spot_img
spot_img
0.4 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Bacauanii platesc printre cele mai mici preturi la caldura din tara

- Advertisement -

– într-un clasament al preturilor platite la gigacalorie, realizat de cotidianul “Gindul”, municipiul Bacau se afla pe locul 51, din 60 de orase din tara – pretul gigacaloriei platite de bacauani, de 154,8 de lei, este printre cele mai mici din tara – pretul mic al gigacaloriei se datoreaza investitiilor realizate în ultimii ani în retele si în modernizarea CET Bacau

Bacauanii platesc unul din cele mai mici preturi la gigacalorie din tara, potrivit unui clasament realizat de cotidianul “Gîndul” si în care au fost luate în calcul cele mai importante 60 de orase din tara. Analiza a fost facuta pe baza datelor furnizate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice. La nivel national, pretul gigacaloriei facturat populatiei ajunge pîna la 462 de lei. Pe primele locuri din top, cu cele mai piparate facturi, se situeaza Mangalia (462 de lei/gigacalorie), Tîrgoviste (427 de lei), Constanta (338 de lei), Alexandria (335 de lei), Braila (274 de lei), Sibiu (265 de lei), Calarasi (269 de lei), Brasov (253 de lei) sau Galati (248 de lei). Cu un pret al gigacaloriei de 155 de lei, locuitorii municipiului Bacau platesc unul dintre cele mai mici preturi din România, iar municipiul Bacau se situeaza pe locul 51 din cele 60 de orase analizate.

Bacau, cel mai mic pret la gigacalorie din Moldova

Datele oficiale arata ca pretul gigacaloriei din Bacau este nu numai printre cele mai scazute la nivel national, ci si cel mai mic din Moldova. În toate orasele mari din zona, pretul gigacaloriei este mai mare ca în Bacau. Sucevenii, de exemplu, platesc 187 de lei pe gigacalorie, la Vaslui gigacaloria costa 180 de lei, la Iasi – 185 de lei, la Piatra Neamt – 177 de lei, la Focsani pretul urca la 203 lei, iar la Botosani este de 180 de lei. “Pretul platit pentru caldura si apa calda este un barometru al calitatii vietii într-un oras, dar si al nivelului de trai. Una dintre preocuparile mele a fost ca, întotdeauna, în sfera serviciilor, oamenii sa plateasca pretul corect, iar calitatea serviciilor sa creasca. Chiar daca, la prima vedere, nu multa lume percepe acest lucru, pretul mic la utilitati se regaseste într-o crestere a calitatii vietii, dar si într-o crestere a nivelului de trai. Scaderea taxelor si impozitelor în oras a fost o alta decizie pe care am luat-o tot din preocuparea de a creste nivelul de trai. Sint economii importante pe care fiecare familie le resimte”, a declarat Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacau. În medie, proprietarul unei garsoniere racordate la CET plateste in Bacau, 108 lei lunar, contravaloarea energiei termice consumate sub forma de caldura si apa calda, în timp ce, la Constanta, pentru suprafata similara, se achita 236 de lei lunar. Pentru încalzirea unui apartament cu doua camere din Bacau, pretul mediu din aceasta iarna a fost de 163 de lei lunar, în care a fost inclus si consumul de apa calda. La Tirgoviste, aceeasi factura a fost de 449 de lei. Pentru trei camere, valoarea facturii de energie termica a fost de 204 lei/luna, iar pentru patru camere – 257 lei lunar. Proprietarul unui apartament cu trei camere din Mangalia a scos din buzunare 608 lei.

Investitiile de 80 de milioane de euro, bani europeni, îsi arata rezultatele

Potrivit directorului CET, Adrian Capat, investitiile realizate în ultimii ani fac astazi posibil pretul mic al gigacaloriei în Bacau. “Pretul de productie, transport si distributie este printre cele mai mici din tara. Vorbim despre 283 lei, din care populatia plateste 154,8 lei. Diferenta este suportata de Consiliul Local Bacau si este o forma de protectie sociala a consumatorilor cu venituri mici. Programul de investitii, care face posibil mentinerea pretului scazut la gigacalorie, a început în 2008, cind a fost dat în folosinta grupul de cogenerare, în valoare de 9,8 milioane de euro. În 2009 s-au modernizat punctele termice PT 7 si PT 33, iar în 2011 am finalizat investitiile în PT 13, PT 69 si PT 31. Avem în derulare proiectul de modernizare a cazanului de apa fierbinte CAF 1 din CET 2 Bacau, un grup nou de cogenerare, in ciclu combinat gaz – abur, la CET 1 Bacau, retehnologizarea pompelor de transport, închiderea depozitului de zgura si cenusã. Este un proces complex, dar a carui eficienta se resimte deja, prin pretul platit de oameni pentru agentul termic”, a explicat Adrian Capat. Efortul investitional a fost gindit de municipalitatea bacauana pentru a evita, în anii viitori, efectele eliminarii subventiilor sau majorarea pretului la gazele naturale, masuri impuse de Uniunea Europeana si FMI. “Mi-am propus ca populatia sa nu resimta aceste masuri, pe care România va fi obligata sa le ia, de aceea am investit sume importante si am atras peste 80 de milioane de euro, fonduri europene, pentru modernizarea CET Bacau. În paralel cu modernizarea sistemului de producere a energiei termice, vom reface integral si sistemul de distributie”, a precizat primarul Romeo Stavarache. Modernizarea sistemului de producere si transport a agentului termic în municipiul Bacau beneficiaza de 80 de milioane de euro, cea mai mare finantare acordata de Uniunea Europeana pentru un proiect, unui municipiu resedinta de judet din tara noastra.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.