Fostul prodecan Ioan Ioanovici l-a devansat cu peste 20 de voturi pe mai tînărul său coleg, Gabriel Nicolae u alegerile din decembrie au fost la un pas de a fi anulate pe motiv că au avut tipicul “unei turme de oi care îşi caută conducătorul” u Baroul este condus acum de reprezentanţi ai ambelor generaţii de avocaţi
La finalul unei zile marcată de mai multe discuţii şi tensiuni, majoritatea a decis ca avocatul Ioan Ioanovici, fostul prodecan, să reprezinte conducerea Baroului Vrancea, în ciuda faptului că mulţi îl vedeau odihnindu-se la pensie. După numărarea voturilor, Ioan Ioanovici, care este unul dintre veteranii în funcţie, a fost ales de 75 dintre colegii săi ca decan, număr de voturi aproape egal cu vîrsta sa, în detrimentul unui candidat mai tînăr, Gabriel Nicolae, care a primit 52 de voturi. Gabriel Nicolae şi-a păstrat scorul obţinut la primul tur al alegerilor derulate pe 16 decembrie, cînd a fost ales de 51 dintre colegii atunci prezenţi. Comisia de numărare a voturilor a găsit şi un vot nul, ceea ce înseamnă că, la al doilea tur al alegerilor, au fost prezenţi 128 de avocaţi din cei aproape 180 de componenţi ai Baroului. Tot vineri s-au făcut propuneri şi au fost votaţi şi membrii comisiei de cenzori. Componenţa acesteia este Maria Bobîrnac, Geta Banu şi Luca Maxim, în timp ce la comisia de disciplină au fost propuşi şi votaţi avocaţi mai tineri. Este vorba de Magda Mălinoiu, fiica avocatului Valeriu Părpăuţă, care are şi fratele avocat în cadrul Baroului Vrancea, Cristina Bunea şi Gheorghe Valeriu. Pentru că mandatul reprezentantului în Congresul Avocaţilor nu este încă la final, pentru acest post a rămas valabil mandatul avocatului Ion Bratu. Şi la Comisia Superioară de Disciplină, mandatul a fost acordat în continuare avocatei Mariana Roman. Trebuie precizat că cei opt membri ai consiliului au fost aleşi din prima rundă, respectiv Ion Bratu, Eugenia Patrulius, Constantin Plugaru, Victor Plugaru, Amelia Coman, Florea Ciortan, Cătălin Sava şi Codruţ Balaş, care, ulterior, a fost ales ca prodecan de către colegii săi. Avocatul Codruţ Balaş a candidat “în tandem” cu prietenul şi colegul său Gabriel Nicolae, care îi este şi coleg de partid, la UNPR. Alegerea lui Codruţ Balaş ca prodecan a nemulţumit mai mulţi reprezentanţi ai “vechii gărzi”, respectiv avocaţii cu vechime, care au reclamat faptul că desemnarea sa s-a decis în mod nestatutar. “Avem în acest moment în derulare un program care să îmbunătăţească calitatea asistenţei avocaţiale, în sensul că vom continua programul de pregătire profesională şi cu alţi profesori universitari. Vom avea un dialog cu cei din conducerea Tribunalului Vrancea, a Judecătoriei Focşani şi a celorlalte două instanţe din judeţ cu privire la îmbunătăţirea relaţiilor dintre avocaţi, judecători, procurori, poliţişti, de aşa natură ca actele de justiţie să se poată derula în condiţii cît mai corecte”, a declarat nou alesul decan al Baroului Vrancea care, în mandatul trecut, a fost secundul avocatului Ticu Burcă.
Alegerile, la un pas de a fi anulate
Mulţi dintre participanţii la alegerile de vineri au avut atît propuneri cît şi reproşuri de făcut colegilor. De la bun început, decanul Ticu Burcă, cel care s-a aflat la prezidiu, a precizat că există o contestaţie la Uniunea Naţională a Barourilor din Romania (UNBR), care nu a fost încă soluţionată. Aceasta a fost depusă de avocatul Corina Dodoiu. “Mie mi-a făcut impresia că ce a fost rîndul trecut a fost cea a unei turme de oi care îşi caută conducătorul. Pentru că au apărut discuţii cu privire la acest aspect (…) vă propun, pentru că există şi o contestaţie la UNBR, să desfăşurăm Adunarea Generală “«d’a cappo al finne»”, a susţinut la începutul întîlnirii avocatul Luca Maxim. Părerea sa a fost împărtăşită şi de colega Maria Bobîrnac dar nu şi de majoritatea celor prezenţi, care a respins propunerea de anulare, respectiv de reluare a alegerilor din decembrie. Şi pe interpretarea legii privind alegerea conducerii Baroului au fost discuţii îndelungi, care s-au finalizat doar la intervenţia decanului încă în funcţie. Pentru o administrare mai bună a fondurilor deţinute de barou, Maria Bobîrnac a cerut ca aprobarea cheltuielilor să se facă tot în Adunarea Generală şi nu la decizia Consiliului de Conducere, propunere care a fost validată prin vot. Runda de ieri s-a încheiat prin votul pentru decan, iar după aflarea rezultatelor, mai mulţi dintre avocaţi s-au retras pentru a serba la o cafea alături de noul decan.