spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Mica Unire de la Focşani, fără Băsescu, dar sub zodia huiduielilor

- Advertisement -

Piaţa Unirii a fost inundată ieri de mii de vrînceni, la manifestările dedicate împlinirii a 153 de ani de la Unirea Principatelor u prefectul Sorin Hornea şi preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan, au avut parte de un cor de huiduieli cînd au ieşit cu discursuri în faţa vrîncenilor u totuşi, politicienii de la USL şi PDL au avut grijă ca situaţia să nu degenereze, avînd negocieri înainte de apariţia în public u în timp ce reprezentantul Guvernului în teritoriu a făcut apel la unirea tuturor romanilor, Oprişan le-a transmis guvernanţilor că romanii nu mai pot fi dezbinaţi şi umiliţi şi că istoria nu-i laudă pe cei care se agaţă de putere u marele absent de ieri a fost preşedintele Băsescu, cel mai hulit politician al ţării
Mii de vrînceni au inundat ieri Piaţa Unirii din Focşani, pentru a asista la manifestările dedicate împlinirii a 153 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Mulţi dintre ei cu fulare tricolore sau fluturînd drapele, vrîncenii veniţi din toate colţurile judeţului au animat repede Piaţa, majoritatea fiind susţinători ai partidelor politice aduşi cu microbuzele la oraş. În aşteptarea oficialităţilor, pe scena amplasată în Piaţa Unirii a avut loc un concert al Corului Pastorala şi Corul Liceului de Artă “Gh. Tattarescu”, după care a urmat un spectacol folcloric-evocator, susţinut de artiştii Laura Lavric, Gelu Voicu şi Nicolae Furdui Iancu împreună cu Ansamblul „Crai Nou”, reprezentanţii celor trei provincii, Moldova, Muntenia şi Ardeal. Momentul a fost completat cu texte din epocă prezentate de actorii de la municipalul focşănean. În apropierea scenei, „unirea” a devenit realitate, parlamentari, consilieri, primari şi directori de instituţii din toate partidele participînd laolaltă la manifestări, fără să pară că ar fi în duşmănie. În spatele scenei s-au înţeles să nu manipuleze masele într-atît încît cei de la PDL să pară „răul absolut”. Aceştia din urmă au avut grijă să aibă şi ei strigători în piaţă. În faţă au ieşit invitaţii de la centru, liderul PSD Victor Ponta, alături de colegii de partid, fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu şi deputatul Viorel Hrebenciuc. Liberalii l-au adus la Focşani pe Varujan Vosganian, care la un moment dat s-a prins în Hora Unirii alături de elevii de la Colegiul „Al. I. Cuza”, unde a absolvit. Democrat-liberalii au defilat doar cu deputatul Alin Trăşculescu şi Maria Pîrcălăbescu. Marele absent de ieri a fost preşedintele Traian Băsescu, care, pentru prima oară de cînd este şef de stat, nu a participat la manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie din Focşani.

Huiduieli la scenă deschisă

Momentul susţinerii discursurilor a fost plin de emoţii pentru politicienii care au urcat pe scenă. Se vedea că erau tare stresaţi. După scurtul discurs al primarului Decebal Bacinschi, prefectul Sorin Hornea a fost întîmpinat la microfon într-un cor de huiduieli. Reprezentantul Guvernului a citit “în galop” discursul în care a menţionat că este nevoie de o zi a unităţii tutiror romanilor. “Acum 153 de ani Focşaniul a devenit capitala simbolică a Unirii. Momentul în care Focşanii Munteni şi Focşanii Moldoveni au devenit un singur oraş este cel mai însemnat moment din istoria oraşului nostru. 24 ianuarie este o zi pe care romanii şi mai ales focşănenii o trăiesc cu emoţie. Aceeaşi emoţie o trăiesc şi eu, ca cetăţean şi ca prefect al judeţului Vrancea. Gîndurile noastre se îndreaptă către cei care au depus eforturi pentru ca temelia statului nostru să fie pusă în acel „ianuarie de foc” al anului 1859. Aici, la Focşani, romanii au trăit cu mare intensitate sentimentul unirii naţionale. Avem nevoie de o zi a unirii, dar avem nevoie şi de o zi a unităţii romanilor. La mulţi ani vrînceni, la mulţi ani romani!”, a spus prefectul Hornea.
“Doar uniţi romanii îşi pot striga mai bine păsurile”

Oprişan a început discursul prin a le mulţumi elevilor de la colegiile focşănene, prezenţi în faţa scenei, cei mai entuziaşti şi zgomotoşi, pentru a-i atrage de partea sa. Nici “baronul” nu a scăpat de huiduielile mulţimii. De altfel, acesta a menţionat la începutul cuvîntării că este conştient că în Piaţă sînt agitatori ai partidelor. Chiar şi cei de la Partidul Poporului au fost în piaţă, cîteva zeci, grupaţi în jurul liderului local. “Ştiu că sînt susţinători ai partidelor în piaţă. Eu zic să avem dimensiunea acestui moment şi să demonstrăm Romaniei că ne ridicăm dincolo de arbitrariu”, a spus Oprişan, vizibil stresat. Preşedintele CJ spus că Unirea Principatelor a fost posibilă datorită consensului naţional, favorizat de “bărbaţi politici ale căror idealuri au fost mai presus de dorinţa de putere”. În discursul său, Oprişan a spus că la Focşani, pe hotarul dintre Muntenia şi Moldova, s-au pus bazele statului modern. Imediat, preşedintele PSD Vrancea a legat evenimentele istorice de acum 153 de ani de realitatea momentului, făcînd referire la protestele din ţară. “Atunci şi acum romanii au înţeles că doar uniţi îşi pot striga mai bine păsurile şi pot fi mai uşor auziţi. În aceste zile trăim evenimente care ne vor marca viitorul şi din acest motiv sîntem obligaţi să facem recurs la istorie. Să nu uităm, Unirea Principatelor s-a făcut în 1859 fără nelinişti sociale sau violenţe. Astăzi, după 153 de ani, de ce, noi, politicienii, să ne comportăm altfel? Să nu uităm că oamenii politici ai vremii au vrut ca toţi romanii să fie un singur popor, mai puternic şi mai prosper. În această zi sfîntă avem obligaţia să le transmitem celor care conduc Romania că nu ne mai pot dezbina, nu ne mai pot umili, nu ne mai pot manipula. Şi mai trebuie să le transmitem ceva guvernanţilor: istoria nu-i laudă pe cei care se agaţă de putere. Oamenii s-au săturat de politicieni care nu le ştiu dorinţele şi păsurile. Romanii îşi vor ţara înapoi. Oamenii politici responsabili trebuie să oprească incertitudinea şi haosul care domneşte în ţară astăzi”, a fost apelul lui Oprişan.

Susţinării USL, prea prietenoşi cu Trăşculescu

După discursul oficialilor, scurta Horă a Unirii şi aproape absentele băi de mulţime, grupul de oameni din centrul oraşului, estimat undeva în jurul a 5.000 de oameni, s-a scurs pe bulevard spre parcarea de la Electrica. Aici aşteptau autocare atît din comunele USL, dar şi ale PDL. În aglomeraţia şi confuzia generală, cînd oamenii habar nu mai aveau pentru cine veniseră la Focşani, cei aduşi de Oprişan şi Săpunaru de la Homocea şi Corbiţa au ajuns să-l salute prietenos pe deputatul PDL Trăşculescu, pe care l-au şi “deposedat” de fularul tricolor. Semn că aranjamentele pentru huiduieli au ţinut doar pentru perimetrul Pieţei Unirii.

Dan Şova, cel mai rîvnit pentru poze

Obişnuiţi cu băile de mulţime, Victor Ponta şi Marian Oprişan nu au fost “cel mai doriţi” politicieni pentru poze şi pupat. Un grup de doamne trecute de prima tinereţe au “tăbărît” pe parlamentarul PSD Dan Şova căruia i-au făcut declaraţii de dragoste. “Sînteţi dl Dan Şova, nu-i aşa? Vă iubesc”, i-a spus doamna tînărului politician şi l-a tras de braţ să-i facă o poză cu telefonul mobil. Unirea a acţionat “din dragoste” şi pentru liberalul Neculai Lăţcan care se lăuda la presă că a primit un steguleţ tricolor de la PDL. La finalul manifestărilor însă, fost primar al Focşaniului, actual director la UDET, ne-a dezvăluit dezamăgit: “mi l-au furat”.

Crucea lui Traian

Manifestările dedicate Unirii lui Cuza la Focşani au însemnat nu doar mobilizare generală pentru partide, huiduieli, aplauze, dar şi emoţie şi degete încrucişate ţinute de consilierii politicienilor în timpul discursurilor. Cel mai degajat a părut primarul Bacinschi, cel care nu se complică să spună lucruri savante şi pe care zîmbetul îl scoate din încurcătură. Prefectul Hornea a fost la primul discurs de anvergură, iar acest lucru s-a văzut în reacţia sa în momentul în care huiduielile s-au intensificat, cînd a ridicat vocea autoritar şi stringent. Saluturile către mulţime şi aplauzele lui Trăşculescu şi parţial ale lui Oprişan au mai calmat mulţimea. Deşi a lipsit de la Focşani ieri, preşedintele Băsescu l-a inspirat pe Oprişan şi pe consilierul său de la cabinet, care i-a deschis speech-ul cu salutul către elevii de la Colegiile Cuza, Unirea şi Kogălniceanu. Imediat ce şi-au auzit numele liceului, tinerii au izbucnit în urale, debusolîndu-i momentan pe contestatari. Totuşi, discursul mult prea lung al lui Oprişan şi vocea care la un moment dat îi răguşise i-au iritat pe oamenii democrat liberalilor care i-au strigat şi lui. După ce şi-a citit integral textul pregătit dinainte, Oprişan l-a făcut pe consilierul său, Traian Negulescu, să răsufle uşurat, acesta făcînd-şi cruce că şeful a citit bine pînă la ultimul punct.

Radu Fornea, scenă şi confetti. Nu se cunosc costurile!

Necunoscuta cea mai mare din întreaga manifestare a Unirii de la Focşani de ieri o reprezintă costurile alocate şi modul în care acestea au fost cheltuite. Lucru pe care nici Primăria Focşani, nici Consiliul Judeţean, dar nici Prefectura Vrancea nu le-au lămurit, mai ales că publicitatea a fost dată în ziarul de partid al PSD, iar organizarea scenei a fost dată pe mîna lui Radu Fornea, United Media, prezent ieri la Focşani. Firma sa este cea cu care CJ lucrează la evenimente gen Festivalul Viei şi Vinului sau Revelion. Oficial, Primăria Focşani a dat 40.000 lei pentru materiale promoţionale şi amenajarea scenei, la care se adaugă 50.000 lei de la Prefectură, pentru plata artiştilor prezenţi ieri la spectacolul Unirii. Curios este faptul că, potrivit Primăriei Focşani, montarea scenei ar fi costat 15.000 lei şi ar fi urmat să se facă “podine şi divan”, în nici un caz o scenă profesionistă.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.