NEMULȚUMIRI… În ultima perioadă, tot mai mulți vasluieni au rămas fără certificatele de înmatriculare și au fost drastic sancționați de polițiștii de la Rutieră după ce oamenii legii au constatat că mașinile au folii neomologate aplicate pe geamuri. Conducătorii auto reclamă faptul că acolo unde există actul de omologare, reprezentanții IPJ Vaslui se folosesc de regula “propriului simț” atunci când decid aplicarea sancțiunilor contravenționale, pentru că, potrivit legii, de măsurarea opacității și transparenței foliilor ar trebui să se ocupe Registrul Auto Român. Se pare însă că la Vaslui nu prea se mai respectă prevederile legale, ba mai mult, s-a dat drumul și la o serie de abuzuri. Un șofer tras pe dreapta de un echipaj de poliție a filmat cum un alt polițișt, care acționa pe sensul opus de mers, a oprit o mașină care avea folii, iar după lungi parlamentări cu proprietarul autoturismului respectiv a început să zgârie geamul lateral cu cheia, cu scopul de a da jos foliile. „Acesta este un abuz de neimaginat. Polițistul te poate doar opri pentru a-ți cere documentul privind omologarea foliilor. Îl ai, i-l prezinți și scapi, nu îl ai, te amendează și îți reține certificatul de înmatriculare. În niciun caz nu se apucă el să dea folia jos, zgâriind geamul cu cheia”, a declarat martorul incidentului respectiv.
Întreg episodul a fost filmat zilele trecute, iar în video se poate auzi cum, după ce înlătură folia, polițistul cu pricina chiar îl întreabă pe șofer „parcă se vede mai bine acum, nu-i așa?”. Din nefericire, nu este nici prima, nici ultima dată când polițiștii rutieri din municipiul Vaslui fac astfel de abuzuri. Spunem „abuzuri” pentru că de multe ori, chiar și șoferii care au folii omologate sunt puși să le înlăture chiar în timpul controlului, pe motiv că nu corespund cu datele trecute în document. Ori, potrivit legii, agenții de poliție nu au competența să constate dacă foliile corespund sau nu reglementărilor legale, pentru că gradul de transparență/opacitate a geamului trebuie măsurat cu un aparat special, deținut de reprezentanții RAR. Polițistul de la Rutieră, aflat în misiune, poate trage orice autovehicul pe dreapta, iar acolo unde constată că sunt folii aplicate pe geamurile laterale sau pe lunetă, poate să solicite documentul de omologare a acelor folii. Dacă proprietarul autovehiculului nu deține actul respectiv, riscă să fie sancționat contravențional și să i se rețină certificatul de înmatriculare. În niciun caz, agentul de poliție nu se apucă de zgâriat geamurile mașinilor cu cheile personale pentru a da foliile jos. Acest comportament excede cadrului legal și poate fi sancționat de superiorii ierarhici. Este adevărat că sunt și foarte mulți șoferi care, pentru a scăpa de amendă, dau ei foliile jos, sub ochii polițiștilor. Până de curând, niciun agent de la Rutieră nu s-a apucat el de munca asta, dar se pare că pentru toate există un început.
Alți șoferi au câștigat procese pe aceste spețe
Dacă în municipiul Vaslui, conducătorii auto și-au făcut curaj abia să vorbească despre astfel de abuzuri, în alte județe din țară șoferii și-au căutat dreptatea în instanță, iar de multe ori judecătorii le-au dat câștig de cauză. Și asta pentru că, așa cum se menționează mai sus, gradul de opacitate și transparență nu se stabilește „din ochi”, ci cu ajutorul unui aparat special, deținut de reprezentanții Registrului Auto Român. Într-un astfel de caz, în care șoferul fusese lăsat fără certificatul de înmnatriculare și amendat cu suma de 1350 lei, judecătorul a stabilit că „simpla constatare a agentului constatator nu este suficientă pentru a genera elementele materiale ale contravenției”.
După ce ies la pensie pe la 40 ani o să-I vedeți pe mașinile de curierat sau taximetriști, niște neica nimeni!
Pai sa nu uitam din ce medii și câte frustrări, la nivel de EGO personal, aveau acești indivizi (haiduci) numiți polițiști, înainte de a fi adunați cu japca în politie.
E vina psihologilor din politie care nu au sesizat acest gen de tare comportamentale ale acestor indivizi care sfidează conceptul de legalitate.
Retestati, triati și dați afară, asta merita majoritatea tinereilor numiți polițiști care fac abuzuri!
Politia este pusă pe dat amenzi, nu mai sunt bani la buget.
Niște căcați.
Cetățeanul simplu cum se poate apăra în fața acestor abuzuri? Ne facem dreptate singuri?
Poliția să își facă curat in curtea lor printre colegii lor, e jandarmul ăla îl știe toată lumea are folie neagra de zici că are saci de gunoi pe fața . Toată ziua trece pe sub nasul poliției de 3 ani nimeni nu îi spune nimic. mașinile lor personale multe dintre ele au folie pe fața ei dece sunt exceptați de la regula ? Și mașinile care sunt cu radar au folie.
Bine la face la gherțoi, recomand un ciocan însă.De asemenea recomand eliminarea trotinetei electrice din trafic
Era imperios să începem să scoatem gunoiul de sub preșurile poliției! Să revină cu picioarele pe pământ! Interpretează unii legea după cum le pică bine să scrie un proces verbal în care tot ei declară mențiunile contravenientului, după chef. Dacă șefii lor nu vor să vadă abuzurile, să citească despre ele în presă!
Șefii lor le iau apărarea pe motiv ca sunt în misiune. Asa ca reclamații în alta parte nu la șefii lor locali.