spot_img
spot_img
11.5 C
Vaslui
22-apr.-2025

Parcul Copou din Vaslui va fi modernizat cu peste 6 milioane de euro, mai mult decât asfaltarea suburbiei Viișoara

- Advertisement -

PRIORITĂȚI COTIDIENE… Parcul Copou a devenit unul dintre principalele motive pentru atragerea fondurilor europene ale Primăriei municipiului Vaslui. Aici, în ultimii ani, au fost investite mai multe milioane de euro pentru lucrări de modernizare și extindere, însă se pare că tot timpul este loc de mai bine, pentru că investițiile vor continua și în perioada următoare, la un nivel mult mai mare. Se vor înlocui băncile, se vor moderniza aleile, se va dărâma gardul din beton dinspre strada Ioanesei Adrian și se va construi inclusiv un turn de observație în cel mai înalt punct din Copou, cu scop turistic și educativ. Banii nu vor fi deloc puțini pentru că vorbim de aproape 6 milioane de euro. Ca să înțelegem proporțiile, trebuie să menționăm faptul că pentru asfaltarea străzilor din suburbia Viișoara, s-au alocat 5,5 milioane de euro. Din fericire pentru noi, fondurile necesare modernizării Parcului Copou vor fi asigurate de Uniunea Europeană, bani pe care, așa cum autoritățile au lăsat de înțeles, ar fi păcat să-i ratăm.

Atunci când vine vorba despre atragerea de fonduri europene pentru spații verzi, Primăria Vaslui e printre primele pe țară. Milioane de euro au fost investite în ultimii ani în modernizarea acestor spații, precum și în achiziționarea de flori și copăcei, iar cel mai recent exemplu este parcul amenajat pe locul fostelor sere. Tot în Copou, în ultimii ani, au fost reabilitate aleile, vechiul foișor, a fost modernizat și extins sistemul de irigare, iar toaleta publică a suferit o reală transformare în bine. Chiar ajunsesem să ne mândrim cu Copoul nostru, asta și pentru că autoritățile locale au ținut să ne comunice tot timpul că avem cel mai frumos parc din țară. Asta până când o nouă linie de finanțare a proiectelor dedicate spațiilor verzi a apărut la orizont. Fostul primar, Vasile Pavăl, și-a spus că acești banii europeni nu trebuie ratați, chiar dacă orașul ar fi trebuit să aibă cu totul alte priorități. Așa că angajații primăriei s-au pus pe treaba: au întocmit proiectul, l-au depus, ca într-un final să obțină și finanțarea. Vorbim de aproape 32 de milioane de lei care în perioada următoare vor fi pompați în Parcul Copou, pentru un alt “upgrade”.

“Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană” 

Pentru a convinge finanțatorul să aloce acești bani Vasluiului, instituția condusă până de curând de Vasile Pavăl trebuia să identifice câteva probleme din Parcul Copou. Săptămâna trecută, în cadrul ședinței de Consiliu Local, două reprezentante ale firmei de proiectare au prezentat consilierilor, câteva dintre motivele pentru care Copoul trebuie, în continuare, modernizat. “Parcul a trecut printr-o serie de degradări. Avem alei care sunt foarte degradate, mobilierul urban deja nu mai corespunde cerințelor actuale fiind și el într-o stare avansată de degradare. În plus, aleile existente nu au uniformitate în ceea ce privește lățimea lor. Totodată, este nevoie de relocarea unei statui având în vedere că se dorește construirea unui turn observator. Un element foarte important îl reprezintă împrejmuirea, aceasta fiind în vecinătatea zonei de locuințe și nu are un aspect plăcut, de aceea prin înlocuirea ei se dorește crearea unei bariere fonice și creșterea aspectului vizual și aducerea locului de joacă la un standard european, în prezent”.

Actualele bănci, atât de degradate încât le vom da altor UAT-uri 

GENEROȘI… În timpul ședinței, consilierul PSD Lucian Jinga a avut o curiozitate firească, și anume ce se va întâmpla cu vechiul mobilier din Copou după înlocuirea lui. “Aș veni cu propunerea ca băncile care vor fi scoase din parc să fie relocate la Teatrul de Vară, în Parcul Tineretului pentru că se încălzește și se vede că ar fi necesare mai multe bănzi în zona respectivă”. Primarul Lucian Braniște a răspuns, în schimb, că în zona respectivă este permis și așezatul pe iarbă. “Dacă nu se găsește un loc pe o bancă, este permis și așezatul pe iarbă. În ceea ce privește mobilierul urban care se va extrage din Parcul Copou, el se va evalua, iar o parte va putea fi refolosit în altă parte. Dacă vor fi solicitări din partea altor UAT-uri, le putem transfera lor, deci nu se renunță de tot la ele”, a precizat primarul.

Lucian Braniște: “Știu că sunt și alte priorități”

DECLARAȚIE… În timpul ședinței, edilul Lucian Braniște a ținut să mulțumească echipei de proiectare a Studiului de Fezabilitate, afirmând că toate fondurile europene atrase reprezintă un câștig pentru municipiul Vaslui. “Țin să felicit echipa de proiectare a studiului de fezabilitate, dar și pe cea din cadrul primăriei pentru că într-un timp relativ scurt avem pe masa Consiliului Local un asemenea obiectiv care înglobează mai multe aspecte: păstrează ambientul și frumusețea Parcului Copou, modernizează aleile și mobilierul urban și nu în ultimul rând introduce un nou obiectiv, posibil un punct de atracție turistică, acel turn de observație care va imita vechiul Foișor de Foc al municipiului. E un lucru important să aducem în actualitate un element din istoria Vasluiului. Urgența acestui obiectiv a fost că întreaga documentație, inclusiv proiectul tehnic, trebuie finalizată până la finele lunii iunie. Finanțarea acestui obiectiv a fost identificată, prin Programul Operațional Regional, el face parte din strategia SIDU a municipiului Vaslui, vorbim de o sumă prefinanțată. Știm că sunt și alte urgențe pe raza municipiului, dar aici vorbim de fonduri europene. E un lucru bun că absorbim fonduri europene, prealocate pe zona verde”, a mai precizat primarul municipiului Vaslui. Din păcate, sunt ani de zile de când vasluienii așteaptă, tot pe zona verde, ca autoritățile locale să rezolve problema apelor care străbat orașul. A trecut ceva timp de când cei din Primăria Vaslui și de la Consiliul Județean promiteau vasluienilor faleze pe care să se plimbe, cu iarbă verde și locuri de joacă în preajma râului Bârlad, tranformând zona din baltă stătută și urât mirositoare într-un loc de agrement. Promisiuni au fost făcute și celor de pe strada Castanilor, care erau asigurați că râul Delea va fi casetat, urmând să fie acoperit cu o parcare. Din păcate, problemele de pe zona verde care într-adevăr necăjesc vasluienii sunt ignorate, în schimb, sunt atrase milioane de euro pentru înfrumusețarea unui parc deja frumos, care ne-a dus faima în țară.

Ce se propune a se realiza de cei 31,9 milioane lei 

“BINE CĂ SE FACE”… Proiectul de modernizare a Parcului Copou include o serie de intervenții care urmăresc îmbunătățirea infrastructurii existente și creșterea atractivității și siguranței zonei. Printre activitățile propuse se numără reabilitarea aleilor prin utilizarea pavelelor din beton vibropresat, iar în zona locului de joacă va fi aplicat un covor din cauciuc special, destinat protejării și siguranței copiilor. Aleile care se află într-o stare avansată de degradare vor fi eliminate și înlocuite cu dale înierbate, de tip “pași japonezi”, pentru a integra mai armonios elementele construite în peisajul natural. De asemenea, proiectul prevede desfacerea parțială a gardului existent, care va fi înlocuit cu gard viu, contribuind astfel la o estetică mai plăcută și la un mediu mai prietenos. Un alt element important al proiectului este construirea unui turn de observare în cel mai înalt punct al parcului, oferind vizitatorilor o perspectivă panoramică asupra întregii zone verzi. Cu o valoare totală de 31.977.948,25 lei, din care peste 22 milioane de lei vor fi alocați lucrărilor de construcții și montaj, proiectul vizează reamenajarea unei suprafețe de 100.624 metri pătrați.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Dar alte spatii verzi in afara de Copou nu mai exista in orasul asta? Parcul de la Movas arata ca dupa razboi. Nici macar un WC sau o fantana nu gasesti in parcul ala. Ne facem ca ne pasa de spatiul verde, dar de fiecare data cand se modernizeaza o strada mai taiem din el, mai inlocuim niste copaci ajunsi la maturitate cu niste crengute, mai betonam sau punem niste pavele in locul lui sau mai facem niste locuri de parcare. In orasul asta nu gasesti un WC public daca te scapi pe tine si nu te afli in cateva zone centrale in timpul zilei. Vara e teroare daca ti-e sete. Cismelele de apa le numeri pe degete. Nu cumva sa vina vasluienii de rand in timpul verii si sa consume apa. Nah. Apa e buna doar ca sa ude, sau mai bine zis inunde, spatiile verzi ramase in parcuri si pe marginea drumurilor. Apropo, ce se mai aude de proiectele din bugetarea participativa? Nimic? Zero? Cetatenii de rand nu conteaza. Daca vin cu un proiect nou de upgradare a Copoului poate o sa fie bagati in seama. Uite de exemplu trebuie inlocuiti stalpii de iluminat ca sa se potriveasca cu stalpii instalati in portiunea noua de parc. Trebuie modernizat terenul de tenis. Poate bagam niste fantani arteziene si niste mini lacuri cu pesti vii. Langa vechiul loc de joaca este destul teren cu putini copacei in care poate fi amenajat un amfiteatru. O idee buna, asa-i? Pe alea cu busturi putem sa construim o fantana monumentala ca Fontana de Trevi. Noi o putem numi Fontana de Braniste. Si cate si mai cate se pot face in Copou. Totul doar acolo si nicaieri altundeva.

  2. A prins Braniște gustul banilor din borduri și panseluțe 🤣 faceți ba locuri de munca bine plătite , adu investitori în oraș că nu ne hrănim cu lalele … Voi vedeți că suntem din ce in ce mai puțini în orașul ăsta tot mai îmbătrânit ? Faceți o zona industriala cu banii ăștia luați exemple de la Iași (Miroslava ) și după aveți timp și de borduri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.