Miniştrii de finanţe din zona euro se reunesc luni, la Bruxelles, pentru a decide soarta Greciei, urmând, în principiu, să îşi dea acordul pentru un plan de asistenţă financiară fără precedent, care să evite intrarea acestei ţări în incapacitate de plată, transmite AFP.
Miniştrii se întâlnesc cu începere de la ora 15.30 (14.30 GMT) pentru a examina dacă sunt întrunite condiţiile pentru aprobarea noului plan de salvare Greciei, ce include un ajutor public de 130 miliarde de euro şi ştergerea parţială a datoriei deţinute de creditorii privaţi, la nivelul a 100 miliarde de euro.
Reuniunea are loc într-un climat de urgenţă, în contextul în care Atena trebuie să ramburseze, la 20 martie, 14,5 miliarde de euro, cu riscul intrării într-o încetare de plăţi mult mai gravă decât în cazul Argentinei, în urmă cu 10 ani.
Pentru evitarea unui scenariu catastrofic, planul de ştergere parţială a datoriei, operaţiune care ar urma să dureze mai multe săptămâni, trebuie lansat miercuri.
După numeroase incertitudini, situaţia pare a se fi lămurit, mai multe voci din zona euro, inclusiv cea a cancelarului german Angela Merkel, lăsând să se înţeleagă în ultimele zile că rezultatul reuniunii va fi pozitiv.
La rândul său, premierul grec Lucas Papademos se afla duminică la Bruxelles şi ar putea asista la reuniunea Eurogrup de luni, a indicat o sursă europeană.
Rămân însă mai multe necunoscute, pe lângă reticenţa anumitor state de a contribui financiar la salvarea Atenei. Un raport al principalilor creditori internaţionali (troica Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional) a evidenţiat că planul de salvare nu ar permite reducerea datoriei publice a Greciei la nivelul prevăzut, făcând necesară acoperirea acestui decalaj.
O altă problemă este o suplimentare a asistenţei financiare din partea zonei euro, care pare necesară ţinând cont de degradarea situaţiei economice a Greciei în ultimele luni. A fost identificat un necesar de 5,5 miliarde de euro, dar suma ar putea fi reevaluată în creştere.
Unele dintre aceste probleme ar putea fi abordate şi la summitul UE din 1-2 martie, unde urmează să fie semnat tratatul de întărire a disciplinei bugetare şi unde liderii zonei euro vor avea o reuniune separată la 2 martie.
AGERPRES.ro