spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Dascãlii vasluieni, nemultumiti de echivalarea studiilor

- Advertisement -

CONTROVERSE Posibilitatea cadrelor didactice, încadrate cu studii medii, absolvente de licee si institute pedagogice, sã-si echivaleze diplomele actuale cu cele de licentã, dacã au participat pe parcursul activitãtii la cursuri de formare, a stârnit controverse în rândul dascãlilor vasluieni.

Cadrele didactice vasluiene, absolvente de liceu pedagogic, vor obtine aceastã promovare în urma depunerii unui dosar si a unei probe practice. Dosarele cu documente justificative, care atestã cã sunt îndeplinite cumulativ conditiile de echivalare prevãzute de Metodologia din Ordinul ministrului Educatiei nr. 5553 din 2011, vor fi depuse initial la unitatea de învãtãmânt de care cadrele didactice apartin, urmând a fi transmise Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui.

Conditii pentru depunerea dosarului

Cadrele didactice calificate, absolvente ale Liceului Pedagogic sau scoalã postlicealã pedagogicã, trebuie sã îndeplineascã mai multe conditii pentru depunerea dosarului, printre care: sã fie titulari sau suplinitori calificati la data când solicitã echivalarea, sã aibã definitivatul, sã nu fi fost sanctionati în ultimii doi ani si sã fi avut calificativul “foarte bine” în anul scolar în care solicitã recunoasterea. O altã conditie este participarea la programele de formare continuã si perfectionare. În cazul maistrilor instructori, absolventi cu diplomã a unei scoli de maistri sau a unei scoli postliceale acredidate sau autorizate în profilul postului trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele conditii: sã fie titulari sau suplinitori calificati, au finalizat liceul cu diplomã de Bacalaureat, detin atestatul de formare psiho-pedagogicã, nu au fost sanctionati, au calificativul “foarte bine”, au definitivatul si detin avizele necesare pentru aceastã echivalare.

Echivalarea studiilor a împãrtit cadrele didactice în douã tabere

Aceastã lege a stârnit controverse în rândul dascãlilor, multe cadre didactice fiind nemultumite de ea. Cei care au absolvit o facultate, poate si un masterat, se considerã nedreptãtiti. Acestora li se pare inadmisibil sã fie remunerati la fel ca cei care vor primi titulatura de profesori pentru învãtãmântul primar, preprimar sau maistri profesori, doar pe baza unui dosar care sã demonstreze cã au avut o activitate deosebitã la catedrã. Astfel cã a apãrut o tabãrã “pro” si o tabãrã “contra” legii echivalãrii studiilor. “Nu mi se pare normal ca liceul, fie el si pedagogic, sã fie echivalat cu o facultate. Este inadmisibil ca, într-o societate democraticã, absolventii de studii medii sã fie considerati profesori. Am absolvit o facultate si un masterat cu mari eforturi financiare. Nu este drept sã fiu pus pe aceeasi treaptã cu un absolvent de liceu. Mâine, poimâine, cei de la Ministerul Educatiei, vor hotãrâ sã le facã si pe femeile de servici profesoare peste noapte!”, a declarat un cadru didactic.” Pe de altã parte, cei care urmeazã sã-si echivaleze studiile se apãrã: “ Domnii profesori nu ar trebui sã fie asa de duri cu noi, având în vedere cã muncim la fel de mult ca dumnealor. Eforturile si munca noastrã la catedrã sunt demonstrate an de an de rezultatele foarte bune obtinute cu elevii.”, a declarat o învãtãtoare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

14 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.