spot_img
spot_img
16.3 C
Vaslui
16-apr.-2025

Mobilizare fãrã precedent la DSVSA Vaslui din cauza pericolului rãspândirii febrei aftoase

- Advertisement -

PREVENTIE… Situatia legatã de febra aftoasã rãmâne una extrem de delicatã pentru crescãtorii de animale din România. Desi boala nu a apãrut pe teritoriul României, autoritãtile monitorizeazã constant situatia din tãrile cu focare active si adapteazã mãsurile de preventie. Astfel, în urma ultimului Comitet National pentru Combaterea Bolilor (CNCB), au fost stabilite o serie de mãsuri suplimentare care includ reducerea numãrului de puncte de acces a transporturilor de animale vii si produse de origine animalã pe teritoriul României. La nivelul judetului Vaslui, din dispozitia directorului executiv dr. Mihai Ponea, s-a efectuat instruirea personalului sanitar veterinar din cadrul DSVSA Vaslui, precum si a tuturor medicilor veterinari de liberã practicã împuterniciti astfel încât tot personalul sã fie informat si sã cunoascã simptomatologia si mãsurile de urgentã care trebuie aplicate în scopul prevenirii, dar si al identificãrii si aplicãrii tuturor mãsurilor de diagnosticare rapidã si combatere, dacã este cazul. În urmãtoarea perioadã se va efectua o simulare privind aparitia febrei aftoase la nivelul fiecãrei CSVSA Zonale, cu participarea tuturor medicilor veterinari de liberã practicã.

În cursul zilei de luni, 14 aprilie, directorul DSVSA Vaslui, dr. Mihai Ponea, a participat la o sedintã de lucru care a avut loc la ANSVSA cu conducerea ANSVSA si cu reprezentanti ai asociatiilor crescãtorilor de bovine, porcine, ovine si caprine, pentru a discuta despre pericolul rãspândirii febrei aftoase.

Printre subiectele discutate s-au numãrat interzicerea transporturilor de animale vii si produse de origine animalã din zonele afectate din Ungaria si Slovacia; puncte de control sanitar-veterinar la granitã; verificãri si recoltãri de probe din fermele care au importat animale dupã 1 februarie; intensificarea controalelor, dezinfectiei si biosecuritãtii în ferme si pe mijloacele de transport precum si testare pentru toate loturile de animale venite din comert intracomunitar. În prezent, România are pregãtitã o unitate de înaltã biosecuritate (nivel 3) – singurul laborator autorizat din tarã pentru diagnosticarea febrei aftoase, parte dintr-o retea restrânsã de 15 laboratoare la nivel UE.

Testãri si mãsuri preventive

În cadrul acestei campanii preventive, în mai putin de o lunã, Institutul de Diagnostic si Sãnãtate Animalã (IDSA) a efectuat un numãr semnificativ de teste pe probe provenite din aproape toatã tara. Au fost testate 1.419 probe de sânge de bovine, în sprijinul fermierilor români care desfãsoarã activitãti comerciale cu tãri terte. La nivelul DSVSA Vaslui s-au stabilit întâlniri cu Prefectura Vaslui cu scopul prelucrãrii în CLCB ( Centrul Local de Combarerea a Bolilor) a noilor mãsuri care trebuie implementate urmare a CNCB în care a fost adoptatã Decizia nr. 2 a CNCB, care stabileste un pachet de mãsuri stricte si imediate, aplicabile la nivel national. Din dispozitia directorului Mihai Ponea, s-a efectuat instruirea personalului sanitar veterinar din cadrul DSVSA Vaslui , precum si a tuturor medicilor veterinari de liberã practicã împuterniciti astfel încât tot personalul sã fie informat si sã cunoascã simptomatologia si mãsurile de urgentã care trebuie aplicate în scopul prevenirii, dar si a identificãrii si aplicãrii tuturor mãsurilor de diagnosticare rapidã si combatere , dacã este cazul, urmând sã se efectueze si o simulare privind aparitia febrei aftoase la nivelul fiecãrei CSVSA Zonale, cu participarea tuturor medicilor veterinari de liberã practicã. Au fost notificati si administratorii fondurilor de vânãtoare cu privire la evolutia focarelor de febra aftoasã în Europa, si li s-au comunicat mãsurile pe care trebuie luate în cazul aparitiei simptomatologiei aferente febrei aftoase, a mortalitãtii la biongulate(cãprioare, porci mistreti etc.) De asemenea, la nivelul DSVSA Vaslui a fost verificat si completat stocul de materiale si echipamente pentru interventia cu celeritate într-un eventual focar.

Mobilizare si la Albita si Bumbãta

Conducerea DSVSA Vaslui colaboreazã cu angajatii Punctelor de control sanitar-veterinar pe cãile de acces dinspre Ungaria, de pe toatã granita de vest a României, pentru a fi informati cu privire la orice tranzit de porcine cu destinatia Republica Moldova prin PCF Albita sau Punctul de trecere de la Bumbãta. În cadrul PCF Albita se asigurã permanenta, orice intrare si iesire de animale vii sau produse de origine animalã, este verificatã din punct de vedere sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, iar personalul de serviciu rãspunde la toate notificãrile personalului din punctele de intrare de pe granita de vest pentru o bunã monitorizare a transporturilor de animale sau mãrfuri. Toate datele referitoare la transporturi sunt înregistrate în sistemul electronic TRACES NT de cãtre medicul veterinar de la originea animalelor, este verificat de personalul oficial de la punctul de intrare în România, iar rezultatul controalelor este completat si în format electronic la finalizarea controlului de cãtre personalul de specialitate a PCF Albita, la iesirea de pe teritoriul României.

Apelul directorului DSVSA Vaslui: „trebuie fãcut un efort comun”

Directorul executiv al DSVSA Vaslui solicitã, totodatã, operatorilor economici din judet, care desfãsoarã activitãti comerciale cu rumegãtoare paricopitate si suine sã acorde o atentie deosebitã instructiunilor transmise de ANSVSA prin DSVSA judetene, pentru a proteja efectivele de animale de aceastã boalã. „Respectarea cu strictete a mãsurilor si colaborarea activã între toate institutiile si actorii implicati sunt fundamentale pentru protejarea efectivelor de animale din România. Prevenirea pãtrunderii si rãspândirii febrei aftoase nu poate fi realizatã decât printr-un efort comun. Este o responsabilitate pe care o împãrtãsim cu totii”, a declarat Mihai Ponea. Orice suspiciune de boalã trebuie notificatã în cel mai scurt timp DSVSA Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.