spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
12-ian.-2025

„E personaj foarte periculos, sa dam pedeapsa minima”

- Advertisement -

Asta par sa concluzioneze judecatorii in motivarea sentintei din dosarul fostului prefect Radu Prisacaru, care a fost facuta publica ieri. Nu este insa singura nedumerire din document. Pe pagini intregi, Prisacaru este facut infractor periculos si cap al intregii actiuni de luare de mita, lucruri ce necesita „o reactie prompta din partea autoritatilor, pe masura tulburarilor pe care le creeaza in mediul social”. Dupa alte acuzatii grave, la final, fara explicatii, se propune o pedeapsa „orientata spre minimul prevazut de lege”. „Au fost preluate sustinerile procurorilor. Nu se motiveaza ratiunea pentru care au fost inlaturate apararile facute de clientul meu”, se arata nemultumita avocata fostului prefect.

Magistratii ieseni au facut ieri publica motivarea sentintei prin care l-au condamnat pe prefectul suspendat Radu Prisacaru. Judecatorii din cadrul Curtii de Apel au precizat ca, desi condamnarea trebuie indreptata catre minimul prevazut de lege in astfel de cazuri, totusi aceasta trebuie sa fie executata dupa gratii. „Gradul de pericol social al faptei de luare de mita savirsita de inculpatul Radu Vasile Prisacaru rezulta din modul si imprejurarile in care a fost comisa, scopul urmarit, de persoana si conduita faptuitorului. Inculpatul a pretins o suprafata de 3 ha de teren pentru indeplinirea atributiilor de serviciu, actionind cu intentie directa, ceea ce ii atribuie faptei o periculozitate mai mare. Dupa savirsirea infractiunii, inculpatul a avut o atitudine de negare, sustinind ca nu i-a pretins terenul denuntatorului. Sustinerea lui nu este confirmata, asa cum s-a aratat anterior, de celelalte probe administrate. E de retinut atit calitatea inculpatului, prefect, presedinte al Comisiei de Fond Funciar, de organ cu atributii de control, care a actionat in timpul exercitarii atributiilor de serviciu, precum si natura infractiunii savirsite de acesta, si anume o infractiune de coruptie care este grava si necesita o reactie prompta din partea autoritatilor, pe masura tulburarilor pe care le creeaza in mediul social. Avind in vedere cele anterior retinute, inculpatul Prisacaru va fi condamnat la o pedeapsa orientata spre minimul special prevazut de dispozitiile legale, respectiv patru ani de inchisoare, dar cu executare in regim de detentie”, au mentionat judecatorii.

Magistratii nu au mentionat insa detaliat ce anume i-a facut sa prefere o pedeapsa „orientata spre minimul prevazut de lege”. Judecatorii au precizat doar sec ca Prisacaru „are studii superioare, este economist, casatorit, are un copil minor si nu prezinta antecedente penale”.

Prisacaru catre Maftei: „Dau un sprit la sfirsit”

In ceea ce il priveste pe omul de afaceri Cristian Maftei, instanta a constatat ca acesta ar fi fost „cooptat in activitatea infractionala” de catre prefectul Prisacaru. „In ceea ce il priveste pe inculpatul Maftei, participatia sa penala este redusa comparativ cu cea a lui Prisacaru, care l-a cooptat in activitatea infractionala. Totodata, se va tine seama si de faptul ca nu s-a dovedit ca inculpatul Maftei a urmarit obtinerea pentru sine a unui folos material, ajutindu-l pe inculpatul Prisacaru, cu care era prieten si care «va da un sprit la sfirsit». La stabilirea tratamentului sanctionator, pentru acest inculpat, se vor avea in vedere si aceste circumstante care justifica o pedeapsa sub limita minimului special prevazut de textul de incriminare”, au subliniat magistratii.

In plus, acestia au facut referire mai pe larg si cu privire la achitarea avocatului Toni Baltag, mentionind ca acesta si-a facut doar datoria de reprezentant al familiei Forna. „Toni Baltag l-a sfatuit pe Dorin Forna sa se intilneasca cu Prisacaru pentru a lamuri problema, nu s-a oferit sa intermedieze, sa-l ajute sa dea si pe Prisacaru sa-l ajute sa primeasca. Chiar din aceste declaratii rezulta ca inculpatul Baltag a actionat in limita mandatului sau de avocat al Norinei Forna, petenta in dosarul de fond funciar. Astfel, cum se retine in rechizitoriu, pe 17 august 2006, Dorin Forna a aflat direct de la Prisacaru despre pretindere. Inculpatul Baltag era la o distanta de citiva metri de cei doi, nu a intermediat in nici un fel, nu a ajutat, nu a inlesnit actiunea de pretindere a inculpatului Prisacaru. Nu rezulta din nici o proba ca acea conduita a inculpatului Baltag ar fi avut un caracter de ajutorare efectiva a inculpatului Prisacaru pentru pretinderea folosului necuvenit, sau a lui Dorin Forna pentru a corupe”, a constatat instanta.

„I-ar fi cerut spaga prin semne. E absurd”

Referitor la motivarea sentintei, avocata care il reprezinta pe Toni Baltag in acest proces s-a declarat multumita de decizia instantei in cazul clientului sau. „Asa cum am mai spus, sintem multumiti de sentinta. Este o decizie corecta in ceea ce il priveste pe clientul nostru”, a ieri mentionat avocata Zoe Filip.

Pe de alta parte, avocatul lui Cristian Maftei a mentionat ca nu a apucat inca sa vada decizia magistratilor. „Nu sint in Iasi, ma aflu in Bucuresti, astfel incit nu am avut ocazia sa ma uit inca peste sentinta, deci nici nu pot face vreun comentariu referitor la aceasta”, a precizat ieri avocatul Marius Striblea, decanul Baroului Iasi si cel care il reprezinta in instanta pe omul de afaceri Cristian Maftei.

Avocata lui Radu Prisacaru sustine insa ca motivarea judecatorilor este injusta. „Din ce am vazut eu, au fost preluate sustinerile procurorilor din rechizitoriu. Nu se motiveaza ratiunea pentru care au fost inlaturate apararile facute de clientul meu sau de ce nu se mentioneaza nimic despre declaratiile martorilor care lucrau la Prefectura in acea perioada. Conform judecatorilor, prefectul de Iasi s-ar fi intilnit prima oara cu denuntatorul pe holul Prefecturii si, in fata camerelor de luat vederi, i-ar fi cerut spaga, aratindu-i prin semne «cifra 2 sau cifra 3». E absurd”, a spus ieri avocata Sandra Gradinaru.

Pedepsele si povestea terenului

La finele anului trecut, Radu Prisacaru a fost condamnat la patru ani de puscarie, pentru luare de mita. Totodata, acesta a fost achitat pentru complicitate la luare de mita. In acelasi dosar, omul de afaceri Cristian Maftei a primit o pedeapsa totala de cinci ani de inchisoare, pentru complicitate la luare de mita. Judecatorii ieseni au cumulat o pedeapsa de trei ani de inchisoare, cu suspendare, pe care Maftei o primise la instantele brasovene, pentru inselaciune, cu cea de doi ani de detentie, rezultind cinci ani de puscarie. Pe de alta parte, avocatul Toni Baltag si Flavius Ionita, fostul sef al Agentiei Domeniilor Statului (ADS) Iasi, au fost achitati, magistratii considerind ca, in cazul lor, faptele nu exista. In urma cu aproape cinci ani, fostul prefect Radu Prisacaru, Flavius Ionita, Cristian Maftei si avocatul Toni Baltag au fost acuzati de fapte de coruptie. Anchetatorii l-au acuzat pe Prisacaru ca le-ar fi cerut drept spaga trei hectare sotilor Dorin si Norina Forna, pentru a le inlesni retrocedarea unei suprafete de 16 hectare in comuna Miroslava, vizavi de Metro, iar ceilalti trei inculpati au fost acuzati ca ar fi participat la comiterea infractiunii. Sentinta emisa in decembrie 2011 de Curtea de Apel Iasi nu este definitiva, ea fiind atacata cu recurs. Urmeaza ca judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie sa stabileasca soarta fostului prefect de Iasi si a celorlalti inculpati din dosar.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.