CUM SE ARUNCĂ CU BANII… Federația Tinerilor din Vaslui, organizația care implementează proiectul “Vaslui, Capitala Tineretului din România 2025”, a tocat anul trecut peste 500.000 lei, bani publici, veniți de la Primăria și Consiliul Local Vaslui. În ce au fost investiți? În câteva piese de mobilier – birouri, laptopuri, tablete grafice, electrocasnice (frigider, cuptor cu microunde, espressor etc), aparat foto, scaune, dar și în derularea unor activități cu liceenii din oraș. Multe dintre ele au avut un număr mic de participanți și un impact aproape zero în comunitate, însă au fost și vreo două evenimente care au adunat 200-300 de persoane. Dacă analizăm raportul financiar pe anul 2024 al federației, constatăm probleme serioase în gestionarea fondurilor acesteia: deși aceasta a cumpărat tablete grafice și un aparat foto, pentru evenimente a apelat la graficieni și fotografi/videografi din oraș. Spre exemplu, pentru evenimentul Târgul de Hobby-uri, echipa de proiect a plătit 11.000 lei pentru grafică identitate vizuală, printarea materialelor și roll-up-uri, iar 5.000 lei unui videograf pentru șase video-uri din cadrul evenimentului. Pe pagina oficială de Facebook a proiectului, însă, nu apare nicio imagine sau vreun video de la eveniment. Ba mai mult, Târgul de Hobby-uri nu a fost deloc promovat de Federația Tinerilor din Vaslui în spațiul online. Și nu este singurul eveniment în această situație: pentru Gala tânărului vasluian s-au plătit 2.000 lei unui fotograf, însă pe Facebook s-au publicat doar patru fotografii, care nu par a fi realizate de un profesionist. De ce s-a apelat la serviciile graficienilor și ale fotografilor, când aceste lucruri puteau fi făcute de voluntari, tineri studenți, nu știm, însă poate va răspunde echipa de proiect. Bani frumoși s-au investit și în pregătirea echipei de proiect, în întâlniri cu traineri, într-un team building la Pădureni, participări la diverse evenimente din țară, salariile celor din conducere și chiria pentru doi dintre membri. În ciuda celor 588.741 lei investiți, anul trecut, în proiectul “Vaslui, Capitala Tineretului din România”, rezultatele au fost slabe: număr redus de participanți la multe dintre evenimente și impact insesizabil în comunitate. Nici măcar investiția în membrii de proiect nu se observă. Suntem aproape de finalul celei de-a patra luni în care Vasluiul e capitala tineretului din România, iar acest lucru nu se simte în oraș pentru că, până acum, niciun eveniment al federației nu a făcut Vasluiul să strălucească în țară.
Federația Tinerilor din Vaslui (FTV) a avut la dispoziție, anul trecut, aproape 600.000 lei. Aproape 5.000 lei au venit printr-un contract de sponsorizare de la Banca Comercială Română, iar 10.800 lei de la Asociația pentru Dezvoltare Urbană. Restul de bani au venit din vistieria Primăriei și a Consiliului Local Vaslui. Federația Tinerilor din Vaslui, cea care implementează proiectul “Vaslui, Capitala Tinerilor din România 2025”, a avut, anul trecut, patru angajați, dintre care unul pentru o durată scurtă de timp – trei luni de zile. Este vorba despre Denisa Săvuc (în prezent fost președinte FTV) – 3.500 lei net, Ștefan – Ovidiu Gherasim (actualul președinte FTV) – 3.500 lei net, Teodora Mihăilă – secretar general al federației – 3.500 lei net, Elisa Balcan Andriescu – 2.680 lei net, Vlad-Emanuel Biliuță – 3.500 lei, Ioan Crețu – 1.750 lei (n.r. jumătate de normă, contract pe trei luni). Pentru că nu sunt din Vaslui (sic!), pentru doi dintre angajați federația plătește chirie în oraș: 1800 lei/lună pentru ambii.
Federația Tinerilor din Vaslui – 47.000 lei investiți în mobilier, laptopuri și electrocasnice – frigider, cuptor cu microunde, espressor

Pentru că, anul trecut, Federația Tinerilor din Vaslui a pornit practic de la zero, conducerea a făcut mai multe achiziții: două laptopuri în valoare de câte 4.199 lei, laptop pentru coordonatorul departamentului de comunicare – 4.899 lei, laptop și mouse – 3.557 lei, aparat foto DSLR – 3.149 lei, mouse pad (5 buc), cooler laptop (5 buc), mouse wireless (5 buc) frigider – 4.051 lei, tabletă grafică – 543 lei, 5 tablete grafice – 2.896 lei, casetă luminoasă sediu – 2.000 lei, două birouri -2.225 lei, 5 scaune – 3.174 lei (n.r. 634 lei un scaun), bibliotică pentru dosarele federației – 275 lei, noptieră pentru aparatul de cafea – 216 lei, lampă birou – 184 lei, boxă portabilă cu microfon – 1.359 lei, videoproiector – 1.298 lei, cuptor cu microunde – 500 lei, fierbător apă – 130 lei, espressor și flipchart – 1.841 lei.
Investiții serioase în pregătirea echipei de proiect: deplasări la diverse evenimente din țară, întâlniri de lucru și team building-uri decontate din bani publici
Sume importante de bani au fost investite și în pregătirea echipei de proiect, precum și în deplasările, cazarea și diurna membrilor. Spre exemplu, pentru o deplasare la Cluj-Napoca, patru dintre ei au primit câte 600 lei diurnă, iar pentru trei membri s-a plătit cazarea – 1.980 lei. Echipa de proiect a mai avut deplasări la Iași, Bacău, Ploiești, București, Cluj, Cahul, însă cheltuielile au variat, membrii deplasându-se cu trenul, microbuzul sau taxiul. De asemenea, și cuantumul diurnei a variat între câțiva zeci de lei/persoană/deplasare și câteva sute de lei/persoană/deplasare. Pentru un grup de lucru, creat pentru “evaluare plan și echipă împreună cu un lucrător de tinere”, federația a cheltuit aproape 3.000 lei, cei mai mulți bani fiind plătiți pentru “servicii coaching prestate de formatorul Andrei Popescu” – 2.000 lei. O altă întâlnire de grup, desfășurată anul trecut, a fost team building-ul de la Pădureni, pentru care s-au cheltuit 18.909 lei. De acești bani, s-au plătit următoarele: catering – trei mese principale pentru perioada 21 – 25 iulie – 8.300 lei, cazare pentru aceeași perioadă – 7.999 lei, transport participanți – 2.500 lei, transport echipă – 109 lei. Rezultatul investițiilor în pregătirea echipei nu s-a văzut aproape deloc, deoarece multe dintre evenimentele organizate anul trecut au avut un număr mic de participanți și un impact scăzut în comunitate. De asemenea, în primele trei luni din anul 2025 nu s-a organizat nicio activitate sau eveniment.
Vreau să fiu antreprenor: 12.229 lei
În subproiectul “Vreau să fiu antreprenor”, Federația Tinerilor a investit 12.229 lei. Au fost incluse trei zile de ateliere în cadrul cărora diverși speakeri le-au vorbit liceenilor, maximum 15-20 la fiecare atelier, despre ce înseamnă să ai o afacere. Proiectul s-a derulat în parteneriat cu Fundatia Romanian Business Leader, cea care a suportat serviciile speakerilor. Federația tinerilor s-a ocupat de diverse cheltuieli: cazare (820 lei), mâncare și cafea (aproximativ 3.500 lei). Cei mai mulți bani s-au dus către materialele de publicitate – 4.703 lei și alte materiale (sacoșe, agende) – 1.000 lei. De asemenea, echipa de proiect a plătit 1.200 lei un fotograf pentru a realiza poze în cadrul atelierelor, însă pe pagina oficială a proiectului nu sunt mai mult de 20 de fotografii, în total, de la cele trei ateliere de antreprenoriat.
“Green Gen”: 11.311 lei. Șase mii de lei pentru trainer (record în materie), restul pentru mâncare
Un alt subproiect, implementat anul trecut în cadrul proiectului “Vaslui, capitala Tineretului din România, este “Green Gen”. Acesta a inclus câteva ateliere de ecologie pentru câțiva liceeni din Vaslui (n.r. 16 persoane, cu tot cu echipa de proiect). La unul dintre ateliere a fost invitat Dan Ursu Oar – “vlogger Ciupercuționist”. Acesta a fost plătit pentru prestația sa cu 6.000 lei. Finalul activităților dedicate ecologiei a fost marcat pompos pe pagina de Facebook a proiectului: “Am încheiat cu succes Ediția Pilot 2.0 Ecologie din cadrul A.C.C.E.D.! Le mulțumim participanților care s-au implicat și ne-au fost alături în aceste trei weekenduri în care am discutat despre diferite subiecte, cum ar fi economia verde, sustenabilitate și impactul stilului de viață sustenabil. De asemenea, îi mulțumim speakerului nostru @celmaiursit , care a desfășurat atelierul “Ciuperci 101” și care ne-a împărtășit informații specifice ciupercăriei!”. Totuși, ce înseamnă “am încheiat cu succes”? Cum măsoară echipa de proiect succesul? Câți liceeni au fost informați și, mai ales, cum vor schimba aceste ateliere comportamentul lor? Sunt întrebări fără răspuns, la care echipa de proiect trebuia să se fi gândit până acum și să le fi prezentat.
Or02 (Robot in 20 hours): 38.093 lei
Pentru subproiectul Or02 (Robot in 20 hours), Federația Tinerilor a cheltuit, anul trecut, 38.093 lei. Cei mai mulți bani au mers către piesele de robot și materiale necesare acestuia: 27.679 lei. De asemenea, echipa de proiect a mai cumpărat prăjituri de 2.688 lei, cafea de aproape 900 lei și mâncare de 3110 lei; la aceste cheltuieli se mai adaugă taxe vamale de aproximaiv 3000 lei și tipărituri – 709 lei.
Vasluiul pedalează: 17.887 lei
Evenimentul “Vasluiul pedalează” a costat 18.887 lei, însă a reunit și un număr mai mare de participanți – 350 de cicliști. Bugetul alocat a fost distribuit astfel: sonorizare – 1000 lei, grafică și realizare fizică indicatoare și panouri – 3550 lei, corturi – 12.147 lei, transport corturi – 1190 lei. Niciun eveniment nu a fost promovat pe pagina oficială de Facebook a proiectului “Vaslui, Capitala Tineretului din România 2025”. Imagini din cadrul “Vasluiul pedalează” au apărut, în schimb, pe pagina Clubului de ciclism Vaslui, unul dintre partenerii evenimentului.
Târgul de Hobby-uri: 21.080 lei. 6 clipuri plătite cu 5000 lei, dar niciunul nu a fost publicat
PRESTĂRI DE SERVICII “UMFLATE”… Un alt eveniment organizat de Federația Tinerilor din Vaslui, anul trecut, este Târgul de Hobby-uri. A costat 21.080 lei, iar jumătate din sumă a mers către grafică identitate vizuală, printarea materialelor și roll-up-uri – 11.000 lei. Alți 2000 de lei au fost achitați Casei de Cultură drept chirie pentru spațiul (foaier) în care s-a desfășurat evenimentul și 3000 lei – catering (mâncare). De asemenea, echipa de proiect a plătit 5.000 lei unui videograf pentru fotografii și șase video-uri în cadrul evenimentului. Însă, culmea, pe pagina oficială de Facebook a proiectului nu a fost publicată nicio imagine și niciun video de la Târgul de Hobby-uri.
Maratonul “Podul Înalt”, cel mai scump eveniment, dar și cu cel mai mare număr de participanți
SCUMP, DAR A MERITAT… Maratonul “Podul Înalt” a fost cel mai scump eveniment al Federației Tinerilor din Vaslui – 106.624 lei, însă a adunat și cei mai mulți participanți. Un cost foarte mare a reprezentat serviciul prestat de grafician – 9.150 lei. Alte costuri – mâncare participanți – 15.000 lei, tricouri personalizate – 23.657 lei, medalii – 1513 lei, cronometrare și înscriere – 3.927 lei, sonorizare – 2000 lei, premii – 77.000 lei, materiale pentru trasee – 15.338 lei, video și foto – 3500 lei. Evenimentul a strâns 250 de participanți, printre care și nume consacrate din sport – atletele Magda Bosînceanu și Mirela Lavric. Nici maratonul nu a fost promovat cu vreo fotografie pe pagina oficială de Facebook a proiectului “Vaslui, Capitala Tineretului din România 2025”.
Gala tânărului vasluian: 29.342 lei
SCUMP… Un alt eveniment organizat anul trecut de echipa de proiect a fost “Gala tânărului vasluian”, în cadrul căreia a fost inclusă și premierea proiectului “Vreau să fiu antreprenor”. Federația Tinerilor din Vaslui a bugetat aproape 30.000 lei, cheltuielile fiind următoarele: ecran led – 10.000 lei, sonorizare – 2.500 lei, platouri prăjituri – 4.151 lei, spumante non alcoolic – 791 lei, materiale consumabile – 1.300 lei, premii (cadouri, flori, trofee) – 3.500 lei. De asemenea, prezentatoarea evenimentului a fost plătită cu 1500 lei, iar un fotograf/videograf cu 2.000 lei. Pentru ce a fost plătit fotograful, nu știm, deoarece pe pagina oficială a proiectului au fost publicate doar patru fotografii din cadrul evenimentului, iar acestea nu par a fi realizate de un fotograf profesionist.
Așa se cumpăra bolizii de lux conduse de tinerei, iar anul viitor Vasluiul va fi capitala bolizilor
Practic , la revoluție au murit tinerii in București că să poată fura astăzi în liniște tinerii din Vaslui, un lucru bun
Verificati oleaca si Hora din strabuni! Cati bani s-au alocat pentru materiale foto.
La inceput s au adunat mai multi tineri ,unii entuziasmati ca vor rasturna muntii,altii si au dat seama din start despre ce e vorba si s au retras ,altii s au retras pe parcurs ,au ramas cei care trebuie ,cei care ar fi facut ceva au fost eliminati din start,
Viitorul vasluienilor este asigurat. Au plecat lupii sătui și cu burdihanele pline și le-a luat locul lupii tineri și flamanzi.lupii șmecheri.lupii aroganți.
👍👍
Au avut de unde învața meserie de la invatatorul mândru….
Căcat cu perje, numai tâmpenii aveți în cap. Capitala pulii mele🤮🤮🤮oraș plin de farmacii și păcănele, capitala curului. Desființați mizeria asta odată😡😡
Jos pălăria ..Unii fac mult din nimic și alții fac nimic din mult .
Asta înseamnă să dezvolți tinerii ? Cumperi un robot de 30000 de lei și îl asamblezi și gata te poți lauda că ai făcut roboti..Cel puțin da bine prin cvuri.
Se pot face proiecte cu câteva sute de lei unde tinerii pt învață ce înseamnă creativitatea dar pentru asta e nevoie de viziune,dorința si mai ales bune intenții.
Eu m+am oferit personal să mă implic in educația tinerilor ..Gratis.
Am fost respons de nenunarate ori.
Am peste 25 de ani experiență în meditații și mintea umană dar pe mine nu mă invită nimeni sa le fiu „trainar”…
Toate astea sunt doar afaceri care arată că oricât s-ar învesti se fura ca in codru mai abitir de către noua generație.Suntem coada Europei și vom fi mereu se pare.
sunt atatea tineri valorosi in Vaslui si ati numit un venetic pus pe capatuiala …..sa ii faceti plangere penala !
Dar ce ați crezut ca fac ? 😂
Fac altceva ceilalți ? avem bani de aruncat asta fac baietii , ce altceva pot sa facă 😂😂😂
O idee dar sa nu iasă cu bucluc .Verificati legăturile acestor organizatori cu politicienii locali .Pariez că sunt rude/prieteni .Și acolo e problema principala.Nu ajung întâmplător pe funcții ci sunt aleși să facă ceea ce fac in timp ce oamenii valoroși pleacă în străinătate ca nu au loc in tara.
RESPET PENTRU OVIDIU! MARE OM MARE CARACTER! lasati tinerii sa simta ca se pot implica in proiecte, este prima editie de genul acesta iar orice experienta ramane in memoria colectiva. Nu mai fiti asa de artagosi si lasati tinerii sa se manifeste nestingherit, pentru ca ei chiar se implica si au demonstrat ca pot inca dinainte de a se arunca atata atentie pe ei. Acest buget este rodul muncii anilor petrecuti in proiecte de voluntariat. Doar cei ce nu stiu ca acesta responsabilitate este fara echivoc rezultatul muncii a ani grei de voluntariat. P.S. Ovidiu Gherasim no1, ne mandrim sa te avem in fruntea noastra si te anunt Ovidiu pe calea aceasta ca noi tinerii care suntem cu adevarat 100% tineri Vasluieni te sustinem si nu vom lasa nimic si pe nimeni sa va taie elanul. Succes, capul sus, viitorul vasluiului este alaturi de voi!
Domnule ,pentru dv a lăsa în pace înseamnă să îi lase să risipească fonduri în stânga și în dreapta pe lucruri inutile ,sau pe lucruri care nu există.Din ce descrie articolul aceștia i-au depășit până și pe comuniștii aia bătrâni de care tinerii se plâng mai mereu când există vreo problema in Romania ….
E capitala de tineret a României sunteți nebuni? Pt Vaslui trebuiau alocate 100.000.000 de lei . E capitala tineretului… Nu e capitala sărăciei. 200.000 euro pentru niste tineri care au vrut să scoată capul în lume să se implice în activități civico politice. Acești curajoși au luat titlul cu ideea lor cu domnul Pavel bineînțeles că doar na fara d-lui nu se putea și.uite că acum suntem în top. Lăsații sa cheltuie bugetul că e infim în comparație cu onoarea de a fi top 1 anul acesta și să vă mai zic ceva daca nu calca accelerația tare acum când sunt tineri și să învețe din greșeli nu vor avea suficientă experiență la masa de negocieri internațională și o să trimiteți in lume niste struți care de-abia au curajul sa se reprezinte. Oameni ai Vasluiului fac un apel la voi. Va înțeleg perfect și aveți dreptate dar fiți oamenilor blânzi cu comunitatea tinerilor nu o arătați cu degetul că e singura care a mai rămas în picioare care mai are ușor curajul să iasă la suprafață și să zică eu sunt inca in Vaslui și trebuie să lupt sa duc Municipiul mai departe. Dar voi cu ce faceți ii criticați :)) nici măcar politic nu sunt că le e jena sa nu deranjeze! Va mai zic? Ce sa va mai zic că oricât de mult am vorbi tot nu e bine și știți de ce pentru că ați fost spălati pe creier, și ATentie daca nu vă treziți repede din ura asta de a arata cu degetul un conațional vă veți trezi repede bătrâni și uitați prin colturile caselor pt că nu va mai fi nimeni care să va vegheze. Na că am scris și fără Ai, acum sa vă văd dragii mei 66.000 de vasluieni și restul până la 130.000 moldovenii mei moldoveni. Over și noapte buna că mâine e martia vesela.
Aceasta fundatie este facuta de ochii lumii.Cativa din conducerea primariei iau un comision din banii care se vireaza acestei ‘fundaturi’.Un prost ca tine care nu intelege cum se fac afaceri cu banii primariilor,zburda de fericire .
Am prins un troll :)) i se zice Dănuț că e micuț,
Ovidiu Gherasim este un fan al Pizzei și al fast-food ului. De ce a părăsit echipa fosta șefă? Apropos, are vreo treabă cu județul Vaslui? Acest oraș ars tineri deștepți și frumoși. Cei din primărie trebuie sa ii sprijine ai nu sa le bage pe gat tot felul de activități. Totul a plecat prost de pe vremea lui Mândru. „Atât s-au putut”. Sunt câțiva tineri sunt duși de nas de actualul primar căruia îi place la poze mai ceva că unui influiencer. Este păcat să deții acest titlu și tu să te comporți că un chelner la un fast food.
Au învățat asta de la politicieni ! La stat nu angajează consultant și apoi facturează servicii de consultanță . Voi nu vederi ca nu există instituție publică care să aibă lideri , vârfuri ale societății care să fie un exemplu ! Și la tineri e la fel . Așa exemple așa tineri . Păcat ca s-a crezut în ei . Credeți ca fata aia de dinainte și a dat demisia degeaba ! A finuță și nu a spus cu ce idioti a fost pusă să lucreze .. și câte și mai câte . O societate bolnavă ! Greșită !
Eeeh! lasati ca nici cu dvs nu mie rusine! :)) auzi la el ca nu exista in Vaslui tineri talentati, se vede ca locuiti pe undeva prin pustie, habar nu aveti de realitatile din Vaslui!
Vasluian 100% Sunteți exemplu perfect și cauza acestor fapte .Atunci când o persoană bagatelizează risipirea banilor publici iar cei care vorbesc despre asta „caută arțag” e clar cu cine avem de-a face .
Ție nu ți mai scris că i am scris lui anonim și e valabil și pentru tine Dane.
Ce mai futeti banul public
Niste pusti pusi pe jecmaneala, singurul lor tel e sa traga cat mai mult pentru propriul buzunar. Ingramaditul din imagine are aere de interlop esuat, cu tatuaje de prost gust la vedere si aere de mare domn
Prin comparație , ITOV, e precum spitalul „dăruiește viață” pe lângă ăștia….
Asta-i Romania, țara,,jmecherilor ” și a banului public risipit aiurea, atât putem atât ne duce mintea