spot_img
spot_img
-0.1 C
Vaslui
12-ian.-2025

Cea mai mare cantitate de zapada din ultimele 49 de ierni

- Advertisement -

Grosimea medie a stratului de zapada din judet a atins 50 cm. Cel mai gros strat de zapada se gaseste la Birnova: 88 de centimetri. In oras, traficul a fost infernal. Utilajele de deszapezire au reusit sa curete strazile principale abia dupa ce ninsoarea a incetat complet. Strazile si trotuarele din cartiere au ramas ingropate in zapada. In judet, drumarii s-au declarat invinsi, 15 drumuri raminind blocate aseara.

Iesenii se lupta cu una din cele mai grele ierni din ultimii 49 de ani. In privinta cantitatii de precipitatii, meteorologii spun ca zapada de anul acesta cazuta peste judetul Iasi se apropie de maximul inregistrat in urma cu aproape 50 de ani. In judetul Iasi, zilele trecute cea mai mare grosime a zapezii s-a inregistrat oficial in comunele Birnova si Cotnari. Batrinii din Birnova isi aduc aminte ca au mai prins asa multa zapada cind erau copii.

Pe locul II in topul iernilor

Potrivit conducerii Centrului Regional Meteo „Moldova”, grosimea medie a stratului de zapada din judet a atins 50 de centimetri, cu 16 centimetri mai putin decit nivelul maxim atins in Iasi inregistrat oficial in 1963. Atunci, grosimea stratului de zapada in judet a fost de 66 centimetri. „Putem spune ca iarna aceasta se situeaza pe locul doi in ultimii cinzeci de ani in ceea ce priveste grosimea stratului de zapada. Au mai fost ierni cu cantitati mari de zapada si s-au format suluri de zapada mult mai mari decit acum, dar acestea nu erau decit in unele locuri si se formasera din cauza viscolului puternic. In acest an am avut noroc ca nu a batut vintul, ca situatia era mult mai dramatica. Din acest punct de vedere, aceasta iarna este blinda in comparatie cu altele cind vintul a viscolit zapada, dar in schimb nu au fost cantitati mari de zapada”, a precizat Constantin Dracsineanu, directorul Centrului Regional Meteo. Acesta a mai precizat ca in aceasta iarna la Iasi s-au inregistrat temperaturi negative foarte scazute, in raport cu alti ani. „S-au inregistrat duminica trecuta -27°C. Cea mai scazuta temperatura a fost la noi pe 1 februarie 1937 cind s-a inregistrat -36,3°C. In aceasta iarna nu cred ca vor fi temperaturi mai scazute decit au fost duminica trecuta”, a completat Constantin Dracsineanu.

Exista date doar pentru ultimii 50 de ani

Datele meteorologilor arata ca, in judetul Iasi, cea mai mare grosime a stratului de zapada este in comuna Birnova. In aceasta localitate, stratul de zapada ajunge astazi pina la briul unui om cu o inaltime medie. Specialistii au masurat la Birnova o grosime a stratului de nea de 88 de centimetri. „O explicatie ar fi ca, la Birnova a cazut mai multa zapada deoarece se situeaza la o inaltime mai mare decit municipiul Iasi, la o altitudine de aproximativ 400 de metri”, a explicat Dracsineanu. Masuratorile mai arata cantitati mari de zapada cazuta si in alte localitati. De exemplu, la Cotnari este un strat de 66 cm de zapada, la Gorban – 63 cm, Poieni (Schitu Duca) – 57 cm, iar in localitatile de linga Pascani – 50 cm. In urma cu 50 de ani, meteorologii nu au putut aproxima grosimea zapezii in aceste localitati deoarece nu aveau statii raspindite in judet, ca in prezent. „Stim sigur doar de grosimea medie din 1963 si au inceput sa fie realizate calcule mai detaliate in ultimii 30 de ani”, a subliniat directorul Centrului Regional Meteo.

Batrinii din comuna Birnova isi amintesc de o iarna asemanatoare pe vremea cind erau copii. Reporterii „Ziarului de Iasi” au gasit-o pe Aglaia Burlacu cu lopata in mina croindu-si carare prin curte. „De dimineata dau la lopata. Nu am mai vazut atita zapada de cind aveam 14 sau 15 ani. Eram copil si imi amintesc ca troienele se inaltau mai sus de noi. Ne placea foarte mult. Si atunci ca si acum, pe drumuri nu se mai putea circula citeva zile la rind. Pe mine nu are cine sa ma ajute sa inlatur zapada. Am doua fiice dintre care una e plecata in Italia, iar cealalta este bolnava. Abia am putut sa ies din casa de atita zapada. Lemne am ca am taiat toamna trecuta niste copaci din curte”, a spus Aglaia. Localnicii din celelalte sate componente ale comunei ajung cu greu acasa. Drumul pina in satul Cercu se parcurge cu dificultate, iar din Cercu pina la Visani drumul este aproape ingropat in nameti. Ieri la amiaza, la iesirea din Cercu spre Visani, o Skoda si un Opel au ramas inzapezite. Pina la urma, unul dintre soferi a reusit sa iasa din zapada si s-a intors din drum, dar celalalt a incercat sa inlature zapada cu o lopata, cu intentia de a ajunge in Visani. „La aceasta intersectie se formeaza mereu dune de zapada deoarece este in cimp deschis. Azi dimineata (ieri – n.r.) a trecut un utilaj pe aici si am reusit sa iesim. Dupa ce trec de dunele astea drumul este bun”, a spus soferul. El nu a reusit sa treaca de sulurile de zapada formate de vint si s-a intors la rude in Birnova.

––

Trafic infernal in Iasi

Zapada a pus inca o data stapinire de municipiu si judet. Ninsorile abundente au facut ca strazile, dar si trotuarele, sa fie aproape impracticabile. Pe multe din strazile principale ale municipiului s-a circulat bara la bara in mai multe momente ale zilei. Transportul auto a fost paralizat in special in prima parte a zilei, iar masinile si pietonii si-au facut cu greu loc printre nameti. In unele zone din cartiere, trotuarele nu se pot pot folosi, iesenii mergind pe strada. In cel mai bun caz, pe trotuare s-au format poteci pe care nu incap doua persoane una linga alta. Reprezentantii Primariei sustin ca utilajele de deszapezire s-au aflat pe strazi aproape fara intrerupere. Acest lucru nu s-a facut simtit insa decit in a doua parte a zilei, cind ninsoarea au scazut in intensitate. Strazile din cartiere au ramas adevarate capcane pentru soferi. In prima parte a zilei au fost blocate trei tronsoane de drumuri nationale, situatia revenind la normal citeva ore mai tirziu. In cursul zilei de ieri au fost blocate intre 10 si 20 de drumuri judetene, in functie de ora. Aseara, pe 15 artere judetene inca nu se putea circula. Si la Aeroport au fost unele probleme, compania Carpatair anulindu-si zborurile.

Bara la bara in tot orasul

Multi ieseni au renuntat la a folosi autoturismul ieri. Zonele de linga blocuri si asa pline cu zapada cazuta la inceputul lunii au fost transformate dupa noaptea de luni spre marti intr-o mare alba. Pe urmele facute in timp de masini se putea intra si iesi extrem de greu. In multe zone, masinile ramineau suspendate pe stratul gros de zapada. Pe stradutele cu masini parcate pe ambele parti au aparut blocaje din cauza masinilor care nu putea inainta. Autoturismele se deplasau abia dupa ce erau impinse de mai multe persoane. Si pe strazile principale s-a circulat extrem de greu. Zona Pacurari a fost una dintre cele mai aglomerate. „In jurul orei opt dimineata s-a circulat bara la bara pe o distanta foarte mare. Mai aglomerat a fost sensul dinspre intrarea in oras, spre zona centrala. De la rondul din Pacurari si pina la Scoala «Petru Poni» am facut 40 de minute. Problema era la semaforul de acolo. Multe masini nu puteau porni din panta si, desi era verde, nimeni nu se putea deplasa. O alta problema era ca pe acest sens erau parcate masini inca de la prima ninsoare. Apoi, dupa un strat gros de zapada erau alte masini parcate. Din cele trei benzi se putea folosi doar una”, a declarat un sofer. Acesta a precizat ca a incercat sa sune la dispeceratul municipalitatii timp de citeva zeci de minute. La numarul 0232.236.000 a sunat doar ocupat. Circulatia auto din Pacurari a fost extrem de aglomerata si ieri la amiaza.

Taxiurile au luat locul autobuzelor

Reprezentantii Primariei le recomanda soferilor sa nu parcheze autoturismele pe trotuare si pe strazile unde se circula foarte greu pentru a permite utilajelor de deszapezire sa actioneze. Iesenii au sesizat probleme ieri si pe bulevardele din municipiu. Astfel, Bulevardul Independentei a fost ieri-dimineata o imensa coada de masini. Distante foarte mici erau parcurse si in zeci de minute. Spre seara, cozile au aparut in mai multe zone ale municipiului, astfel de exemple fiind soseaua Nationala, bulevardul Nicolae Iorga. Traficul a fost ingreunat si de soferi care i-au sfidat pe ceilalti participanti la trafic si au oprit masinile indiferent de situatie, blocind una din benzile strazii. Astfel de situatii au putut fi intilnite pe mai toate arterele din oras. Nici parcarile nu au fost insa deszapezite. Cei care au incercat sa le utilizeze au avut mari probleme in a le parasi. Taximetristii care s-au incumetat sa iasa la strada au avut insa incasari bune. Cu greu s-au putut gasi ieri masini libere, atit dimineata, cit si la amiaza.

Un camion cu ajutoare, directionat spre palatele tiganilor din Vrancea

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta s-a intrunit ieri de urgenta. Subiectele dezbatute au fost legate in special de starea drumurilor din judet si de urgentele medicale, dar si despre posibilitatea ajutorarii sinistratilor din judetele Vrancea, Buzau, Galati si Braila. Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) au reclamat faptul ca multe din apelurile efectuate de ieseni au fost false. „Desi sintem in anul 2012, nu toata lumea a inteles ca apelul la 112 este pentru urgente. Foarte multe persoane care se incalzesc la un sprit suna ca au urgente medicale. Echipajele noastre s-au deplasat si noaptea trecuta (ieri noapte – n.r.) la interventie si am blocat astfel atitia oameni si mijloace in loc sa intervenim in situatii deosebite. Noaptea trecuta, doi tineri s-au plimbat toata noaptea cu caii pe cimp si o armata de oameni i-a cautat pina dimineata, cind au fost gasiti”, a declarat colonelul Dan Iamandi, inspector sef al ISU Iasi. Prefectul Dragomir Tomaseschi a afirmat ca unul din camioanele cu alimente care a plecat din Iasi catre Vrancea a fost directionat de catre autoritatile vrincene intr-o comuna in care nu erau probleme. „Nu vrem sa mai patim ca in Vrancea. Cei de acolo au trimis unul din camioanele noastre intr-o comuna unde nu erau urgente. Erau multi romi, care aveau vile cu doua-trei etaje si isi beau cafeaua. Nu aveau nevoie de alimente. Oamenii nostri au plecat spre alta comuna”, a declarat Dragomir Tomaseschi. Luni au fost trimise trei camione cu alimente catre judetul Vrancea, iar astazi urmeaza sa plece alte patru, dar catre judetul Buzau.

„Toti sint lati de oboseala”

In prima parte a zilei au fost blocate mai multe portiuni ale drumurilor nationale. Probleme au fost in zonele Tomesti, Bucium si Ruginoasa – Pascani – Motca. Dupa-amiaza, situatia a revenit la normal. Aeroportul a devenit operational abia in jurul orei 10.00, singurele curse efectuate fiind cele ale companiei Tarom. Constantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean, a afirmat ca va solicita Guvernului alocarea unor fonduri pentru deszapezirea drumurilor comunale. „Ceea ce faceti, cu trimiterea de ajutoare in alte judete, mi se pare un exces de zel. Intii ar trebui sa ne ocupam de deszapezirea judetului nostru si apoi sa ne extindem. Eu ma gindesc sa cerem niste bani de la Guvern pentru a putea deszapezi si drumurile comunale. Comunele nu au bani de combustibil si utilaje, iar Directia Judeteana de Drumuri nu gestioneaza drumurile comunale si nici nu are atitea utilaje. Acum se intra doar daca e o vreo urgenta medicala”, a spus Constantin Simirad. Ieri seara, 15 tronsoane de drumuri judetene erau blocate. Acestea erau DJ282B Coarnele Caprei – Borosoaia – Plugari, DJ249 Tutora – Prisacani – Grozesti, DJ 246 Scinteia – Scheia – Ipatele, DJ282D Podu Iloaiei – Romanesti, DJ282 Popesti – Madirjac, DJ281 Belcesti – Scobinti, DJ281 Sticlaria – Siretel, DJ281B Belcesti – Coarnele Caprei – Focuri, DJ248B Budesti – Hadimbu, DJ248B Mironeasa – Bicu – Frenciugi, DJ248D Ciurea – Holboca – Tomesti – Tutora, DJ208G Kogalniceni – Oboroceni, DJ249E Tomesti – Tutora, DJ249A Holboca – Bosia – Ungheni si DJ280B Tirgu Frumos – Cucuteni. „Toti sint lati de oboseala. Vor mai merge pina termina traseul, dupa care se vor retrage la baza. Miine (astazi – n.r.) de la ora 3.00, echipajele vor reintra la deszapezit”, a spus aseara ofiterul de serviciu de la Directia Judeteana de Administrare a Drumurilor si Podurilor. Meteorologii sustin ca, in zilele urmatoare, ninsorile nu ar trebui sa mai puna probleme. Iesenii vor scapa in curind si de temperaturile foarte scazute. Astazi, temperaturile vor fi cuprinse intre -5°C si -11°C, iar joi intre -4°C si -10°C.

––-

Circulatia mijloacelor de transport in comun, data peste cap

Ninsoarea abundenta a pus ieri reale probleme si in traficul mijloacelor de transport in comun. Timpii de asteptare in statii au crescut considerabil, iar circulatia a fost blocata in dese rinduri din cauza deraparilor. „Intirzierea mijloacelor de transport in comun nu are loc numai din cauza vremii, ci si din cauza soferilor mai putin experimentati pentru astfel de drumuri sau nedotati corespunzator. Acestia derapeaza la plecarea de pe loc si blocheaza circulatia”, a declarat Adrian Mihai, purtatorul de cuvint al RATP. Astfel, ieri dimineata in jurul orei 8,00, in zona Fundatie, pe sensul de mers spre Copou, soferul unui taxi nu a acordat prioritate si a intrat in coliziune cu un tramvai, blocind circulatia citeva minute. Dupa 20 de minute, o masina a ramas blocata pe liniile de tramvai la Tesatura, impiedicind circulatia tramvaielor pe ambele sensuri de mers timp de circa zece minute. La ora 10,15, intre Tesatura si Podu Ros, doua ambulante au ramas blocate pe liniile de tramvai timp de cinci minute. Dupa aproximativ 40 de minute, o masina a blocat liniile de tramvai in Metalurgie, insa circulatia s-a reluat repede. In jurul orei 11.00, un tramvai de pe traseul 6 s-a defectat si a fost necesara retragerea acestuia la Depou pentru remedierea defectiunii la motor.

––-

Medicii de la Ambulanta a ajuns la Mironeasa doar cu senileta

Echipajele Serviciului Judetean de Ambulanta au intimpinat dificultati ieri din cauza nametilor. Autoutilitarele nu au putut inainta in unele locuri pentru a ajunge la oamenii care aveau nevoie de ajutor, astfel ca a fost nevoie de interventia utilajelor de deszapezire si de ambulanta cu senile. Cele mai mari probleme au fost la Mironeasa, acolo unde s-a cerut ajutor de la ora 5, ieri-dimineata, iar echipajele Ambulantei au reusit sa ajunga abia la prinz. „Am primit la 5 prima solicitare, pe la 7 a plecat a doua masina, in cele din urma a plecat si senileta acolo. Era vorba de un copil de cinci luni cu febra si penumonie care a ajuns la dispensar, intre timp au mai aparut doua solicitari acolo pentru un copil de doua luni si o gravida. Pina la urma, cu ajutorul masinilor de deszapezire, cu senileta s-a ajuns la Mironeasa”, a declarat dr. Radu Calistru, director medical al Serviciului Judetean de Ambulanta. Probleme au fost si in cazul solicitarilor de la Andrieseni si Lungani, insa echipajele au reusit in final sa preia pacientii. „Nu sint mai multe solicitari in aceasta perioada, insa sint cu un grad de dificultate mai mare, din cauza vremii. In medie, timpul de interventie se dubleaza. Mai greu, mai usor pina acum am reusit sa preluam cazurile”, a adaugat dr. Radu Calistru.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.