spot_img
spot_img
21.3 C
Vaslui
23-apr.-2025

Adrian Solomon aruncă fumigena electorală a pensiilor magistraților cu două săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale. Un fost judecător spulberă demersul parlamentarilor: “o farsă de proporții”

- Advertisement -

POVEȘTI DE PROSTIT ELECTORATUL… În plină campanie electorală, parlamentarii României au adus modificări semnificative legii care vizează pensiile magistraților, cea mai importantă fiind eliminarea esalonării vârstei de pensionare până în 2045, astfel încât de la 1 ianuarie 2026 vârsta de pensionare la magistrați va fi 65 de ani. O altă modificare o reprezintă baza de calcul a acestor pensii, care va fi asemenea celei de la militari și angajatii din sistemul de ordine publică și siguranță națională. Cel care a făcut anunțul acestor schimbări a fost deputatul PSD de Vaslui, Adrian Solomon, care este și președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților. 

Creșterea bruscă a vârstei de pensionare pentru judecători și procurori la 65 de ani înca din anul 2026 a fost necesară pentru crearea unei echități între magistrați, pe de o parte, și militari și angajații din sistemul de ordine publică și siguranța naționala, de cealaltă parte. Explicația a fost oferita miercuri, de către deputatul PSD Adrian Solomon, președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților. “E drept că aseară am avut un raport care nu conținea anumite amendamente ale colegilor de la USR. Astăzi, ele au fost adoptate. S-a eliminat și acea eșalonare a vârstei de pensionare până în 2045, astfel încat de la 1 ianuarie 2026 vârsta de pensionare la magistrați va fi 65 de ani, iar baza de calcul va fi asemenea celei de la militari și angajații din sistemul de ordine publica și siguranță naționala. Prin urmare, echitatea s-a realizat în această formă. Rămâne de văzut dacă, în timp, aplicarea legii va da și rezultatele scontate. Și dacă mai sunt câteva imperfecțiuni, datorită grabei, e clar că această grabă pare a fi din cauza campaniei electorale, dar doar coincidența face că s-a dezbătut în această perioadă. Comunicarea comisiei – știți prea bine – a venit la începutul lunii martie. După acea comunicare, s-a luat decizia inițierii proiectului de lege, s-a mers pe filiera normală pentru obținerea avizelor de la Consiliul Legislativ, CSM și celelalte instituții, astfel încât timpul de dezbatere a fost respectat. Astfel, depunerea raportului pe 23 aprilie a fost îndeplinită de către comisie. Și le mulțumesc tuturor colegilor pentru efortul pe care l-au făcut și aseară, și astăzi. Sperăm ca la Senat imperfecțiunile – daca sunt – să fie rezolvate de către colegii noștri, mai înțelepți ca noi. Și, evident, fiind în camera superioară, vor putea decide în consecință”, a declarat Adrian Solomon de la tribuna Parlamentului. Cu siguranță, votul dat miercuri de deputați va fi contestat de magistrații aflați în activitate, la fel cum s-a întâmplat și în anii precedenți. 

“O farsă electorală de proporții” 

Avocat Toni Neacșu

Avocatul Toni Neacșu, fost judecător, a explicat de ce forma adoptată miercuri de Camera Deputaților a proiectului de lege privind pensiile de serviciu ale magistraților nu are cum să treacă de Curtea Constituțională. “Așa zisă lege de eliminare a pensionării magistraților la vârste de-a dreptul juvenile față de alte categorii (48 de ani) este o farsă electorală de proporții. Din păcate candidatul coaliției Crin Antonescu a contribuit demagogic la aceasta mințirea nerușinată a electoratului. În Camera Deputaților proiectul de lege a fost modificat fix cât să existe certitudinea că niciodată nu va trece de Curtea Constituțională. Trecerea la vârsta de pensionare standard în mod eșalonat, iar nu peste noapte (01.01.2026), este o linie roșie stabilită de CCR prin hotărâri anterioare. Legea aflată în prezent în vigoare prevede o astfel de eșalonare tocmai pentru CCR a declarat neconstituțională lipsa acestei eșalonări și a obligat Parlamentul să o introducă. Singurul efect va fi părăsirea intempestiv a justiției de către toți cei care îndeplinesc condițiile actuale de pensionare (25 de ani vechime numai ca magistrați), exact cum s-a întâmplat și în 2023. Deci nu este o reformă a pensiilor speciale, ci o epurare a sistemului de oameni care poate altfel ar mai fi rămas să contribuie cu maturitatea lor profesională”, a precizat Toni Neacșu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Asta se crede batman de vaslui a politicii de hazna. Nici spiderman nu e ca e rupt în pinza . Doar Matrix da și ala pe sfert ca restul e dus in cap. Poate un gaozar a politicii de maidan ca e parsiv de cind are kiloti și sa inekat în kkina cu o bucata de shaorma găsită la tomberoane . Mucles sakanaua….. puhales…… da mij …. mukles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.