spot_img
spot_img
9.6 C
Vaslui
16-apr.-2025

Parlamentar vasluian, testat pozitiv la substanțe psihoactive

- Advertisement -

DEMONSTRAȚIE… Victoria Stoiciu, senatoare PSD de Vaslui, a “picat” testul antidrog la sânge, fiind depistată pozitivă cu codeină, un analgezic slab, administrat pentru combaterea durerii. Din fericire, testul a fost făcut la propria inițiativă a social-democratei, care cu șase ore înainte de a da proba de sânge a luat o pastilă de Nurofen. Stoiciu a vrut astfel să demonstreze că șoferii care iau astfel de pastile înainte de a se urca la volan, riscă să rămână fără permisul de conducere, deși în cazul lor nu poate fi vorba despre consum de droguri.

Senatoarea a explicat, pe pagina ei de Facebook, care a fost raționamentul pentru care a ales să facă acest demers. “Am adus acest rezultat colegilor mei din Senat. Am mers să mă testez voluntar ca să le arăt că dacă iei un singur Nurofen Plus testezi pozitiv la analizele de sânge chiar și la 6 ore după, cum a fost în cazul meu – am luat pastila la 8.30 dimineața și am dat proba de sânge la 15.30. Prin urmare, azi (n.r. luni) s-a votat o formă a legii care este mai bună decât forma inițială, dar cu care nu sunt de acord, pentru că va face obligatorie rețeta medicală pentru o serie de medicamente banale, de la Nurofen Plus la spray-uri nazale. Într-o țară în care accesul la medici de familie este o problema, o astfel de prevedere va pune milioane de oameni să aleagă între a nu-și putea alina durerea și închisoare. Și nici nu va rezolva problema expertizelor medicale necesare pentru a constata vinovăția, așa cum se dorește- ca să stabilești originea substanței, ca să determini dacă această cantitate este sau nu conformă cu schema de tratament, e nevoie de expertiză”, a afirmat Victoria Stoiciu.

Legea încurajează migrația consumatorilor către etnobotanice

Senatoarea a enumerat și o altă consecință a acestei legi. “Un alt efect nefast al legii e ca va încuraja migrația consumatorilor de droguri către etnobotanice, pentru că acestea nu testează pozitiv la drug testerele poliției. În schimb, sunt mult, mult mai periculoase decât drogurile clasice în privința riscului de supradoză și adicție. Vom avea o populație mai bolnavă, mai dependentă și cu risc de accidente crescut. În continuare, cred că politicul trebuie să asculte de vocile experților și să învețe din practica altor state, nu să inventăm noi roata. O lege bună e una care nu pedepsește zeci de nevinovați pentru a prinde un singur vinovat. O lege bună e una care e ancorata în realitate, în nevoile oamenilor, nu în propriile obsesii”, a mai precizat Stoiciu.

Legea anti-drog la volan, adoptată de Senat: ce pedepse riscă șoferii și cine scapă de sancțiuni

Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Pedepsele au rămas, la fel ca în prezent, de la 1 la 5 ani închisoare, și nu au mai fost majorate de la 2 la 7 ani, cum prevedea proiectul de lege în forma inițială. Medicamentele administrate pe bază de prescripție medicală sunt exceptate de la sancțiuni, cu condiția respectării dozelor terapeutice și indicațiilor medicale. Legea va intra în vigoare la un an de la publicarea în Monitorul Oficial. Până atunci, Ministerul Sănătății va elabora lista substanțelor psihoactive care va fi aprobată prin lege și va lua măsurile necesare astfel încât eliberarea medicamentelor care conțin substanțe psihoactive sau cu efecte psihoactive să se realizeze doar în baza unei prescripții medicale. Inițiativa legislativă va fi trimisă acum Camerei Deputaților, care are rol decizional.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.