Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, s-a pronunţat duminică împotriva Acordului comercial antipiraterie (ACTA), apreciind drept ‘slab’ în noul document echilibrul între protecţia dreptului de proprietate intelectuală şi drepturile fundamentale ale utilizatorilor de internet, notează luni EUObserver.
”Nu cred că se fac progrese prin actualul acord”, a spus Schulz, într-o emisiune a postului german de televiziune ARD.
ACTA a fost semnat în urmă cu câteva săptămâni, la Tokyo, de 22 de state membre ale UE, inclusiv România, şi de Australia, Canada, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud şi SUA. Pentru a se putea aplica în UE, acordul trebuie să fie ratificat de cele 27 de state membre UE şi aprobat de Parlamentul European.
Cel mai mare grup europarlamentar, PPE (271 de membri), susţine acordul, în timp ce Socialiştii şi Democraţii (S&D, grup din care face parte şi Martin Schulz) şi Verzii doresc renegocierea textului.
O directivă UE include deja câteva mijloace de protejare a drepturilor de proprietate intelectuală. Potrivit raportorului PE privind ACTA, Vital Moreira, controversa apare în legătură cu o mică parte a acordului, cea care se referă la drepturile de autor pe internet, descărcarea de muzică, literatură, teatru, spectacole etc.
Deoarece acordul a ridicat probleme legale, Parlamentul European mai poate cere Curţii de Justiţie a UE (CEJ) să verifice compatibilitatea acestuia cu legislaţia europeană. Cererea poate fi făcută de către o comisie. În acest caz, procedura parlamentară ar fi suspendată până la decizia CEJ. Comisia pentru comerţ internaţional a PE este responsabilă cu decizia asupra ACTA, însă şi alte comisii europarlamentare, printre care cea pentru libertăţi civile, îşi pot spune opiniile.
AGERPRES.ro