spot_img
spot_img
10.1 C
Vaslui
17-apr.-2025

Catedrala Episcopalã a Husilor, porti larg deschise pentru credinciosi, la slujbele Deniilor din Sãptãmâna Mare

- Advertisement -

PE URMELE MÂNTUITORULUI … Începe Sãptãmâna Mare, cel mai important drum sufletesc spre sãrbãtoarea Învierii Domnului. La Catedrala Episcopalã a Husilor, locul în care bate inima întregii spiritualitãti vasluiene, credinciosii sunt asteptati în numãr cât mai mare la Denii. De luni pânã sâmbãtã vor fi slujbe atât în zorii dimineatilor, cât si seara. Prognoza meteo aratã cã va fi o vreme frumoasã si caldã pe toatã durata sãptãmânii viitoare, asa cã este de asteptat ca la Catedrala Episcopalã, curtea sã fie neîncãpãtoare, pentru cele mai profunde si mai importante slujbe ce duc spre noaptea Învâierii Mântuitorului.

În fiecare zi, cu începere de la ora 7,00 dimineata, vor fi „Ceasurile”, urmate, în primele trei zile, de Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfintite. Dupã „Ceasuri”, vineri, de la 8.30, va fi oficiatã Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf, iar sâmbãtã, de la 7,30, Vecernia unitã cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. Serile însã sunt cele care, ca întotdeauna, vor aduna un numãr mare de credinciosi la Denii. Acestea vor începe în fiecare searã de luni pânã vineri, de la ora 17.00. „Luni, în Sãptãmâna Sfintelor Pãtimiri, Biserica ne aduce aminte de Patriarhul Iosif care a fost vândut de fratii sãi în Egipt. El este o preînchipuire a lui Hristos, vândut de Iuda. Tot în timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, blestemat de Hristos sã se usuce, pentru cã nu avea rod. E o pildã datã omului, din care trebuie sã retinã cã Dumnezeu este atât iubire, cât si dreptate. Luni, în Sãptãmâna Sfintelor Pãtimiri, Biserica ne aduce aminte de Patriarhul Iosif, cel care a fost vândut de fratii sãi în Egipt. El este o preînchipuire a lui Hristos, vândut de Iuda. Tot în timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, blestemat de Hristos sã se usuce pentru cã nu avea rod. E o pildã datã omului, din care trebuie sã retinã, cã Dumnezeu este atât iubire cât si dreptate. Marti se face pomenirea celor zece fecioare. Din pildã retinem cã cinci fecioare au avut doar candela fãrã ulei, iar celelalte cinci au avut si candelã si ulei. Candela fãrã ulei reprezintã realizarea de sine în totalã nepãsare de ceilalti. Candela cu ulei reprezintã evlavia însotitã de milostenie. În Miercurea Sãptãmânii Sfintelor Pãtimiri se face pomenirea femeii pãcãtoase care a spãlat cu lacrimi si a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, ca simbol al pocãintei si îndreptãrii omului pãcãtos. Miercuri este ziua în care Iuda L-a vândut pe Hristos fariserilor, pe treizeci de arginti”, dupã cum se aratã într-un amplu material dedicat Sãptãmânii patimilor, prezentat de crestinortodox.ro.

„Niciodatã ca acum parcã sufletul crestinului nu se simte mai apropiat si mai solidar cu patimile Mântuitorului”

„Joia Patimilor este închinatã amintirii a patru evenimente deosebite din viata Mântuitorului: spãlarea picioarelor ucenicilor, ca pilda de smerenie, Cina cea de Tainã la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, rugãciunea arhiereascã si începutul patimilor prin vinderea Domnului. În Vinerea Mare se face pomenirea sfintelor, înfricosãtoarelor si mântuitoarelor Patimi ale Mântuitorului si mãrturisirea tâlharului celui recunoscãtor, care a dobândit raiul. Slujba este impresionantã, atât prin cântarea Prohodului, cât si prin înconjurarea bisericii, în dangãt de clopot si toacã.  Niciodatã parcã sufletul crestinului nu se simte mai apropiat si mai solidar cu patimile Mântuitorului. În Sfânta si Marea Sâmbatã prãznuim îngroparea lui Hristos cu trupul si pogorârea la iad cu sufletul, pentru a ridica din stricãciune pe cei din veac adormiti. Sâmbãta seara începe slujba Învierii. Ajunsi în ziua Sfintei Învieri, Biserica ne cere: „În Ziua Învierii sã ne luminãm cu prãznuirea si unii pe altii sã ne îmbrãtisãm, si sã le zicem frati si celor ce ne urãsc pe noi si așa sã strigãm: Hristos a înviat din morti cu moartea pe moarte cãlcând si celor din morminte viata dãruindu-le” (sursa: restinortodox.ro).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. E nou preot la Movilă cel care nu demult în fața unor oameni zicea (si pe net) că cancer înseamnă ca-în-cer???
    O fi având studii serioase ! inafara ! Cum să frecventezi așa ceva?

    • Aveți dreptate – totuși la bisericile mititele nu slujește un popă dornic de faimă personală, dornic de laudă proprie în limbaj pretențioș, sau dornic de glorie proprie prin publicitate plătită, așa cum poate primi un astfel de limbut în catedrale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.