spot_img
spot_img
-1 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

N-au grijă de banul public! Primarii din Vrancea, nereguli în contabilitate şi la achiziţii publice

- Advertisement -

Edilii din Mărăşeşti şi Fitioneşti au plătit şase miliarde de lei vechi mai mult pentru anumite lucrări, potrivit raportului Curţii de Conturi pe 2010 u la Focşani, la primăria condusă de Decebal Bacinschi, Curtea de Conturi a găsit nereguli la vînzarea cabinetelor medicale şi la împărţirea bonusurilor salariale u la Fitioneşti, primarul explică de unde eroarea: „Guvernul a trimis banii în alt cont decît cel al lucrării” u edilul reclamă şi neajunsurile lipsei unui secretar în instituţie

Raportul Curţii de Conturi pe anul 2010 a găsit destule nereguli în actele mai multor primării din Vrancea. Abateri de la lege au fost constatate atît în primăriile de oraşe, dar mai ales în comune, în ceea ce priveşte contabilitatea, cheltuielile, achiziţiile publice sau plăţi mai mari faţă de tarifele legale. Cei de la Curtea de Conturi constată slaba pregătire profesională a funcţionarilor din posturi cheie, aşa cum sînt contabilii, şi remarcă “pasiunea” primarilor de a plăti mai mult pentru anumite lucrări, cu mult peste tarifele legale sau devizele ofertă. Hibe s-au constatat şi în privinţa nerespectării procedurilor legale pentru achiziţii publice. Astfel, de “nerespectarea prevederilor legale privind organizarea şi conducerea contabilităţii” au fost acuzate administraţiile locale din Moviliţa (PNL) şi Străoane (PSD). „În cadrul acestui obiectiv, au fost identificate abateri cu privire la neorganizarea şi neconducerea contabilităţii potrivit dispoziţiilor legale, ceea ce a determinat ca la unele unităţi administrativ-teritoriale situaţiile financiare să nu ofere o imagine fidelă a poziţiei şi performanţei financiare a entităţilor în cauză. Cauzele principale ale acestor abateri sînt necunoaşterea reglementărilor legale în domeniul financiar-contabil, interpretarea eronată a prevederilor legale, precum şi slaba pregătire profesională a personalului din compartimentele financiar-contabile, depăşit de cerinţele introducerii contabilităţii în partidă dublă”, spun cei de la Curtea de Conturi.

Primăria Focşani a făcut contestaţie

La Focşani şi Rugineşti, ambele localităţi conduse de edili social democraţi, s-au depistat alte nereguli privind patrimoniul, cheltuielile şi achiziţiile publice. La Primăria Focşani, potrivit declaraţiilor oferite de primarul Decebal Bacinschi, neînţelegerile au fost în cazul procedurii de vînzare a cabinetelor medicale, dar şi în modul în care au fost acordate bonusurile la salarii pentru angajaţii Serviciului de Taxe şi Impozite. „Ei ne-au spus punctul lor de vedere, noi îl susţinem pe al nostru, aşteptăm verdictul acum pentru că noi am făcut contestaţie la ceea ce Curtea de Conturi susţine că ar fi găsit în neregulă la Primărie. La mijloc nu este vorba de sancţiuni, e vorba de interpretarea legii în mod diferit. Noi am făcut tot cu respectarea legalităţii. Discuţiile au fost în legătură cu vînzarea cabinetelor medicale, unde ei au spus că taxa la notar nu trebuia plătită de noi, ci de beneficiari. Dacă ei au dreptate, atunci noi va trebui să găsim o metodă de recuperarea banilor. De asemenea, ne-au mai spus că sumele care le revin celor din recuperarea debitelor la taxe şi impozite, acei 15%, n-ar fi trebuit împărţite cum le-am dat noi. Nu ne-au imputat că am depăşit plafonul, ci modul în care au fost daţi banii”, ne-a spus Decebal Bacinschi.

În atenţie au fost şi banii pentru un pod la Fitioneşti

Pentru „nerespectarea prevederilor legale în angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor, plăţi peste normele, cotele sau baremurile aprobate, cele mai frecvente cazuri fiind determinate de acceptarea la plată a unor situaţii de lucrări care au cuprins cote şi tarife mai mari decît cele legale sau cele din devizele ofertă”, au fost atenţionate administraţiile locale de la Fitioneşti – PSD, pentru suma de 418 mii lei, şi Mărăşeşti – PNL, pentru suma de 254 mii lei. Primăriile au fost somate să remedieze neregulile. „Aveam o lucrare la un pod din beton armat peste Zăbrăuţi, la Mănăstioara, prin OG 7. Lucrările au fost executate în totalitate, în iulie am făcut plăţile pentru un anumit capitol. Ei au venit şi ne-au făcut adresă prin care să reglementăm situaţia pentru că banii s-au dat la un alt capitol. Nu e greşeala noastră, e de la Guvern că nu au dat banii în acel cont, e mai mult o confuzie. Şi, dacă noi nu am avut secretar, ne-au mai găsit ceva pe parte juridică, trebuia să facem dispoziţie de inventariere a investiţiei şi nu am făcut, e greşeala noastră. Se vede lipsa unui secretar. Aici am remediat”, ne-a spus şi Iordache Cazacu de la Fitioneşti. Nereguli au fost descoperite de Curtea de Conturi nu doar în dreptul primăriilor din Vrancea, dar şi în dreptul altor instituţii.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.