spot_img
spot_img
8.4 C
Vaslui
29-apr.-2025

VIDEO | Pãpãdia, planta minune, între mit si adevãr. Profesorul universitar Teodor Robu spune cã planta e bunã si pentru slãbit

- Advertisement -

MEDICAMENT MINUNE NATURIST…Pãpãdia este cunoscutã ca o plantã cu numeroase proprietãti benefice pentru sãnãtate. Aceasta are o istorie îndelungatã în medicina traditionalã si a fost utilizatã pentru ameliorarea diferitelor afectiuni. Este bine de stiut faptul cã pãpãdia contine beta-caroten, un antioxidant care ajutã la protejarea celulelor. Floarea de pãpãdie este, de asemenea, plinã de alte tipuri de antioxidanti. În plus, contine vitamine si minerale: pãpãdia este consideratã o plantã hrãnitoare, are numeroase vitamine, minerale, dar si fibre, nutrienti care ajutã la buna functionare a organismului. Alãturi de vitaminele A, C, K, E, B, în pãpãdie se gãsesc acid folic, fier, calciu, magneziu si potasiu. Aceste substante nutritive contribuie la mentinerea sãnãtãtii generale a organismului, sprijinind sistemul imunitar, sãnãtatea pielii si functia cardiovascularã. Profesorul universitar Teodor Robu, de la Universitatea Stiintele Vietii din Iasi, ne vorbeste despre beneficiile plantei care poate fi consideratã o minune a naturii.

Despre pãpãdie s-au spus si s-au scris multe, astfel încât planta a fost transformatã într-o adevãratã minune a naturii. Se stie, cu sigurantã, faptul cã pãpãdia este o plantã perenã din familia Asteraceae, originarã din Eurasia, dar rãspânditã, în prezent, în întreaga lume. Este usor de recunoscut datoritã frunzelor sale lungi, dentate si a florilor galbene strãlucitoare, care se deschid la lumina soarelui. Planta creste în diverse medii, de la plantatii si grãdini pânã la pajisti si marginea drumurilor. Frunzele de pãpãdie sunt lanceolate, cu margini zimtate, crescând direct din rozeta de la baza plantei. Ele pot atinge lungimi de pânã la 30 de centimetri. De asemenea, frunzele de pãpãdie au beneficii pentru organism, fiind bogate în vitamine si minerale. Florile de pãpãdie sunt compuse din numeroase petale galbene mici, dispuse într-un calatidiu sau capitul. Acestea se deschid dimineata si se închid pe timpul noptii sau în conditii de vreme rea. Rãdãcina de pãpãdie este pivotantã, lungã si robustã, pãtrunzând adânc în sol. Este folositã adesea în medicina traditionalã si poate fi prãjitã, mãcinatã si utilizatã ca înlocuitor de cafea. De asemenea, dupã înflorire, pãpãdia produce seminte mici, atasate de filamente pufoase, care sunt dispersate de vânt, contribuind astfel la rãspândirea plantei.

Utilizãrile pãpãdiei

Planta este utilizatã inclusiv în bucãtãrie. Frunzele de pãpãdie sunt comestibile si pot fi consumate crude în salate, gãtite precum spanacul sau adãugate în supe si smoothie-uri. Florile pot fi folosite pentru a prepara vin de pãpãdie sau jeleu de pãpãdie. Pãpãdia este cunoscutã mai ales pentru proprietãtile sale medicinale si este folositã în medicina traditionalã pentru a gestiona diverse afectiuni. Poate contribui la ameliorarea problemelor digestive si hepatice, afectiunilor pielii si a altor inflamatii. De retinut este si faptul cã beneficiile pãpãdiei pentru organism sunt nenumãrate. O modalitate simplã de a o include în dietã este prin administrarea unui supliment cu un continut standardizat de pãpãdie.

Iatã care sunt cele mai importante proprietãti ale pãpãdiei

Conform specialistilor, pãpãdia contine antioxidanti, substantele care neutralizeazã efectele nocive ale radicalilor liberi. Corpul uman produce radicalii liberi în mod natural, dar acestia provoacã daune prin accelerarea îmbãtrânirii sau a progresiei anumitor boli. Astfel, potentialele beneficii pentru sãnãtate ale pãpãdiilor includ scãderea tensiunii arteriale, reglarea glicemiei si gestionarea greutãtii. De asemenea, pãpãdia poate contribui la reducerea colesterolului prin continutul bogat de compusi bioactivi. În plus, pãpãdia ajutã si la reglarea zahãrului din sânge, reducerea inflamatiei, sustine pierderea în greutate, stimuleazã sistemului imunitar. Se crede cã pãpãdia prezintã atât proprietãti antivirale, cât si antibacteriene. De asemenea, pãpãdia este folositã si în sustinerea digestiei, pãstrarea sãnãtãtii pielii sau prevenirea bolilor hepatice: poate fi vorba despre leziuni hepatice induse de paracetamol, boala ficatului gras non-alcoolic si leziunile hepatice legate de alcool.

Profesorul Teodor Robu, de la Universitatea Stiintele Vietii Ion Ionescu de la Brad Iasi, confirmã beneficiile pãpãdiei

MEDICAMENT NATURIST PENTRU SLÃBIT…Chiar dacã, în mediul academic se discutã despre faptul cã beneficiile pãpãdiei au fost mai putin testate pe oameni si mai mult pe animale, profesorul universitar Teodor Robu de la Universitatea de Stiintele Vietii „Ion Ionescu de la Brad” Iasi confirmã beneficiile aceste plante. „Tot ceea ce se spune despre beneficiile acestei plante sunt adevãrate. Este o plantã care, de exemplu, poate fi folositã, cu rezultate foarte bune, inclusiv pentru slãbit. În plus, fatã de alte plante care eliminã apa din organism, pãpãdia este si mai beneficã prin faptul cã intensificã arderile fãrã sã elimine apa. În plus, poate fi consumatã în totalitate, de la rãdãcinã, pânã la flori si sub diferite forme. Poate fi consumatã crudã, uscatã, ceai, tincturi, creme. Este o plantã extrem de folositã si acum, primãvara, este perioada cea mai bunã pentru consum sau recoltare si pãstrare”, spune Teodor Robu

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.