiului (2001-2004) şi prefect (2004-2005).

Neanunţaţi, dar hotărâţi: viceprimarul şi fostul primar

Deşi încă nu au făcut nici un anunţ oficial, mai există cel puţin doi candidaţi care şi-au ascuţit armele pentru bătălia din iunie: Nicuşor Ciumacenco şi Eugen Durbacă. Amândoi vor candida în afara partidelor care sunt angrenate în complexul protocol al USL. Cum PSD Galaţi a fost de acord cu candidatul comun Marius Stan, Ciumacenco va candida probabil ca independent, cu sprijinul altor formaţiuni politice şi/sau al ONG-urilor. Viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco are 37 de ani, este căsătorit, are un copil şi este de profesie stomatolog – a absolvit în 1999 Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţegan”, din Cluj-Napoca. Până să fie ales viceprimar (primul mandat de consilier local) Ciumacenco a profesat ca stomatolog la Cluj, apoi la Policlinica combinatului de la Galaţi.
La extrema cealaltă – biologic vorbind – se află liderul PC Eugen Durbacă. Deşi pe 16 mai împlineşte venerabila vârstă de 69 de ani şi este bunic deja (are doi copii), fostul primar al Galaţiului a declarat în repetate rânduri că va candida sigur la funcţia de edil, fie din afara PC (dacă va rezista alianţa cu PNL), fie cu susţinerea altor formaţiuni – PRM, UNPR, PPDD. Băcăuan la origine, este de profesie inginer, a absolvit Facultatea de Mecanicã – Institutul Politehnic Iaşi şi nu face un secret că a urmat cursurile Academiei de Studii Economice Ştefan Gheorghiu (1981-1984). Înainte de ‘89 a ocupat funcţii de conducere la diverse unităţi – ICMS, IUGC, Şantierul Naval –, dar şi politice (membru supleant al CC al PCR). Gălăţenii încă îşi amintesc de decembrie ’89, când a fost salvat cu un transportor blindat al armatei de muncitorii care voiau să îl linşeze. A fost primar timp de două mandate consecutive (1992-1996, de pe listele PSM, iar în 1996-2000 de pe lista PDSR), în mandatul 2004-2008 a fost preşedinte CJ iar acum este vicepreşedinte CJ şi un prosper om de afaceri. Traseul său politic: PCR, PSM, PDAR, PDSR, ApR, PD, PUR şi PC.

Prefectul, colonelul Ene şi lista nu se încheie aici

În afară de aceştia, mai există şi alte nume vehiculate drept candidaţi pentru funcţia de primar: actualul prefect, Paul Florea şi liderul Municipalei PPDD, Ene Costică. Oficial, Florea a respins varianta – care încă se vehiculează, că PDL ar putea să îl înlocuiască pe candidatul Necula cu dânsul, dacă sondajele vor arăta că prefectul are mai multe şanse decât senatorul. Nici colonelul (pensionat) Ene Costică (fost şef al Protecţiei Civile şi, pentru scurt timp şi al ISU Galaţi) nu a oficializat în vreun fel, până acum, informaţia.
Lista nu se opreşte aici. Cu siguranţă vor apărea şi alţi candidaţi, pe principiul (oficial) că într-o democraţie nu îi poţi interzice nimănui să candideze şi pe tradiţia (neoficială) că „iepurii electorali” pot rupe voturi de la candidaţii cu şanse reale.
Deşi a infirmat zvonurile cum că ar vrea să fie primar, country manager-ul ArcelorMittal Ionel Borş a rămas deja în memoria colectivă ca un posibil candidat al UNPR. Un alt zvon se leagă de posibila candidatură a lui Marian Filimon, însă acesta a precizat că încă nu a luat o decizie în acest sens. De pe patul de spital de la Psihiatrie, fostul parlamentar Nati Meir, cercetate pentru corupţie, a anunţat că va candida la prima funcţie a Galaţiului. Nici liderul Alianţei Pensionarilor pentru Conciliere, Vasile Panţuş, nu a ratat ocazia de a-şi anunţa candidatura, însă după nici o lună şi-a retras-o anunţând că nu are bani pentru campania electorală. Pe spaţiul virtual al Internetului şi avocatul Constantin Telegan şi-a anunţat candidatura, ca independent.

Aspiranţii la conducerea CJ

Pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi, până în acest moment există înscrişi oficial în luptă trei persoane: social-democratul Nicolae Bacalbaşa (USL), democrat-liberalul Iulian Aramă (PDL) şi (încă) social-democratul Eugen Chebac (susţinut de UNPR).
Doctorul Nicolae Bacalbaşa va împlini pe 29 martie 68 de ani, este căsătorit şi are o fiică. A absolvit Universitatea de Medicină şi farmacie Carol Davilla, Bucureşti, a fost şef al clinicii ATI din cadrul Spitalului de Urgenţă Judeţean (unde a activat timp de 40 de ani) şi este profesor la Facultatea de Medicină şi Farmacie, dar şi un cunoscut scriitor şi publicist. În prezent este consilier judeţean PSD. Renumit pentru cazurile medicale pe care le expune presei, Nicolae Bacalbaşa este cunoscut şi pentru numeroasele cărţi publicate, atât de specialitate (medicină), cât şi beletristică.
Cel de-al doilea candidat, Iulian Aramă, va împlini pe 13 octombrie 45 de ani. Este consilier judeţean PDL (unicul partid în care a fost vreodată, chiar de când se numea doar PD) la al doilea mandat şi şef al Electrica Galaţi. Este absolvent al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii de la Universitatea „Gheorghe Asachi” Iaşi, masterand în administraţie publică (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative Bucureşti), are un brevet de invenţie şi numeroase specializări.
Şi actualul preşedinte CJ Eugen Chebac vrea încă un mandat, UNPR deja anunţând că îl va susţine în acest sens, deşi acesta şi-a păstrat calitatea de membru PSD. Pe 22 iulie împlineşte 61 de ani, este bunic şi, de profesie, inginer (1975-1979 – Institutul de Marină Constanţa), având şi două masterate în managementul financiar şi administraţie publică şi în administraţia publică europeană. Înainte de Revoluţie a fost, pe rând, ofiţer maritim internaţional şi şeful Secţiei de Exploatare Nave la Flota IV Galaţi, iar din 1989, timp de zece ani, reprezentant în ţară şi străinătate a Companiei Maritime Române S.A.. A mai condus, pe rând, S.C. Docuri S.A, Port Bazinul Nou S.A, şi SC Metal Trade SRL. Este la al treilea mandat de ales judeţean (2000-2005 – consilier judeţean, din 2005-2008 vicepreşedinte CJ, 2008-în prezent, preşedinte CJ). Traseu politic: PD şi PSD.

„Neoficialii” Toader şi Resmeriţă

Pe lista candidaţilor vine tare din urmă democrat-liberalul Mircea Nicu Toader care se pare că este obligat de conducerea partidului să candideze la preşedinţia
CJ, pe principiul locomotivei electorale, pentru a obţine cât mai multe mandate de consilier judeţean.
Deputat aflat la al doilea mandat (după cel din 2000-2004) Mircea Nicu Toader a împlinit pe 23 ianuarie 64 de ani. Este căsătorit, are doi copii. A fost şef de promoţie, în 1969, la Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, are masterul în Dreptul Informaţiilor şi a Securităţii Private, dar a urmat şi cursuri de perfecţionare în specialitate şi în management, precum şi la Colegiul Naţional de Apărare – 2006. A fost şef şi apoi ofiţer mecanic maritim la NAVROM Constanţa, ofiţer mecanic maritim, şef mecanic maritim, iar din 1976, timp de 14 ani, a fost director al Centrului de Calificare şi Perfecţionare al Navigaţiei Fluviale Galaţi. A condus, pe rând, NAVROM Galaţi, Grupul de Nave Fluviale PETROMIN SA Constanţa, şi SC TRANS EUROPA S.A. Galaţi. În 1993 a fondat Asociaţia Armatorilor Fluviali din România. Din iunie 2004 până în septembrie 2005 a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi, din septembrie 2005 până în martie 2007, secretar de Stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, iar în septembrie 2006 –la Colegiul Naţional de Apărare. Este în prezent liderul de grup al PDL din Camera Deputaţilor.
Pe lista „neoficialior” se află şi actualul inspector şcolar judeţean Doruleţ Resmeriţă (PDL), care însă a informat zvonurile potrivit cărora ar candida la preşedinţia CJ în tandem cu Nicuşor Ciumacenco.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.