
SUSPENDAREA SUSPENDÃRII…S-a suspendat suspendarea alegerilor! Judecãtorul Alexandru Vasile, de la Curtea de Apel Ploiesti, a decis joi, 24 aprilie, suspendarea si anularea hotãrârii din 6 decembrie 2024 prin care Curtea Constitutionalã a anulat primul tur al alegerilor prezidentiale din 24 noiembrie 2024, cîstigat de Cãlin Georgescu. Decizia Curtii de Apel Ploiesti, venitã cu doar 11 zile înaintea noilor alegeri, nu a fost însã definitivã si a fost deja contestatã. Dar este executorie, ceea ce ar însemna ca Biroul Electoral Central (BEC) sã-si opreascã activitatea. Chiar si fãrã aceastã contestatie, specialistii în drept spun cã aceastã decizie judecãtoreascã poate fi doar o glumã proastã! Iar cei de la BEC spun cã ei îsi vor continua activitatea, iar printr-un comunicat îsi motiveazã decizia
Bombã în Justitie. Curtea de Apel Ploiesti a anulat actul prin care Curtea Constitutionalã a anulat alegerile prezidentiale din 6 decembrie si a decis reluarea scrutinului. Acum judecãtorii Curtii de Apel spun cã nu mai trebuie reluate alegerile în mai, adicã o întoarcere … ca la Ploiesti. Atentie, hotãrârea nu este definitivã, urmeazã apelul la Înalta Curte de Casatie si Justitie, însã este executorie. Iatã cum aratã decizia publicatã pe portalul Ministerului Justitiei, decizia nu este definitivã, iar CCR are drept de recurs în 5 zile de la pronuntare. „Tip solutie:admite cererea. Solutia pe scurt: Admite capãtul de cerere privind suspendarea executãrii actului administrativ contestat. Suspendã executarea Hotãrârii Curtii Constitutionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, pânã la solutionarea definitivã a cauzei. Admite actiunea în anulare. Anuleazã Hotãrârea Curtii Constitutionale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligã pârâta la plata cheltuielilor de judecatã cãtre reclamantã în cuantum de 70 lei, reprezentând taxã judiciarã de timbru. Cu drept de recurs în 5 zile de la pronuntare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Ploiesti. Pronuntatã prin punerea solutiei la dispozitia pãrtilor prin mijlocirea grefei instantei azi, 24.04.2025″. Avocatul Toni Neacsu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si fost judecãtor, a explicat cã decizia instantei ploiestene nu este definitivã, iar legea prevede cã, într-o astfel de situatie, „niciun efect al actului administrativ suspendat nu se mai poate produce pe viitor”. „Hotãrârea Curtii de Apel Ploiesti nu este definitivã în ce priveste anularea Hotãrârii 32/2024 a CCR, dar în schimb dispozitia privind suspendarea efectelor acesteia este executorie”.
Doi fosti judecãtori CCR spun cã decizia judecãtorului din Ploiesti e apã de ploaie!
Augustin Zegrean si Tudorel Toader, fosti judecãtori CCR, au declarat pentru G4 Media cã decizia judecãtorului Alexandru Vasile „este hazardatã” si „nu produce efecte juridice pentru cã în Constitutie se spune clar cã deciziile CCR sunt definitive”. „Decizia judecãtorului de la Curtea de Apel Ploiesti nu produce efecte juridice pentru cã în Constitutie se spune clar cã deciziile CCR sunt definitive, general obligatorii de la momentul publicãrii în Monitorul Oficial si nu sunt supuse controlului de drept comun, nu au cale de atac”, a declarat Tudorel Toader.
Reactii din toate pãrtile
Ministrul Justitiei, Radu Marinescu, a declarat cã „este o hotãrâre judecãtoreascã nemaiântâlnitã” în România, dar cã procesul electoral va continua. „Alegerile se vor desfãsura în continuare, în conformitate cu calendarul si cu principialitatea care este stabilitã prin acte normative”, a spus el la Antena 3. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus cã „deciziile Curtii Constitutionale a României (CCR) sunt definitive si general obligatorii” si cã „se aplicã imediat dupã publicarea în Monitorul Oficial”. „Nu e optional. E legea supremã”, a punctat acesta. Fosta ministrã a Justitiei, Alina Gorghiu, a declarat cã „povestea de azi este despre cum un judecãtor neprofesionist decredibilizeazã întregul sistem de justitie”. „Din punct de vedere juridic, e imposibil de explicat o asemenea minune. E pur si simplu, o solutie aberantã care decredibilizeaza justitia profesionistã”.
BEC merge înainte cu alegerile din 4 mai. Iatã cum sunã comunicatul acestora
COMUNICAT…În vederea corectei informãri a publicului în contextul pronuntãrii de cãtre Curtea de Apel Ploiesti a Sentintei nr. 135/24.04.2025, în dosarul nr. 301/42/2025, BEC aduce urmãtoarele clarificãri: Actuala procedurã electoralã în vederea alegerii Presedintelui României este reglementatã atât de acte normative cât si de acte administrative cu caracter normativ, respectiv:
”Comunicat de presă
În vederea corectei informări a publicului în contextul pronunţării de către Curtea de Apel Ploieşti a Sentinţei nr. 135/24.04.2025, în dosarul nr. 301/42/2025, BEC aduce următoarele clarificări:
Actuală procedură electorală în vederea alegerii Preşedintelui României este reglementată atât de acte normative cât şi de acte administrative cu caracter normativ, respectiv:
- Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2025 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025 şi alegerilor locale parţiale din anul 2025;
- Hotărârea de Guvern nr. 4/2025 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025;
- Hotărârea Guvernului nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025;
- Hotărârea Guvernului nr. 68/2025 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025;
- Hotărârea Guvernului nr. 79/2025 privind stabilirea bugetului şi a cheltuielilor necesare pregătirii, organizării şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025.
În aceste condiţii, activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul şi pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative şi a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a Preşedintelui României.”