spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

MAFIA DIN PRIMÃRIA CODÃESTI

- Advertisement -

Un primar care se joacã cu banii publici

DEMISIA… Oamenii din Codãesti s-au sãturat sã fie mintiti si cer primarului în functie, Mitu Rusu, inculpat într-un dosar voluminos de coruptie, sã plece din primãrie cât mai repede. Rusu a pus la cale o afacere penalã, alãturi de secretarul primãriei si vãrul sãu, Fãnicã Adam, prin care a furat trei miliarde de lei din fonduri europene, mintind zeci de ciobani din comunã. Pânã acum, în dosarul de la Judecãtoria Vaslui au depus mãrturii numerosi localnici, în timp ce principalii vinovati, primarul si clica din jurul sãu, încearcã cu disperare sã se disculpe. Pe 18 ianuarie, la Judecãtorie este fixat un nou termen, la care alti locuitori din Codãesti sunt asteptati sã depunã mãrturie. Printre altele, localnicii îi reproseazã primarului cã se ocupã de tot felul de afaceri cu firme apropiate familiei sale, iar sume importante de bani de la bugetul comunei se scurg în conturile societãtii de constructii apartinând cumnatului sãu.

E fierbere mare la Codãesti. Primarul Mitu Rusu, secretarul primãriei, Raba, si fostul presedinte al Asociatiei pentru Cresterea Animalelor din comunã, Fãnicã Adam, vãrul primarului, fac eforturi disperate sã scape de acuzele de coruptie lansate de procurorii DNA, pe baza cãrora cei trei, plus o functionarã de la APIA, au fost trimisi în judecatã. În dosarul 1921/333/2011, de la Judecãtoria Vaslui, au fost audiati multi localnici din Codãesti, în timp ce altii au fost chemati la DNA pentru declaratii si probe de semnãturi. Oamenii s-au sãturat de masinatiunile primarului si îi cer sã plece din functie. Nu numai localnicii îi cer demisia. Din informatii demne de încredere, PSD îi va retrage sprijinul politic al lui Rusu la viitoarele alegeri locale si este în cãutarea unui candidat cu sanse reale.

Locuitorii din Codãesti, chemati în boxa martorilor

La ultimul termen de judecatã, magistratii au adus la audieri mai multi locuitori ai Codãestiului, printre care un anume Panainte, zis “Frânghierul”, un localnic pe nume Ciobanu, dar si pe inginerul Rotilã, de la primãrie. Oamenii au fost întrebati ce stiu despre afacerile cu bani publici în care este implicat primarul, mai ales cã, pe lângã problema subventiei fondurilor europene, edilul mai este acuzat de implicare în tot felul de afaceri cu firme apropiate familiei. Una dintre acuze vizeazã modul în care a fost plãtitã suma de 1 miliard de lei vechi cãtre firma cumnatului primarului pentru constructia a patru adãpãtori pentru animale. Panainte a fost întrebat, conform unor surse judiciare, cine a construit adãpãtorile respective. “Noi, oamenii din sat am fãcut-o”, ar fi spus localnicul. “Dar firma lui Puiu (cumnatul primarului, n.r.) nu v-a ajutat cu nimic? Primãria cu ce v-a ajutat?”, a mai întrebat judecãtoarea. “A trimis niste oameni de la 416, atâta tot”, a mai rãspuns Panainte.

Drumuri fãcute de mântuialã, acuzã localnicii

Pe lângã problemele cu justitia, spun localnicii, primarul are niste apucãturi foarte periculoase, fiind mai tot timpul pregãtit pentru vreo smecherie cu bani publici. “Sã vinã sã controleze cineva drumurile din comunã! Mergeti în Ceir (un cartier din Codãesti, n.r.), sã vedeti lucrãri fãcute în dorul lelii. Si la Pribesti, la fel. A dus câteva masini de balast, dupã care a mai adus masini de pãmânt si acum drumurile sunt sub orice criticã. Asa întelege primarul nostru sã rezolve problemele, mai mult pentru el si familia sa”, spun locuitorii din Codãesti. Poate, afacerile cu asociatia de animale nu ar fi iesit la ivealã, dacã primarul nu ar fi fost atât de lacom si nu ar fi vrut sã ia singur miliarde de lei, din fonduri europene. A gândit afacerea destul de simplu: l-a pus pe vãrul sãu presedinte peste asociatia de crestere a animalelor, iar el si cu secretarul au trecut drept membri. Cei trei înscriau fictiv efective de animale, de exemplu, dacã un cetãtean avea cinci oi, primarul, secretarul si vãrul primarului treceau în acte cincizeci de oi, pentru care solicitau subventii de la UE, pentru achizitia de îngrãsãminte. Miliarde de lei au intrat în conturile asociatiei Codãesti prin astfel de manevre, mai ales cã, dacã erau întrebati privind corectitudinea efectivelor, primarul si secretarul minteau cu nerusinare, cu hârtii semnate si stampilate de primãrie. Peste 40 de ciobani au fost chemati la DNA sã spunã dacã îsi recunosc semnãturile de pe listele de platã, iar majoritatea au spus cã nu-si amintesc sã fi semnat asa ceva.

Primarul spune cã a cumpãrat îngrãsãmântul. Tractoristul nu-si aminteste cât a împrãstiat…

În noiembrie, primarul Rusu a mers la Judecãtorie, fiind chemat în calitate de inculpat. A fost întrebat unde s-au dus banii plãtiti de Uniunea Europeanã pentru terenurile pe care pasc animalele familiilor din Codãesti, recunoscând cã a achizitionat îngrãsãminte de câteva miliarde. A fost chemat si un tractorist, cãruia i s-a pus întrebarea dacã îsi aminteste ce cantitãti de îngrãsãmânt a împrãstiat pe islazul comunal. “Nu stiu, cât mi-au dat de la primãrie, atâta am împrãstiat”, a spus mecanicul. Desi sunt facturi de miliarde pentru achizitia de îngrãșãminte, existã bãnuiala cã primarul si cei implicati ar fi achizitionat cantitãti mai mici de substante, însã au fãcut rost de facturi cu cantitãti mult mai mari, pentru a scãpa de Justitie.

Primarul Mitu Rusu si afacerea care l-a îngropat ca edil

În aprilie 2011, procurorii DNA Iasi au trimis în judecatã conducerea primãriei Codãesti, pentru fapte grave de coruptie. Primarul Mitu Rusu si secretarul primãriei Codãesti, Valeriu Raba, în complicitate cu presedintele Asociatiei Crescãtorilor de Animale din localitate si o consilierã de la APIA au pus la cale o suveicã, prin care se declarau suprafete de teren si diverse efective de animale, în mod fictiv, dupã care încasau diverse sume de bani din bugetul Comunitãtii Europene, pe care le treceau în buzunarul propriu. Cei patru au fost trimisi în judecatã pentru o pagubã produsã în fondurile UE de peste trei miliarde lei vechi, fiind aplicat sechestru asigurator pe bunurile acestora. Conform Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi, la finele lunii martie, s-a dispus trimiterea în judecatã a lui Mitu Rusu, primarul comunei Codãesti, judetul Vaslui, în sarcina cãruia s-au retinut urmãtoarele infractiuni: douã infractiuni de fals intelectual în legãturã directã cu infractiunile împotriva intereselor financiare ale Comunitãtii Europene; complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care a avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitãtilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formã continuatã. Alãturi de primar, a fost trimis în judecatã si Valeriu Raba, secretarul comunei Codãesti, în sarcina cãruia s-au retinut patru infractiuni de fals intelectual, în legãturã directã cu infractiunile împotriva intereselor financiare ale Comunitãtii Europene, si complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care a avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitãtilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formã continuatã. Au mai fost trimisi în instantã Fãnicã Adam, presedintele al Asociatiei crescãtorilor de animale din comuna Codãesti, cãruia i s-a probat infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care a avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitãtilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formã continuatã si infractiunea de fals intelectual, si Liliana Carmen Mitrofan, consilier în cadrul Agentiei de Plãti si Interventii pentru Agriculturã Vaslui (A.P.I.A.), în sarcina cãreia s-au retinut trei infractiuni de neglijentã în serviciu.

Treceau în fals date la APIA, pentru care încasau ilegal miliarde de lei

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA Iasi au retinut cã, în cursul anilor 2007 – 2009, inculpatii Adam Fãnicã, presedinte al Asociatiei crescãtorilor de animale, Rusu Mitu, primarul comunei Codãesti, judetul Vaslui, si Raba Valeriu, secretarul comunei Codãesti, au obtinut în mod nelegal suma totalã de 304.841,96 lei (aproximativ 81.239 euro calculat la un curs mediu anual de 3,75 lei/euro) provenitã din ajutoarele financiare acordate de Fondul european pentru garantare în agriculturã (F.E.G.A.) prin plãti directe gestionate de Agentia de Plãti si Interventie pentru Agriculturã (A.P.I.A). Pentru a obtine astfel de sume, inculpatii au întocmit mai multe documente false (hotãrâre a Consiliului local, contract de societate, contract de închiriere, proces verbal de constituire de societate, tabele cu utilizatorii pajistii, procese verbale care atestau în fals executia de lucrãri de întretinere si amenajare) pe care Adam Fãnicã, în calitate de reprezentant al Asociatiei crescãtorilor de animale, le-a depus la A.P.I.A.Vaslui. Aceastã situatie a fost posibilã si prin faptul cã functionarul public din cadrul A.P.I.A. Vaslui, inculpata Mitrofan Liliana Carmen, nu si-a îndeplinit atributiile de serviciu în mod corespunzãtor si a primit aceastã documentatie falsificatã fãrã sã verifice situatia realã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

33 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.