spot_img
spot_img
11.6 C
Vaslui
19-apr.-2025

Olimpicul Mihnea Pascaru, despre nationala de Matematicã de anul acesta: „a fost ceva neobisnuit”

- Advertisement -

EXPERIENTÃ… Olimpicul vasluian Mihnea Pascaru împãrtãseste cu cititorii Vremea Nouã experienta de la Olimpiada Nationalã de Matematicã – 2025. Acesta a reusit sã obtinã cel mai mare punctaj din lotul judetean – 14 puncte si o medalie de bronz din partea Societãtii de Stiinte Matematice din România. „Etapa nationalã de acum a fost la Botosani, iar proba am sustinut-o în Sala Polivalentã „Elisabeta Lipã”, ceea ce a fost neobisnuit, pentru cã de obicei are loc în sãlile de clasã ale unui liceu. Din câte am observat, subiectele au fost grele la toate clasele. La clasa a X-a, unde am participat eu, prima problemã a fost mai usoarã si mai obisnuitã, pentru cã problemele de geometrie ce se rezolvã cu numere complexe apar în subiectele de olimpiadã din anii trecuti si în culegerile de olimpiadã de clasa a X-a, iar celelalte probleme au fost mai neobisnuite, nu seamãnã mult cu niste probleme lucrate anterior”, a povestit Mihnea Pascaru.

În zilele de dupã probã, participantii la olimpiadã au vizitat diverse obiective turistice. „Dupa concurs, olimpiada a fost ca o tabãrã si am avut patru zile relaxante, cu activitãti culturale, dar si distractie. Am fost la Casa Memorialã a lui Mihai Eminescu de la Ipotesti, dar si la cea a lui George Enescu. Apoi am mers la Aquapark, care face parte dintr-un complex la periferia Botosaniului, unde existã si sãli de sport si mult spatiu verde cu alei. Recomand participarea la Olimpiada de Matematicã cu scopul de calificare la nationalã tuturor celor interesati. În afarã de pregãtirea propriu-zisã, în urma cãreia rãmâi cu multe cunostiinte si îti pui si creierul la contributie, si de vacanta de dupã probã, pentru calificarea la nationalã te poti învoi douã sãptãmâni de la scoalã pentru pregãtire si o sãptãmânã pentru judeteanã (la Licel „Mihail Kogãlniceanu”, dar am înteles cã si la alte licee). În plus, experienta de la nationalã e interesantã deoarece întâlnesti copii pasionati ca tine, unii care învatã la licee de top, axate pe matematicã si care se vor califica la olimpiada internationalã, alti copii foarte buni si autodidacti, care se mentin în top fãrã a beneficia de foarte multe resurse si observi acest colectiv al olimpicilor. Desi ONM este un concurs în care rezolvi patru probleme de matematicã bazate pe o anumitã materie, te pregãteste pentru studierea matematicii la nivel de facultate si ajutã la formarea unei gândiri logice necesare unui viitor profesor universitar”, a declarat olimpicul din Vaslui.

Sfat important pentru cei care vor sã ajungã la olimpiada nationalã: materia trebuie învãtatã din perioada vacantei de varã

De asemenea, Mihnea Pascaru a transmis câteva sfaturi pentru elevii care îsi doresc sã ajungã la Olimpiada Nationalã de Matematicã: „îmi doresc sã îi ajut cu un plan de pregãtire. În primul rând, ajutorul unui profesor este foarte valoros, si vreau sa multumesc domnului Flueras Gheorghe pentru implicarea sa, deci ar fi bine dacã ar putea participa la niste ore la Centrul Judetean de Excelentã sau pregãtire cu un profesor (pe grupul de Facebook ONM se mai publicã anunturi de pregãtiri online cu profesori buni). O alternativã este cursul Upper-School, care este online, contra-cost si special pentru olimpiadã, de fapt sunt niste ore de pregãtire online cu profesori foarte buni, unde se dau si teme pentru acasã. Upper-School are cursuri si în timpul verii, unde explicã materia si rezolvã probleme, pe când în timpul anului scolar se presupune cã materia e deja cunoscutã (depinde de profesorul care tine lectiile la clasa respectivã cât decide sã prezinte din materia de clasã si nivelul problemelor). Un plan bun este acela de a învãta în varã materia din manualul de la clasã si de a rezolva probleme de bazã, eventual sub îndrumarea unui profesor si urmãrind cursurile Upper-School, iar gradual trebuie lucrate olimpiadele localele (în varã sau toamnã), judetenele si, în final nationalele, mã refer la subiectele date în anii anteriori”, a explicat Mihnea.

Mihnea Pascaru: „poate fi dificil sã întelegi unele probleme dacã nu stii materia din urmã”

De asemenea, olimpicul vasluian a fãcut si câteva recomandãri: „drept culegeri, le sugerez pe cele de la Matematicã de Excelentã, fãcute pentru Olimpiadã, iarãsi unde nu este prezentatã materia de scoalã, se presupune cunoscutã. Ideea este cã ai nevoie de un profesor care sã îti explice lucrurile de bazã si sã te introducã în materie, dupã aceea, când ai un bagaj necesar de cunostiinte ca sã rezolvi probleme de olimpiadã, trebuie sã faci cât mai multe, pentru cã sunt foarte multe. În final, vreau sã mai spun cã acest plan schematic este orientativ si trebuie adaptat în functie de nivelul de la care începi, presupunând cã scopul este calificarea la ONM. De exemplu, dacã cursul Upper Scholl se dovedeste prea greu pentru tine, atunci concentreazã-te pe probleme mai usoare si antreneazã-te acolo. Olimpiada de matematicã se bazeazã si pe materia fãcutã în anii precedenti, astfel cã poate fi dificil sã întelegi unele probleme dacã nu stii materia din urmã. În experienta mea, uneori nu conteazã asa de mult cât de bun esti, poti avea probe mai norocoase, altele mai ghinioniste, nu poti fi pregãtit pentru orice probleme, dar este frumos sã încerci si sã te bucuri când reusesti. Le urez succes tuturor celor care vor sã se pregãteascã si, cum spunea olimpicul international la matematicã al României, David Anghel, la ONM 2024, mereu sã lucrezi din pasiune”, a declarat Mihnea Pascaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.