Putini botosaneni sunt cei care, din dorinta de a consuma sucuri naturale, si le prepara singuri. Multi sunt cei care aleg sa cumpere acele sucuri naturale, cum sunt denumite, din comert, ignorand astfel faptul ca exista o posibilitate foarte mare ca ceea ce cumpara sa nu fie tocmai natural. Problema capata proportii mai ales atunci cand producatorii precizeaza pe eticheta „Suc natural”, desi ceea ce ei comercializeaza nu este nici macar sanatos si cu atat mai putin natural.
Aceste „sucuri naturale” se gasesc tot mai des pe rafturile magazinelor botosanene comercializate in cutii, unele chiar in sticle, toate exemplarele avand acelasi gust, colorit si compozitie, ceea ce e greu de obtinut de fiecare data din fructe de diferite marimi, origini ori sezon de recoltare. Luand exemplul portocalelor, care sunt fructe destul de capricioase, oamenii sunt tentati sa creada ca producatorii care comercializeaza asa zisele sucuri naturale de portocale mint fara teama. Nici autoritatile nu iau masuri concrete, asteptand numai masurile impuse de Uniunea Europeana. Un suc natural, fie el de fructe sau de legume, trebuie baut imediat, deoarece, pe langa faptul ca isi pierde mare parte din proprietati, nu va mai fi bun de consumat. Cu toate acestea, sucurile din comert se conserva foarte bine, desi, paradoxal, sunt naturale, sau cel putin asa scrie pe eticheta produsului pe care il cumparam. Ba chiar unele sunt intr-atat de scumpe, mai sa convinga ca sunt sucuri naturale, poate chiar obtinute din fructe cu cateva minute inainte sa fie luate de pe rafturi.
Ce contine de fapt un suc „de fructe”
Sucurile naturale, sunt foarte sanatoase, mai cu seama acestea previn aparitia anumitor boli, intaresc sistemul imunitar si ne asigura mare parte din vitaminele de care organismul nostru are atata nevoie. Cele mai multe sucuri naturale din comert contin sirop de fructoza, ce pot duce la aparitia diabetului, ori in cazul in care aceasta boala s-a instalat, siropul de fructoza poate duce la complicatii ale diabetului. Pe langa acest sirop de fructoza, mai apare si pulpa fructului, atat de des invocata de producatori. Pe langa faptul ca sucurile naturale din comert contin in mod clar conservanti, mai contin si zahar, ceea ce, pentru un copil sau o persoana varstnica poate fi o adevarata problema. Medicul botosanean Doru Culiceanu informeaza populatia ca nu toate etichetele de pe sucuri dezvaluie realitatea din interior.
Singurele sucuri naturale sunt doar acelea pregatite in gospodaria proprie. Celelalte bauturi din comert care se preteaza a fi naturale dar au termenul de valabilitate mai mare de cinci zile nu mai sunt pur naturale. Chiar daca pe eticheta bautura apare ca fiind naturala, adevarul este denaturat. Dar dintre doua rele, este bine sa il alegem pe cel mai putin rau, adica sa analizam foarte atent ce alegem de pe rafturi si sa ne insusim bauturile mai putin aditivate
Doru Culiceanu, presedinte Colegiul Medicilor