spot_img
spot_img
10.1 C
Vaslui
16-apr.-2025

Vicepreședinta Tribunalului s-a pensionat la 49 de ani. Cu o vechime de doar 25 de ani în magistratură, judecătoarea Daniela Manole se va bucura de o pensie specială uriașă

- Advertisement -

MESERIE BĂNOASĂ… Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat marți, 15 aprilie, eliberarea din funcție prin pensionare a judecătoarei Daniela Manole, vicepreședinta Tribunalului Vaslui. Hotărârea CSM urmează să fie înaintată președintelui României, care va semna decretul de eliberare din funcție. Potrivit legii, judecătoarea va încasa o pensie de serviciu reprezentând  80% din baza de calcul, care adună salariul brut din ultima lună de activitate și sporurile. Manole a cîștigat în ultimul an 285.453 lei venituri nete din salarii.

Teama că noua legislatură ar putea schimba paradigma pensiilor speciale a determinat deja mai mulți magistrați din țară să ceară ieșirea la pensie, deși, raportându-ne la vârsta acestora, se află în plină maturitate profesională și ar mai avea multe de spus în domeniu. Deși sunt voci care susțin că proiectul de lege al coaliției privind modificarea legii privind pensiile de serviciu ale magistraților este doar o promisiune electorală, unii magistrați nu doresc să riște și părăsesc sistemul pe repede înainte, câtă vreme îndeplinesc condițiile legale. O astfel de decizie intempestivă a fost luată de judecătoarea Daniela Manole, vicepreședinta Tribunalului Vaslui. Judecătoarea Manole a înaintat CSM o cerere de eliberare din funcție prin pensionare, iar solicitarea a fost admisă ieri în unanimitate de Secția Judecători a CSM. De acum mai rămâne doar formalitatea semnării decretului de către președintele României.

În vârstă de nici 50 de ani, Daniela Manole are o vechime în magistratură de 25 de ani

Potrivit traseului profesional, publicat de Tribunalul Vaslui, aceasta a absolvit Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui în anul 1994, iar patru ani mai târziu Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza Iași”. În 2007 a absolvit cursurile de master la Facultatea de Drept a Universității „Mihail Kogălniceanu” Iași. După absolvirea facultății, în februarie 1999 s-a angajat consilier juridic în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui. În toamna aceluiași an a promovat examenul de intrare în magistratură și a fost numită judecător la Judecătoria Vaslui. La Tribunalul Vaslui, judecătoarea Daniela Manole și-a început activitatea în anul 2004, când a promovat concursul organizat de CSM. De-a lungul timpului, la nivelul instanței a ocupat mai multe mandate de președinte de secție, respectiv vicepreședinte de instanță.

Ce pensie va încasa tânăra pensionară

Potrivit normelor în vigoare, pensia de magistrat se compune din 80% din baza calcul care adună salariul BRUT din ultima lună de activitate și SPORURILE. În 2002, de pildă, exista un spor pentru judecătorii și procurorii care lucrau la cazuri legate de corupție de 30% din salariu, după care, în 2004, a ajuns la 40%. Atunci au fost extinse și categoriile care beneficiau de acest spor – cei care participau la cauze, dar și șefii lor ierarhici din parchete și instanțe, potrivit Europa Liberă. În anul 2017, Guvernul Grindeanu a decis că mai introduce sporuri pentru magistrați:

  • 15% pentru condiții grele de muncă
  • 25% pentru suprasolicitare neuropsihică
  • 5% pentru confidențialitate
  • 2-13% spor de conducere, în funcție de ierarhia instaței sau a parchetului, de la șeful de birou până la procurorul general al României sau președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție

La asta se adaugă voucherele de vacanță, bilete de călătorie, deconturi pentru chirii și benzină, diurnă, dacă magistratul locuiește în altă localitate decât cea unde are biroul, indiferent dacă este vorba de suburbii ale orașelor.

Ce contribuții sociale au plătit magistrații?

CALCULE… Iată cam cât a contribuit această tânără pensionară la fondul de pensii:

  • În prezent, 25% pentru pensie, o cotă egală cu a muritorilor de rând, dar au existat și perioade în care nu au contribuit
  • 6,5% contribuție la sănătate până în 2010, 5,5%, până în 2018, 10% acum. Pe de altă parte, medicamentele pentru magistrați sunt gratuite.
  • contribuția la șomaj, 1% până în 2010, 0,5% până în 2018, apoi cheltuiala a fost preluată de angajatori, prin lege a Guvernului Tudose.

Potrivit declarației de avere, Daniela Manole a fost unul dintre cei mai bine plătiți judecători vasluieni. În 2023 aceasta a raportat venituri nete în valoare de 339.463 lei, iar în 2024 de 285.453 lei net. Declarațiile de avere se completează cu veniturile obținute în anul precedent. Pentru anul trecut, declarația de avere a judecătoarei Manole nu este publică. Având în vedere salariile cîștigate în ultimii doi ani, care au sărit de 23.000 de lei pe lună, și ținând cont că pensia se calculează la veniturile brute, este lesne de înțeles că judecătoarea Daniela Manole nu va avea parte de o pensie cu adevărat specială.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

19 COMENTARII

  1. Moment 0
    Ce afost afost
    Dumnezeu cu mila
    Începând de la 1 aprilie
    (pâna atunci au timp sa facă lege noua a pensiilor-nici o pensie speciala, de serviciu , de breaslă-toate doar pe contributivitate)
    Cui nu-i convine sa schimbe meseria

  2. O cucoană care n-a făcut nimic la viața ei. Dracu știe cum și-a cheltuit atâția bani, că de viață socială nu poate fi vorba. Cred că se culcă pe purcoaiele cu bani. și mai așteaptă și ciubucuri.
    Tată viața ei a fost supusă mărimilor județului, direct și prin influență.
    A fost vai de acei pe care i-a judecat !
    …Du-te fată, să vii când te-oi chema eu…

  3. Nu ma intereseaza nici cat a avut salariul nici cat va avea pensia.
    In schimb, sa iesi la pensie la 49 ani mi se pare jenant, penibil, dizgratios. Aici e bataia de joc cea mai mare, nu suma.

    • In tarile civilizate, dezvoltate – oamenii pe la 70 chiar si 80 de ani se gandesc cum sa ajute comunitatea in continuare (vezi Biden, sau altii, la 80 ani presedinte, daca se pensiona la 49 de ani acum avea peste 30 de ani de pensie – prost el, nu ca romanii nostri destepti si descurcareti). Altii, desi ajung la varsta de pensionare, vor sa lucreze in continuare, – nu pentru salariu ci pentru a putea contribui in continuare la bunastarea tarii, comunitatii.
      Coana’ de Waslui la 49 ani a muncit prea mult. E epuizata domle’.

  4. Ce nu înțeleg magistrații ăștia este faptul ca România nu mai poate suporta cheltuielile cu ei. Pensiile a 6000 de magistrați reprezinta mai mult decât pensiile a 40000 de militari. Va veni vremea când se vor indrepta lucrurile și poate și din urma. Siktir!

  5. Să ieși la pensie dupa 25 de ani vechime este o sfidare a bunului simt. Legi făcute cu picioarele! O să ajunga țara asta in colaps pentru că asemenea pensii aberante nu vor putea fi achitate la nesfarsit.

    În toate domeniile sunt oameni care isi fac poate treaba cu vârf si îndesat dar si multe lichele. Nu cunosc meritele sau capacitatile acestei judecatoare pentru că, slavă Domnului, nu am interacționat cu acest sistem si nici nu îmi doresc. Cunosc încă persoane care au lucrat în acest sistem, de o mediocritate monstruoasă, că beneficiază de astfel de pensii. O fi drept, nu o fi, nu stiu, dar moral sigur nu e.

    Sunt atâtea alte domenii care presupun nu doar o pregătire intelectuală ridicată, ci și o uzură psihică deosebită, de ce ei nu beneficiază de pensii speciale sau, mă rog, de serviciu? De ce această dublă măsură revoltătoare?

    Observ comentarii din care revarsă superioritatea și infatuarea, de genul „faceti-vă judecători” dacă vreți salarii/pensii mari. Mi-as dori să cred că respectivele remarci nu sunt făcute de oameni ai acestui sistem, pentru că le-ar arăta o față mult prea hidoasă.

    Meseriile nu trebuie alese după zerourile din grilele de salarizare. De aceea a ajuns țara asta o țară a specialilor și a celor care râvnesc statut înalt, dar ei lasă mult de dorit la capitolul profesionalism, etică.

    Am ajuns o țară de fugit. Pur si simplu!

  6. Aviz amatorilor care își doresc pensie de magistrat. A rămas un loc liber.Pregatiti-va pentru examen dacă ați absolvit Facultatea de Drept.Admiterea la Institutul National al Magistraturii, apoi examenul de definitivat
    După ce ați ocupat un loc la una din judecătoriile din tara va așteaptă munții de dosare și restricțiile, dacă vrei sa fii independent în deciziile tale.O sa lucrezi și în timpul tău liber, fără a fi plătit suplimentar.Activitatea ta
    este permanent verificata, sub aspect procedural

    Promovarea la instantele de control judiciar, tribunal, curte de apel se face pe baza de examen. Succes!

      • Dar de purtătorii de robe făcuți la facultăți private, ne poti spune ceva?

      • Băăăăăăă …….să fiiii stăpan de sclavi trebuie să înveți ….. să nu dai cu sapa-n pămănt iar trebuie să înveți….. și să-ți fie bine toată viața tot trebuie să înveți …… lasă mangla cu învățatul , această breaslă de borfași au distrus ȚARA împreună cu ticăloșii din politica dămbovițeană…..furi o păine de foame te duci la bulău 5 anișori , furi mulioane de ieuro te duci în Madagascar ,Costa Rica ,Greția asta-i justiția TA măi anonimule……sunt oare judecători ,procurori șpăgari în țărișoara asta ? GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT = M J

      • Poate ne spui și nouă, proștilor, ce mari dosare ai soluționat, ce merite deosebite ai avut de-a lungul carierei profesionale.
        La capitolul modestie, observăm că stai foarte bine! Pensie lungă. Judecata dreaptă pentru toți va veni la un moment dat, negreșit!

  7. Că va lua pensie specială sau cât va fi pensia, dar să ieși la pensie la 49 de ani deci cu 25 de ani vechime e dea dreptul ridicol. Nu face cinste societății, indiferent unde a lucrat. Nu sună bine,dar dacă astea sunt legile nu avem ce face. Unde-i lege nu-i tocmeala , e vrăjeală.

  8. Uite sa nai face una cumulul pensiei cu salariu de la stat, ca se poate, bravoo, deci nu mai putea munci asa , dar și cu pensie și salariu e altceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.