spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
11-ian.-2025

2.500 de euro spaga pentru un post de 800 lei/luna

- Advertisement -

Spagile la angajarea in spitale, despre care se vorbea neoficial de ani buni, ajung in sfirsit si in instanta. Sefa de personal de la Spitalul de Neurochirurgie din Tatarasi si o asistenta de la Spitalul de Copii sint acuzate ca ar fi primit mita pentru a facilita angajari in sistem. Rechizitoriul procurorilor a scos insa la iveala lucruri greu de crezut pentru cei din afara sistemului. Mita varia intre 1.000 si 2.500 de euro, pentru posturi platite oficial mizerabil, intre 650 si 900 lei/luna. Tarifele erau fixe, ca si cum ar fi fost afisate undeva: asistent medical – 2.500 euro, infirmier – 1.500 euro, registrator – 1.500 de euro, ingrijitor – 1.200 euro, ambulantier – 1.000 euro. Sefa de personal s-a pensionat intre timp. Procurorii i-au pus sechestru pe o parte din avere.
Cele doua cadre medicale cercetate pentru ca ar fi luat mita pentru a facilita anagajarea unor persoane la Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” Iasi au fost trimise in judecata. Procurorii Anticoruptie o acuza pe Brindusa Odorica Pacurici, sefa de personal a Spitalului „N. Oblu”, de faptul ca ar fi luat mita de 10 ori, ca si de sase acte de trafic de influenta. Inculpata ar fi inlesnit angajarea unor persoane in cadrul spitalului si, pentru aceasta, ar fi pretins si primit mai multe sume de bani. Intermediarul in toata aceasta poveste ar fi fost o asistenta de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” Iasi, Elena Popa, acuzata de complicitate la aceleasi infractiuni.

Salariu ca in Vest, din spaga

Potrivit rechizitoriului, in perioada martie 2010 – martie 2011, Brindusa Pacurici a pretins, a acceptat promisiunea si a primit 15.100 euro de la mai multe persoane prin intermediul Elenei Popa. Procurorii retin ca persoanele ar fi dat acesti bani pentru ca sefa de la Spitalul „N. Oblu” sa intervina la comisiile responsabile de concursurile pentru angajari.

Functiile scoase la concurs erau de asistent medical, infirmier, registrator medical, ingrijitor si ambulantier. Cei care doreau sa intre pe un astfel de post aveau la dispozitie chiar si o lista de preturi, lista ce a ajuns la procurorii Parchetului de pe linga Tribunalul Iasi cind acestia instrumentau cazul: „Post de asistent medical: 2.500 de euro. Infirmier: 1.500 de euro. Registrator medical: 1.500 de euro. Ingrijitor: 1.200 – 1.500 de euro. Ambulantier: 1.000 de euro”. Unele surse judiciare din cadrul anchetei declarau atunci ca „preturile erau fixe, rar se negocia asupra lor. Intotdeauna banii se dadeau inainte”. Astfel, sumele pretinse de cele doua inculpate sunt destul de mari in contextul in care o asistenta cistiga, in medie, 900 lei lunar, iar un registrator sau un infirmier cam 650 lei.

Brindusa Pacurici mai este acuzata de procurori ca, in perioada februarie 2011 – martie 2011, a cerut de la mai multe persoane 3.700 euro, tot prin intermediul Elenei Popa, si a acceptat promisiunea pentru alte sume neprecizate. In final, inculpata a primit 1.000 euro si 2.000 lei pentru a facilita angajarea unor persoane in cadrul spitalului. Potrivit procurorilor, cele doua inculpate nu faceau parte din comisiile responsabile de organizare a concursurilor de angajare, dar dadeau de inteles ca pot interveni la functionarii publici implicati.

Procurorii mai retin ca toate sumele de bani pretinse si primite erau impartite de cele doua inculpate. Procurorii DNA au instituit sechestru asigurator pe mai multe bunuri mobile si imobile ale inculpatei Brindusa Pacurici in vederea confiscarii. „Nu va pot oferi alte detalii pentru ca am fost in instanta toata ziua si nu am apucat sa citesc mai multe”, a declarat Luminita Merisescu, purtatorul de cuvint al DNA.

Directorul: Sincer, nu sint foarte interesat de subiect

Reprezentantii spitalelor in care lucreaza cele doua femei au precizat ca nu au fost informati de catre DNA despre trimiterea lor in judecata. Mai mult, oficialii unitatilor medicale sustin ca aceasta reprezinta o problema personala a angajatelor, si nu o problema a spitalelor. „Spitalul de Copii nu a fost informat de catre DNA cum ca o angajata pe nume Elena Popa ar fi implicata in acest caz. Exista doua infirmiere cu acest nume in spital si nu stiu de nici una sa fi fost implicata. In orice caz, eu nu o sa ma apuc sa fac ancheta, pentru ca activitatea celor doua nu a lasat de dorit in unitatea noastra medicala. Consider, astfel, ca Spitalul de Copii nu are nici o legatura cu acest subiect si am impresia ca se tot incearca sa se lege de numele spitalului. E o furtuna intr-un pahar cu apa”, a mentionat dr. Valentin Munteanu, managerul Spitalului de Copii.

In ceea ce priveste trimiterea in judecata a Brindusei Pacurici, reprezentantii Spitalului de Neurochirurgie sustin ca aceasta nu mai lucreaza de anul trecut in unitatea medicala. In urma unei perioade de concediu medical, aceasta s-ar fi pensionat. „Doamna nu mai este salariata noastra de anul trecut, s-a pensionat in urma unei decizii primite de la Casa de Pensii. Prin urmare, si-a intrerupt activitatea, iar alte detalii nu pot sa dau. Nu stiu daca a fost vorba doar de promisiuni sau si angajari, pentru ca nu am facut eu ancheta. Este o problema personala a doamnei, spitalul nu are implicatie. Si, ca sa fiu cinstit, nici nu sint foarte interesat de subiect, a fost o situatie neplacuta pentru spital, dar pe care am depasit-o”, a afirmat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.

Pentru finalizarea acestui caz, anchetatorii DNA au colaborat cu ofiteri ai Ministerului Administratiei si Internelor – Directia Generala Anticoruptie Iasi. Dosarul a fost inaintat spre judecare Tribunalului Iasi.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.