Ninsorile viscolite au închis pînă aseară patru drumuri naţionale în Vrancea: DN 23 B Măicăneşti -Ciorăşti – Codreşti, DN 2N Bogza – Caiata – Dumbrăveni, unde un utilaj de deszăpezire a rămas blocat şi DN 2N, pe sectorul Dumbrăveni – Dumitreşti – Jitia şi DN23 Focşani- Galaţi, pe sectorul Focşani- Boţîrlău u viscolul a dat de furcă drumarilor: un utilaj de deszăpezire a alunecat într-un şanţ pe DN 2D, iar încă unul, fără cauciucuri de iarnă, a dus la blocarea a încă 10 maşini la Tătăranu şi E85 poate fi închis spre Bucureşti în cursul zilei de astăzi u Oprişan a cerut demiterea şefei de la Secţia de Drumuri Naţionale, Lucica Chiper, însă prefectul Hornea a spus că nu e momentul pentru vinovaţi u codul portocaliu de ninsori şi viscol este valabil pînă azi la ora 18.00 u pînă pe 8 februarie şi temperaturile tremură serios, minimele urmînd să fie cuprinse între -15 şi -20 grade Celsius
Iarna a pus stăpînire ieri pe tot judeţul, cu ninsori abundente şi viscol, pentru prima oară în acest an. Încă de dimineaţă, totul era acoperit cu un strat alb şi pufos de zăpadă, iar drumurile au devenit repede albe, situaţia schimbîndu-se din oră în oră. Ieri, la ora 16.15, din cauza viscolului şi a ninsorilor bogate, două drumuri naţionale au fost închise circulaţiei, două puncte nevralgice pe viscol în fiecare an. Este vorba despre DN 23 B Măicăneşti – Ciorăşti – Codreşti, între kilometrii 3 şi 21 şi despre DN 2N Bogza – Caiata – Dumbrăveni, între kilometrii 8-17, unde era şi un utilaj de deszăpezire blocat între nămeţi. Aseară, în jurul orelor 18.30, un alt drum a fost declarat închis temportar de autorităţi. La ora 18.30 din cauza condiţiilor meteorologice reprezentanţii Secţiei de Drumuri Naţionale Focşani şi cei ai Poliţiei au solicitat Comandamentului Central de Iarnă închiderea temporară a DN2 N, pe sectorul Dumbrăveni – Dumitreşti – Jitia.
Se caută cazare pentru cei blocaţi în nămeţi
Pe drumurile din judeţ au avut loc ieri multe blocaje, inclusiv utilaje de deszăpezire rămînînd paralizate în zăpadă. Pe pasarela de la Tişiţa două tiruri au blocat circulaţia, iar alte două tiruri erau blocate ieri spre Tecuci, pe pasarela de la Doaga, dar situaţiile s-au rezolvat ieri. Un blocaj era ieri şi pe DN 23A Focşani – Ciorăşti, între Gologanu şi Bordeasca, unde 10 maşini au rămas întroienite, împreună cu un utilaj de deszăpezire al UMB Spedition, care nu era echipat cu anvelope de iarnă, după cum a precizat Lucica Chiper, şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Vrancea. Şi la Boţîrlău a fost un blocaj, care se rezolvase în cursul zilei de ieri. Bine de ştiut este şi faptul că drumul spre Bucureşti, Buzău – Urziceni era ieri închis, circulîndu-se pe ruta ocolitoare spre Ploieşti. Şi o ambulanţă din Vrancea a avut probleme din cauza blocajului. Pe E85 se circula ieri în condiţii de iarnă, cu dificultate, însă şi acest drum ar putea fi închis dacă starea vremii se înrăutăţeşte. „Se circulă pe E85 cît timp va fi Ploieştiul deschis, apoi îl închidem, nu putem să lăsăm să se mai circule, nu au unde să se mai ducă şoferii. Deja am vorbit cu primăriile, inclusiv al Focşani, pentru identificarea de locuri de parcare, spaţii de cazare, astfel încît să putem acorda sprijin persoanelor care vor rămîne blocate în trafic”, a declarat prefectul Sorin Hornea. Tot ieri, un utilaj de deszăpezire a alunecat într-un şanţ pe DN 2D Focşani – Lepşa – Ojdula. „Fac un apel la toţi participanţii la trafic să încerce să nu se deplaseze decît în situaţii strict obligatorii pentru că condiţiile de trafic sînt foarte proaste datorită viscolului pe zona de sud a judeţului. Ninsoarea abundentă şi viscolul vor crea mari probleme în continuare”, a sfătuit şoferii prefectul Sorin Hornea. De asemenea, pe perioada codului portocaliu a fost suspendat în Vrancea examenul de obţinere a permisului de conducere, pentru că nu se poate desfăşura în condiţii optime. Şi pe drumurile judeţene au acţionat ieri toate utilajele de deszăpezire, în număr de 26, însă acestea nu au făcut faţă cu brio.
Toţi dializaţii, transportaţi la Focşani
De ieri toate persoanele dializate au fost aduse preventiv la Focşani, în condiţiile în care vremea se putea înrăutăţi. „Mai era un singur dializat care trebuia adus, dar din nordul judeţului, unde nu sînt probleme de acces, este o maşină care a plecat pe teren”, a menţionat aseară prefectul. La Prefectură şi la toate primăriile din judeţ s-a instituit serviciul de permanenţă pe toată perioada avertizării meteo de cod portocaliu, Instituţia Prefectului monitorizînd din oră în oră situaţia din teren. Pentru astă noapte se anunţau situaţii mai grele, din cauza intensificării viscolului. Ieri nu se semnalaseră încă avarii în reţelele de energie electrică, însă acestea erau aşteptate pentru noaptea trecută, cînd vîntul a bătut cu putere. Pentru gestionarea situaţiei, la Prefectură a fost convocat ieri în şedinţă extraordinară Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, iar premierul Emil Boc a ţinut o videoconferinţă cu prefecţii. Acesta a făcut apel pentru acordarea de sprijin persoanelor aflate în dificultate, asigurarea utilităţilor şi a alimentării cu energie electrică, iar primarii să ajute oamenii blocaţi în trafic şi să asigure spaţii pentru cazarea temporară a celor prinşi între nămeţi. De asemenea, primul ministru a făcut apel ca dializaţii sau gravidele la termen să fie preluaţi din timp şi să fie transportaţi la spitale înainte ca drumurile să se blocheze.
Oprişan: Demiteţi-o pe Lucica” – Hornea: „Nu e vina ei”
Preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan, a cerut ieri, prin intermediul unui comunicat de presă, demiterea de urgenţă din funcţie a şefului Secţiei de Drumuri Naţionale (SDN), Lucica Chiper, „pentru incompetenţă” în gestionarea situaţiei de pe drumurile naţionale în cursul zilei de ieri. Oprişan acuză conducerea SDN că nu ar fi luat măsuri de combatere a poleiului şi a înzăpezirii, de aceea există localităţi pe raza cărora drumurile naţionale sînt blocate, iar oamenii nu se pot aproviziona cu alimente sau nu pot fi transportaţi la spital. Şeful CJ a menţionat că din cauza blocajelor pe drumurile naţionale nu se poate interveni nici pe unele drumuri judeţene. „Este inadmisibil ca Lucica Chiper, directorul SDN Vrancea, să decidă închiderea unor drumuri naţionale lăsînd în izolare zeci de localităţi sau să afirme, cu seninătate, în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, că nu cunoaşte ce s-a întîmplat cu utilajele ce ar fi trebuit să acţioneze în zona Lepşa, pe drumul naţional 2D. În aceste condiţii, solicit ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, precum şi prefectului judeţului Vrancea ca, în regim de urgenţă, să o demită pe dna Lucica Chiper pentru incompetenţă”, a transmis presei Oprişan prin biroul de presă. Mai diplomat, prefectul i-a luat apărarea şefului SDV, spunînd că nu e momentul să fie găsiţi „ţapi ispăşitori”, ci să fie scoşi oamenii din nămeţi. „Lucica Chiper este cea care monitorizează contractul de deszăpezire. Avem discuţii interminabile cu cel care prestează aceste servicii (firma UMB Spedition Bacău, n. r.), care nu prea a fost determinat să înceapă deszăpezirea în forţă. Nu este vina ei. Toate utilajele au fost scoase în trafic de la ora 5.00, s-a lucrat la foc continuu dar pe viscol nu poţi să ai pretenţii. Ce poate să facă şeful de la Drumuri Naţionale cînd deszăpezirea este făcută de o firmă privată care a cîştigat un contract prin licitaţie? Nu este momentul de a încerca să găsim vinovaţi, ci de a scoate oamenii din zăpadă. Ne dăm mîna cu toţii pentru a depăşi situaţiile de urgenţă. Dacă este cineva vinovat o să fie demis, dar în momentul de faţă trebuie să rezolvăm situaţiile de urgenţă, nu să analizăm activitatea”, a declarat prefectul Hornea
Viscol pînă în această seară
Avertizarea meteo cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol este valabilă pînă în această seară, la ora 18.00, pentru 17 judeţe, inclusiv Vrancea. Vîntul va depăşi la rafală 80-90 km/h determinînd diminuarea severă a vizibilităţii (sub 50 m) şi troienirea zăpezii. De mîine vremea va deveni geroasă, mai ales noaptea şi dimineaţa, în special în centrul, estul şi sudul ţării. Pînă pe 8 februarie temperaturile vor scădea drastic, maximele negative fiind cuprinse între -15 şi -20 grade Celsius. Ieri, în tot judeţul a nins serios. Conform datelor comunicate de Sistemul de Gospodărire a Apelor, la ora 12.00, cel mai mare strat de zăpadă, de 26 centimetri, s-a înregistrat la Goleşti şi la Vintileasca, iar cîte 25 cm la Lepşa şi Herăstrău (comuna Nistoreşti). Stratul de zăpadă era de 21 cm la Groapa Tufei (comuna Gura Caliţei) şi cîte 20 cm la Mirceşti şi Boţîrlău.
(Mihaela BEŞLEAGĂ)
Tamponări pe zăpadă la Garoafa şi Goleşti
Iarna a adus şi tamponări, dar şi maşini îngropate în nămeţi. Două tamponări s-au produs ieri dimineaţă, pe E 85, la Garoafa şi Goleşti. “Cei aflaţi în maşini au scăpat fără răni. Totul s-a datorat vremii nevaforabile şi neadaptării vitezei la condiţiile de drum”, ne-a precizat şeful poliţiei rutiere. Traficul s-a desfăşurat cu greutate şi în oraş dar şi pe şoseaua de centură a Focşaniului. Maşinile au circulat în coloană, iar viteza de deplasare a fost foarte mică. “Mulţi spun că nu s-a acţionat. Dar afară a nins în continuu, iar zăpada s-a aşezat la loc. Pe toate drumurile din judeţ se circulă, chiar dacă în condiţii de iarnă. Pe centura Focşaniului se merge în coloană, cu maxim 40 de km/h”, ne-a precizat comisarul şef Viorel Gheorghe, ieri după amiază. În ciuda încercărilor poliţiştilor de a fluidiza traficul, zăpada a dat mari bătăi de cap şoferilor.
IŞJ-ul spune că zăpada nu a afecat învăţămîntul
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că zăpada care s-a aşternut ieri în tot judeţul nu a închis şcolile, chiar dacă profesorii şI elevii navetişti au avut probleme cu mijloacele de transport în comun. “Voi face o informare către toţi directori de şcoli să asigure condiţii optime pentru elevi şi eventual să modifice programul şcolar astfel încît elevii să nu aibă probleme la venit sau la plecare spre casă”, a declarat Iordache Bostan, şeful Inspectoratului Şcolar. Acesta a mai precizat că primarii au datoria să facă pîrtie pe toate căile de acces în unităţile şcolare.