Pentru a treia zi, împinşi de la spate, vrîncenii au ieşit în stradă să protesteze asupra nivelului de trai u asociaţia care a cerut autorizaţie pentru organizarea mitingurilor aparţine consilierului judeţean PSD Laurenţiu Marin u chemat la ordine de către prefectul “apolitic” Hornea, inginerul Silviu Franciuc, preşedintele din acte, a spus că semnătura de pe cererea de avizare a protestului nu ar fi a lui u prefectul Hornea a condamnat prezenţa politicienilor printre manifestanţi, însă partidul său tace mîlc de patru zile u aseară s-a ieşit din nou în stradă, în număr mare u „Revoluţia la care visez nu are culoare politică. Pentru că Romania anului 2012 nu e o dictatură, ci o ţară condusă prost”, este concluzia ultimelor zile
În jur de 500 de oameni au continuat ieri seară protestele în Piaţa Unirii împotriva actualului regim politic, pe fondul scăderii acute a nivelului de trai. Ca şi în serile trecute foarte mulţi dintre cei prezenţi erau oameni de la USL, dar şi cetăţeni de prin comune mobilizaţi de primari să îşi arate nemulţumirea faţă de Boc şi Băsescu. Alături de aceştia au putut fi văzuţi şi oameni simpli, cu adevărat nemulţumiţi de ceea ce se întîmplă în ţară, însă nu au avut curaj să iasă în stradă de unii singuri. Cu toate că vrîncenii trăiesc prost, iar măsurile anti-criză a afectat serios populaţia, vrîncenii s-au alăturat mai tîrziu, abia duminică, protestelor începute de vineri la nivel naţional, şi abia după ce au fost împinşi de la spate. Cei de la putere au mizat pe lipsa spiritului civic al vrînceanului de rînd şi susţin că revolta nu ar fi reală de vreme ce este alimentată de politicieni de la PSD şi PDL. De altfel, prefectul Hornea i-a chemat la ordine ieri pe cei care au cerut autorizarea protestelor antiguvernamentale de la Focşani. În organizaţia care a cerut autorizarea protestelor este implicat consilierul judeţean PSD Laurenţiu Marin, care şi-a asumat prin semnătură cererea trimisă la Primăria Focşani.
Protestele organizate în ultimele zile în Piaţa Unirii din Focşani, aşa-zis “spontane” şi nemulţumirile oamenilor din stradă au fost confiscate politic de Partidul Social Democrat, prin interpuşi, dar şi de liberali, după cum acuză prefectul Hornea, reprezentantul Guvernului Boc în teritoriu. Sub acoperirea unei asociaţii nou înfiinţate anul trecut, Asociaţia pentru Mediu, Organizare Regională şi Formare (AMORF), al cărui preşedinte interimar este consilierul judeţean PSD Laurenţiu Marin, s-a cerut încă de vineri, 13 ianuarie, autorizarea unor proteste în Focşani. Cererea a fost înregistrată la Primăria Focşani la sfîrşitul săptămînii trecute, iar autorizaţia s-a eliberat luni, 16 ianuarie, aşa încît nu se poate vorbi despre proteste spontane ale cetăţenilor la Focşani. Prefectul Sorin Hornea a atras atenţia ieri, în cadrul unei şedinţe a Comisiei de Dialog Social convocată de urgenţă, că protestele au fost confiscate de politicieni. Mai mult, preşedintele AMORF, inginerul Silviu Franciuc, fostul director de la Vamă în anii 2000, a negat că semnătura de pe cererea de autorizare înaintată Primăriei ar fi a lui. “L-am chemat la Prefectură pe domnul Franciuc, în calitate de preşedinte al Asociaţiei, pentru a-l întreba ce temă să discutăm la şedinţă. Dumnealui mi-a spus că nu ştie nimic despre autorizarea protestului şi că nu este semnătura lui acolo. Noi nu am făcut o anchetă, nu sîntem abilitaţi, dacă e semnătura bună sau nu, ştampila oricum e cea reală, nu neapărat e vorba de un fals. Cineva din asociaţie a semnat în numele lui fără să îl sune. Noi vrem să fie manifestarea asumată, ca să ştim cu cine să discutăm şi momentan mişcarea e asumată de domnul consilier judeţean Laurenţiu Marin”, a spus prefectul Hornea, fără să comenteze dacă demersul său ar putea fi interpretat ca o presiune politică asupra ONG-ului. De altfel, Siviu Franciuc şi-a depus ieri demisia din funcţia de preşedinte al AMORF, locul său fiind preluat interimar de Laurenţiu Marin. Acesta a recunoscut că a semnat el, în calitate de director executiv, în locul colegului său de asociaţie, care ar fi fost plecat din localitate. De asemenea, alesul PSD a specificat că asociaţia nu are legătură cu organizaţia de partid. “E adevărat, am semnat eu pentru domnul Franciuc, în calitate de director executiv, pentru că era plecat la Bucureşti. Este un miting de susţinere pentru ce se întîmplă în ţară. Nu are nicio legătură asociaţia cu PSD-ul“, ne-a declarat Marin, care a preluat interimar funcţia de preşedinte al AMORF. Autorizaţia pentru proteste este valabilă 30 de zile, între orele 17.00-22.00, cu excepţia zilei de 24 ianuarie. Cît despre Asociaţie, aceasta este înfiinţată anul trecut şi are sediul social în satul Vîjîietoarea din comuna Măicăneşti. AMORF are 11 membri, majoritatea ingineri, şi proiecte pe mediu, ne-a spus consilierul Marin, fără a putea nominaliza un astfel de proiect derulat.
Microbuze şcolare pline cu protestatari
La mitingul de luni seară au fost aduşi la Focşani cu microbuze şcolare cîteva zeci de manifestanţi din tot judeţul, pentru a scanda organizat împotriva actualei guvernări şi a preşedintelui Băsescu. Un cititor vigilent ne-a scris pe adresa redacţiei, după ce a observat şi chiar filmat un astfel de microbuz care în mod normal ar trebui să transporte elevii la şcoală, nu aplaudaci. “Microbuzul galben pe care scrie «transport copii» aştepta pe 16 ianuarie, pe la orele 19.00, în Piaţa Victoriei, preţioasa-i încărcătură de manifestanţi care, obosiţi de «Jos Băsescu» se opriră la Lidl şi fiecare şi-a cumpărat un suvenir de la Bergenbier. Apoi, ordonaţi precum o trupă de ostaşi, s-au pus în dispozitiv circular lîngă microbuzul galben şi au format o movilă de scuipaţi şi chiştoace şi şi-au potolit setea de libertate cu Bergenbier, luminaţi în tot acest timp de lumina divină a lămpii pe care scria «transport şcolari» a maşinii VN-05-UTT, plănuind noi şi măreţe acte de vitejie în lupta cu «chiorul», planuri întrerupte cînd şi cînd de vaietele unui manelist înregistrate pe post de sonerie de telefon revoluţionar”, ne-a scris pe adresa redacţiei Mihai Nistor. De altfel, Autoritatea Rutieră Romană a surprins în trafic luni seară, la Tişiţa, un microbuz şcolar de la Panciu care transporta manifestanţi. Văzut şi el la protestele din Piaţa Unirii, inspectorul general Iordache Bostan a specificat că microbuzele şcolare sînt destinate exclusiv transportului elevilor şi că nu este legal ca aceste maşini să fie utilizate în alte scopuri.
„Nu cred că pe Ţigăeru sau Bîrlădeanu i-a scos foamea în stradă”
Prefectul Sorin Hornea a spus la şedinţa de ieri că singurul mod de a rezolva problemele oamenilor este dialogul, însă de partea cealaltă nemulţumiţii tocmai asta reproşează celor de la putere, în condiţiile în care cei din PDL par să se fi ascuns de mai multe zile. Prefectul a condamnat şi prezenţa oamenilor politici printre manifestanţi. „Singurul mod în care putem rezolva orice problemă este de a sta de vorbă şi de a găsi o soluţie cu calm. Nu este acelaşi lucru care a fost în 1989, să se facă o similitudine între Revoluţie şi ce se întîmplă acum este fals. E clar că această mişcare a fost politizată, oamenii politici s-au lipit de nişte nemulţumiri normale pe fondul de criză, iar mişcarea a pierdut din credibilitate. Nu cred că pe Roşca Ţigăeru, Lambrino, Dobre sau Bîrlădeanu i-a scos foamea în stradă. Cu stupoare am văzut că în stradă sînt cei care refuză să vină la dialogul social, să discute în cadru organizat. Factorii politici de conducere care au ieşit în stradă, primari, viceprimari, consilieri judeţeni, aceştia puteau veni să stea de vorbă în cadru instituţionalizat pentru a găsi rezolvare la problemele oamenilor”, a declarat Sorin Hornea. De precizat că în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2008, democrat – liberalii vrînceni au iniţiat şi ei asemenea proteste de stradă în piaţa Teatrului, pe care le-au autointitulat ca fiind „anticomuniste”, după modelul celor iniţiate atunci la Timişoara. Mobilizarea a fost făcută după tipicul acestor zile. Concluzia ar fi că toate partidele noastre vor să manipuleze opinia publică, chiar dacă este nevoie să iasă în stradă pentru a mima democraţia. (M. BEŞLEAGĂ)
USL şi PDL luptă pe net: unii cu petiţia anti Băse, alţii alături de preşedintele nostru
Adversarii şi susţinătorii preşedintelui Traian Băsescu şi-au mutat arsenalul din stradă, de la proteste, şi în mediul virtual. Dacă cei din USL au iniţiat o petiţie intitulată “Vrei ca Traian Băsescu să plece?”, care ieri la prînz avea peste 50.000 de susţinători, cei din PDL sprijină o campanie pe facebook, intitulată “Alături de preşedintele nostru”. Campania USL “strînge semnături pentru înlăturarea lui Traian Băsescu”, după cum se arată pe site-ul uniunii. “Primul pas-online, alături de cei care deja susţin că Traian Băsescu este principalul vinovat pentru starea Romaniei de azi. O Romanie corectă, o Romanie de bun simţ începe cu acest pas. Vino alături de noi”, se arată în petiţia USL. În schimb, pagina de susţine a preşedintelui Traian Băsescu pe facebook a primit “like” de la numai 3.700 de oameni. Printre cei care îl susţin pe şeful statului se numără şi deputatul de Focşani şi şeful OT-PDL, Răzvan Mustea Şerban, alături de alţi colegi de-ai săi din rîndurile democrat-liberalilor. Totodată, în mediul online mai circulă o campanie numită “Solidar cu SMURD”, amintind de unde a plecat isteria protestelor din Romania – refuzul lui Raed Arafat, creatorul SMURD, de a fi “pentru” Legea sănătăţii, document retras ulterior de şeful statului. Demisionar din Ministerul Sănătăţii, Arafat a reluat discuţiile telefonice cu ministrul halatelor albe, Ladislau Ritli, în această săptămînă, revenind ieri în minister pe acelaşi post de subsecretar de stat. (I. CREŢU)
Revolutia la care visez eu
„Revoluţia la care visez nu are culoare politică. Pentru că Romania anului 2012 nu e o dictatură, ci o ţară condusă prost. Revoluţia la care visez nu e organizată de partide. Pentru că toţi politicienii vorbesc la fel şi fură laolaltă cu marii capitalişti ai ţării. Revoluţia la care visez nu e declanşată de oamenii care vorbesc la televizor. Pentru că Romania e o ţară cu televiziuni care nu doar informează, ci şi manipulează (…)Stiu că sînt idealist, dar ştiu ca la o astfel de revoluţie visaţi si voi. Şi, dacă printr-o minune, ea ar deveni realitate, cu siguranţă ca nu ar vedea-o nimeni la televizor. Pentru că prea mulţi dintre noi am fi ocupati să o împlinim şi pentru că revoluţia la care visez eu nu are spectatori. Are doar actori”, scrie Vlad Mixich, într-un editorial publicat de HotNews.ro şi care ilustrează foarte bine şi realitatea ultimelor zile de la Focşani.
Cum comentează cititorii noştri protestele din Focşani
Laurentiu Avram: „Politizarea acestor manifestări este un lucru rău. Dar… şi oamenii politici suferă alături de mulţime, fie ei PDL-işti sau USL – isti. Nu cred că în Romania de astăzi se mai poate vorbi de democraţie cînd legile care ne gestioneză soarta sînt votate pe bandă rulantă prin asumare directă, fără dialog. Regretabil este că actualul preşedinte îşi dă cu părerea despre tot şi despre toate. Nu PDL-iştii sînt marioneta lui, ci noi toţi. Dacă nu aveam copil mic plecam din ţară.”
Andreotti: „Iniţiativa protestatarilor este una foarte bună indiferent care sînt iniţiatorii şi sper ca atitudinea să se păstreze pînă la eventualele alegeri şi să îi trecem la colţ pe Băsescu şi pe Boc cu ai lui!„
Bashinaru Vivi: „Numai personaje unu şi unul Valerică Javrilescu, Trandafir Bala, Ştefan Tutankamon, Găbău Stoinescu, Fevronia Mamaia – cu -trasu-pe-nas, Kantia Tomberon şi văru meu Didi Băshinaru! Sînt cu adevărat viitorul patriei! Didi e disperat ca au arestat-o pe madam Topor şi i se apropie funia de păr! DE ce ţi-e frică nu scapi Didishor!„
Costea Gheorghe: „Să se facă revoluţie, să fie pace, să fie bine la toată lumea şi să scape de pîrnaie Oprişan. Să se desfiinţeze odată DNA, ce atîta justiţie şi dictatură de la Băsescu. E criză, e greu, oamenii vor înţelege. Oprişan şi PSD au făcut doar bine în Vrancea noastră. De peste zece ani ei ne guvernează aici, la Focşani, şi ne-a fost bine, pînă a venit băse„
Sile: „Cît costă un ou? Merită să îl folosim? Cine are martori pentru un scuipat în faţă, la propriu, pe stradă, pentru membrii PDL, susţinători declaraţi ai trădătorului? Nimeni. Bune idei pentru etapele următoare ale protestelor?„
Gigel: „PDL-iştilor, chiar nu înţelegeţi că vremea voastră apune pentru totdeauna. Mai aveţi încă resurse (de tupeu) să comentaţi? Vai de voi! Propunerea anterioară pentru liberali a fost facută pentru ei ar avea o şansă, pot deveni mai credibili dacă vor să ţină seama de cele spuse. Dacă nu, mai pierdem timpul şi sărăcim în continuare pînă se va întîmplă ceva cu adevarat radical. Dar atunci va fi tîrziu pentru căinţă. Vom pierde cu toţii în mod iremediabil„
Alegatorul: „Cine este cel cu oaia ? Un ţăran cu 30 ha de pămînt, nu este înscris politic la niciun partid dar poate să-l ia orcine pentru manipulare”.