spot_img
spot_img
4.4 C
Vaslui
07-apr.-2025

Rapsodia Vasluiului, plătită la fel ca Fanfare Ciocărlia. Primii cântă în “căminele primăriei”, ceilalți cântă pe marile scene ale Europei

- Advertisement -
ONORARII…Rapsodia Vasluiului este plătită la nivelul orchestrelor consacrate: 10.000 euro pentru un concert cu o sută de oameni. Fanfare Ciocărlia și Orchestra Fraților Advahov au aproape același onorariu. (Sursa foto: Orchestra Rapsodia Vasluiului/Facebook)

BANI PUBLICI… Primăria municipiului Vaslui a cheltuit, în urmă cu o săptămână, 14.000 euro pentru un concert cu doar o sută de oameni, ținut la Centrul Cultural “Alexandra Nechita”, unde în trecut funcționa o centrală termică de cartier. Banii au mers exclusiv către artiștii care au urcat pe scenă, iar cei mai mulți au ajuns la Orchestra Rapsodia Vasluiului: 10.000 euro. Dirijorul a încasat 4000 lei brut, iar ceilalți – 46.663 lei brut, fiecare membru primind, potrivit Primăriei municipiului Vaslui, între 1.000 și 2.700 lei. Orchestra Rapsodia Vasluiului a fost plătită la nivelul orchestrelor consacrate din țară sau chiar mai bine decât acestea. Spre exemplu, între două concerte, unul la Praga, iar celălalt la Lisabona, Fanfare Ciocărlia va veni în acest an și la Vaslui, unde, potrivit unor surse din lumea muzicală, cântă pentru 11.000 euro (sic!). Vorbim de aceleași tarife, însă la nivel de reprezentativitate națională și internațională diferențele sunt enorme. Un alt exemplu: conform informațiilor de pe platforma Sicap.ai, Orchestra Lyra Gorjului a primit, luna trecută, pentru un spectacol la Universitatea “Constantin Brâncuși” – 23.154 lei, adică mai puțin de jumătate din cât a primit orchestra vasluiană. Rapsodia Vasluiului are 21 de membri, în timp ce Lyra Gorjului este formată din 32 de instrumentiști și un dirijor. Alt exemplu este cel al Orchestrei Fraților Advahov, cea care în 2022 a reprezentat, împreună cu Zdob și Zdub, Republica Moldova la Eurovision. Aceasta are un onorariu între 10.000 și 12.000 euro (în funcție de complexitatea și durata evenimentului; poate crește în anumite condiții). Astfel, Primăria comunei Șutești (Brăila) a plătit, anul trecut, 99.850 lei (20.000 euro) pentru un spectacol la care au fost invitați nu doar Frații Advahov, ci încă alte trei soliste celebre: Maria Dragomiroiu, Emilia Ghinescu și Oana Radu. Tot în 2024, Primăria orașului Negrești a plătit pentru un concert susținut de Master Symphony Orchestra – 30.000 lei, adică 6.000 euro. Primăria municipiului Vaslui a bugetat, anul acesta, nu doar un concert pentru Rapsodia Vasluiului și câțiva artiști locali, ci opt. Opt concerte a câte 77.000 lei, adică 15.500 euro fiecare. Iar asta nu este însă tot. Într-un răspuns primit de ziarul Vremea Nouă, primăria încearcă să ne inducă în eroare: întâi spune că printre artiștii plătiți se numără “profesori universitari”, dar apoi, când revine cu detalii despre activitatea profesională a fiecăruia, nu precizează în dreptul niciunuia că ar avea acest titlu academic. De asemenea, primăria spune că unii artiști au studii de pedagogie muzicală și pregătesc tinere talente; primim exemplul Grupului Vocal “Mândre vasluiene”, însă, culmea, profesoara lor este Teodora Panainte (n.r. solistă și manager al Orchestrei Rapsodia Vasluiului), absolventă de Jurnalism și master în Management Cultural.

Orchestra Rapsodia Vasluiului a fost înființată în 2003 prin Hotărâre de Consiliu Local. O bună bucată de timp, director artistic a fost George Forcos Palade, iar dirijor – maestrul Cristian Năstase. În 2022, Orchestra Rapsodia Vasluiului a fost la un pas de a se desființa: dirijorul Cristian Năstase și alți câțiva instrumentiști au plecat. Fostul primar Vasile Pavăl și fostul președinte de Consiliu Județean, Dumitru Buzatu, au găsit salvare în Teodora Panainte, solistă a orchestrei. “Când Rapsodia Vasluiului și-a încetat activitatea temporar, s-a discutat mult despre o eventuală dispariție a acestei formații, care avea repertoriul ei. Dar iată că nu a fost așa. A venit momentul despărțirii de unii care nu au mai dorit să continue activitatea sau care nu mai corespundeau cerințelor. În momentul când s-a discutat despre reluarea activității acestei orchestre, am avut în vedere toți colaboratorii, inclusiv pe Teodora, care a fost solista vocală a ansamblului. Am considerat că este normal și firesc să-i acordăm o șansă, să pornească la drum. Am cooptat-o și a fost de acord, i-am dat toate cele necesare să pornească la drum”, spunea primarul Vasile Pavăl în urmă cu trei ani de zile. Teodora Panainte este membră PSD, însă, haideți să fim naivi și să considerăm că acest lucru nu a contat pentru Vasile Pavăl și Dumitru Buzatu. În PSD, lucrurile nu se fac în familie (sic!).

Primăria Vaslui, achiziții de zeci de mii de lei pentru Orchestra Rapsodia Vasluiului

Primăria municipiului Vaslui a susținut Orchestra Rapsodia Vasluiului încă de la început, prin diferite achiziții: de la costume populare până la instrumente muzicale. Potrivit informațiilor de pe platforma Sicap.ai, în 2021, municipalitatea a cumpărat un țambal pentru care a plătit 19.500 lei. În 2022, primăria a achiziționat materiale consumabile necesare bunei desfășurări a activității orchestrei în valoare de 11.142 lei. În 2023 a cumpărat articole vestimentare, respectiv patru catrințe, patru perechi de pantaloni, 18 bârnețe/cingătoare țesute, 18 brâuri cu flori. Toate au costat 9.080 lei. În 2024, primăria a mai plătit 1.680 lei pentru alte câteva articole vestimentare: o pereche de pantaloni negri, o ie bărbătească, o vestă. Tot anul trecut, au mai fost achiziționate materiale consumabile în valoare de 16.759 lei.

Soliștii orchestrei, plătiți separat: 13.221 lei brut

Pentru concertul de pe 30 martie, „Mult mi-e dragă primăvara!”, primăria a bugetat 77.000 lei, însă s-au cheltuit “doar” 70.384 lei. Precizare: potrivit Teodorei Panainte, care a contactat ziarul Vremea Nouă pentru clarificări, soliștii orchestrei au fost plătiți separat. Aceștia (șapte la număr, însă unul nu a fost remunerat) au primit 13.221 lei brut (onorarii între 1000 lei și 3000 lei net). Inițial onorariul a fost atribuit (în cadrul acestui articol) Grupului Vocal „Mândre vasluiene” deoarece în răspunsul primăriei se menționa „grup vocal 6 soliști”; în afișul evenimentului singurul grup vocal era „Mândre vasluiene”, soliștii orchestrei nu apăreau ca „grup vocal”. De obicei, aceștia sunt prezentați ca membri ai orchestrei. „Noi, soliștii, am făcut o ofertă separată. Copiii din Grupul vocal „Mândre vasluiene” nu au primit niciun ban”, a precizat Teodora Panainte. Pe locul 3 în ceea ce privește valoarea onorariilor, se află Grupul Folcloric “Floarea Dorului” al profesorului Adrian Călin – 5.000 lei. La aceste cheltuieli se mai adaugă serviciile de sonorizare – 1.500 lei, care au revenit unei firme locale. “Organizarea spectacolului nu a impus cheltuieli de masă, transport sau închiriere sală, optându-se pentru artiști locali și pentru o sală proprie, precum și pentru realizarea de afișe în regie proprie, care să nu genereze costuri suplimentare”, se precizează în răspunsul transmis de Primăria municipiului Vaslui.

Cum ne induce în eroare primăria

În același răspuns se mai precizează că “onorariile tinerilor artiști, contractați conform Legii drepturilor de autor pentru prestare de servicii artistice, includ și sumele aferente deplasării lor săptămânale la repetiții, marea lor majoritate predând (ca profesori universitari) sau studiind la universități, respectiv colegii de artă din țară. De asemenea, săptămânal, tinerii artiști vasluieni astfel contractați (unii atestați cu studii de pedagogie muzicală) predau și formează elevi vasluieni ca viitori soliști ori instrumentiști. Primul astfel de grup vocal a evoluat în spectacolul de pe 30 martie – „Mândre vasluiene”. Pentru a-și varia repertoriul fără a genera costuri suplimentare prin cooptarea de compozitori ori textieri externi, așa cum procedează toți ceilalți artiști, tinerii vasluieni își compun propriile piese (text și muzică) în cadrul timpilor alocați repetițiilor săptămânale”. Precizările acestea sunt o încercare de a motiva organizarea spectacolelor din bani publici: susținerea tinerilor artiști, care la rândul lor formează talente vasluiene. Realitatea este însă alta. Vremea Nouă a cerut lista celor care sunt profesori universitari sau cadre didactice în colegii de artă, iar potrivit acesteia (dar și a verificărilor ulterioare), niciunul nu este profesor universitar. Ar fi însă și greu ca acest lucru să fie real, pentru că titlul academic “profesor universitar” se obține abia după ce o persoană își ia treptat următoarele grade: asistent universitar, lector universitar/șef de lucrări și, apoi, conferențiar universitar. În Orchestra Rapsodia Vasluiului sunt, într-adevăr, șapte instrumentiști cu studii de pedagogie muzicală, pregătesc elevi, însă doar doi dintre ei lucrează cu copii din județul Vaslui. Primăria municipiului Vaslui ne dă exemplul grupului vocal “Mândre vasluiene”, însă este irelevant în contextul precizat tocmai de instituție (artiști cu studii de pedagogie muzicală care pregătesc talente vasluiene). Asta pentru că profesoara grupului este Teodora Panainte, lucru constatat din postările sale de pe Facebook: “Fetele cele frumoase sunt elevele mele” (15 ianuarie 2025). Or, aceasta nu are nici pregătire muzicală, nici studii de pedagogie. Teodora Panainte a terminat Facultatea de Litere din Iași, speciaizarea Jurnalism, iar apoi un master de Management Cultural. Am putea spune că în muzica populară poți să fii profesor și fără studii muzicale, însă i-am jigni pe cei care și-au tocit coatele pe băncile Conservatorului.

Exercițiu: să considerăm că nimic din ce s-a scris mai sus nu e adevărat. Cum ajută primăria ceilalți tineri artiști, dansatori sau balerini?

PROVOCARE… În continuare, vă propun un mic exercițiu: haideți să ne prefacem că nu am analizat răspunsul primăriei și că precizările respective sunt reale în totalitate, că instituția a ales să cheltuiască 600.000 de lei pe spectacole doar pentru a susține artiștii locali, tinerii studenți (n.r. o parte dintre membrii orchestrei sunt studenți), noile talente. Haideți să pornim de la ideea că e un gest nobil din partea primăriei. Însă oare de ce instituția nu susține, în egală măsură, tinerii din celelalte domenii? Tinerii dansatori, tinerii care cântă alt gen muzical, tinerii care își plătesc singuri ținutele și deplasările la festivaluri sau competiții din țară sau din străinătate. Avem tineri care fac dans sportiv, fac balet sau cântă la diverse instrumente, iar părinții fac eforturi pentru a le plăti orele de pregătire sau deplasările la diverse evenimente. Când a sprijinit primăria studenți care nu își permiteau cazarea sau taxa la facultate? Câte un ajutor de urgență probabil că a mai dat, însă un program constant, așa cum arată programul concertelor de foclor, când a avut? Sunt multe alte categorii de tineri care se simt discriminați. Veți zice, probabil, că e greu să-i mulțumești pe toți. Este! Echilibrul se obține foarte greu, important este să nu pornim de la ideea că nu se poate sau că nu sunt bani. Consiliul Consultativ pe Probleme de Tineret (CCPT) a apărut din dorința de a fi în contact cu necesitățile tinerilor; din nevoia unei instituții publice de a ști cum poate veni în sprijinul tinerilor. CCPT există de câțiva ani, dar oare i-a reprezentat cu adevărat pe tineri? Pentru că, deși există, nu prea a fost vizibil. În același timp, oare primăria a luat în serios acest consiliu? Recent, într-o ședință de Consiliu Local, li s-a spus reprezentanților CCPT că nu sunt bani pentru activitățile pe care ei le propun. Poate că, într-adevăr, nu sunt bani, însă cum s-or fi simțit tinerii reprezentați de CCPT când au văzut că primăria nu are bani pentru ei, dar are pentru spectacole de muzică populară? Și nu, soluția nu e ca Orchestra Rapsodia Vasluiului să nu mai existe. Ansambluri, orchestre în subordinea instituțiilor există în mai multe orașe din țară. Soluția e ca primăria să aibă o viziune mai largă, să gândească un proiect pe termen lung pentru această orchestră: evenimente în colaborare cu diverse instituții/agenți economici din județ, dar și din țară. Organizând lunar evenimente din bani publici doar pentru a o susține, nu este o soluție sănătoasă. Este fix ca în proverbul acela – „Dă-i omului un pește și va avea de mâncare o zi. Învață-l să pescuiască și va avea de mâncare toată viața”.

Lista membrilor Orchestrei Rapsodia Vasluiului și pregătirea lor profesională (prezentare realizată de Primăria municipiului Vaslui)

  1. Babără Vasile-Florin: dirijor, absolvent de studii superioare și master – Universitatea Națională de Arte “George Enescu” Iași, absolvent pedagogie muzicală – profesor muzică instrumentală (vioară);
  2. Duminică Vladimir: instrumentist, absolvent de studii superioare și master – Universitatea Națională de Arte “George Enescu” Iași, absolvent pedagogie muzicală, profesor muzică instrumentală (țambal) – Colegiul National de Artă “Octavian Băncilă” Iași, Școala de muzică “Petran Music” Iași
  3. Baciu Ștefan Ovidiu: instrumentist, absolvent de studii superioare și master – Universitatea Națională de Arte “George Enescu” Iași, absolvent pedagogie muzicală, profesor muzică instrumentală (vioară);
  4. Bâicu Teodora Patricia: instrumentistă, studentă Universitatea Națională de Arte “George Enescu” Iași, a urmat și absolvit cursurile de pedagogie muzicală – profesor muzică instrumentală (vioară) la școala de Muzică “Domisong”;
  5. Bulugu Viviana Maria: solistă, Studentă Universitatea de Medicină București;
  6. Boampă Ioana: instrumentistă, studentă Universitatea Națională de Arte “George Enescu” Iași; instrumentist-colaborator al Filarmonicii “George Enescu” Botoșani;
  7. Sandu Nancy: instrumentistă, absolvent de studii superioare și master – Universitatea Națională de Arte “George Enescu” Iași, colaborator-instrumentist al Filarmonicii “Moldova” Iași, profesor muzică instrumentală (vioară) – Școala de muzică “Petran Music” Iași;
  8. Ceban Cristian: absolvent de studii superioare și master – Universitatea Națională de Arte “George Enescu” Iași;
  9. Dulă Valentin: absolvent al Colegiului de Artă “Octavian Băncilă”, a urmat cursurile Universității Naționale de Arte “George Enescu” Iași;
  10. Enea Costel: instrumentist, student – Universitatea Națională de Arte “George Enescu” Iași;
  11. Șimcic Dumitru: absolvent de studii superioare și master – Universitatea Națională de Arte “George Enescu” Iași; absolvent pedagogie muzicală, profesor muzică instrumentală școala de muzică “Aria Academy Pașcani” și Școala de muzică “Petran Music” Iași;
  12. Ene Eduard: instrumentist, absolvent de studii superioare și master – Universitatea Națională de Arte “George Enescu” Iași; profesor teorie muzicală și muzică instrumentală (flaut) la Bârlad;
  13. Macarov Daniel Vasile: instrumentist, student – Universitatea Națională de Arte “George Enescu” Iași;
  14. Pricop Mihăiță: instrumentist, student – Universitatea Națională de Arte “George Enescu” Iași;
  15. Panainte Teodora: absolventă studii superioare și master “Management Cultural” – Universitatea “Al. I. Cuza” Iași;
  16. Stoleru Ana Ioana: absolventă studii superioare, profesor învățământ primar Școala Gimnazială – Comuna Solești;
  17. Bălăuță Alessia Andreea: instrumentistă, studentă Universitatea “Al. I. Cuza” Iași;
  18. Bujor Ștefănuț Remus: solist, student Universitatea “Al. I. Cuza” Iași;
  19. Tănăsucă Luis Nicolas: instrumentist, absolvent Colegiu Artă Iași;
  20. Tofan Teodor: instrumentist, absolvent Colegiu Artă Iași;
  21. Bistriceanu Cristian: instrumentist, absolvent Colegiu Artă Iași.
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

46 COMENTARII

  1. Mă întreb, dar mai ales, vă întreb: de ce nu scrie careva dintre cei care înjurați articolul, redactorul, publicația, un alt articol în care să detaliați, să argumentați și să explicați de ce este absolut necesar ca acești bani să fie alocați pentru cultură, acestei formații, acestor manifestări vezi doamne, culturale?
    Cum susține și mai ales dezvoltă această investiție în aceste manifestări nivelul de mentalitate intelectuală, de conștiință socială, gradul de cultură de cultură, toate transmise prin modul de exprimare pe care îl consider, citind comentariile, suburban?
    Pentru că dacă nu avem progres, și e clar că nu avem, sunt chiar bani prost cheltuiți!
    Din banii ăștia mai asfaltezi o șosea, mai plantezi arbori, mai repari trotuarele care se surpă sub pavele și formează zone periculoase pentru trecători, cu risc de accidentare, sau altele, altele, altele… care chiar ar fi vizibile și ar aduce un plus de bunăstare cetățenilor municipiului.

    • Dacă vezi un film la Cinematograf, te cultivi, devii mai deștept ? La un concert te destinnzi, mergi cu familia sau prietenii. Nu banii sunt totul pe lumea asta.

      • Exact Sanda trebuia să tacă! Pentru că nu gândește ce transmite! Dace vezi un film, oriunde – și acasă – dacă mergi la teatru, sau îl asculți teatru pe site-uri dedicate, dacă mergi la un concert sau asculți un concert în alte forme – orice fel de muzică: clasică, simfonică, fanfară, pop, rock, manele, etc. – nu numaidecât de muzică populară – toate acestea sunt artă și constituie cultură. Rolul culturii este de a îmbogăți mintea și spiritul, de a dezvolta personalitatea umană.

        La un film, piesă de teatru, concert te destinzi cu familia și prietenii doar dacă ești pregătit să faci asta dezvoltându-ți nivelul educațional și cultural.
        Altfel spus, este imposibil să te destinzi la aceste evenimente și să nu îți îmbogățești totodată starea mentală și sprirituală.
        Eu nu știu cum reușești să participi la aceste spectacole fără să înveți ceva fără să crești în plan spiritual! Stai pe facebook, mâncând simultan semințe? Cojile le lași pe jos?
        Și desigur, banii sunt ptrea importanți pe lumea aceasta, pentru că fără ei nu s-ar îndesa la concerte Rapsodia Vasluiului sau oricine altcineva! Problema este că pare să se creze un fel de monopol cultural: cultura vasluiană=Rapsodia Vasluiului! Cultura este diversă așadar vrem să investim în mai multe ramuri ale artei și culturii.
        N-am pretenția să pricepi, dar poate alții…

  2. Mirlanii …. acolo…. dau tare tare cu zaru…… ca nu ii ajuta……. cartea….. da cyoarda la banu statului….. e …. sport de performanta ….. la Vaslui….. campionii….. campionii…. ole…ole…ole…. cu cyordeala …. asta e……

  3. Cineva deștept și oleacă orientat ar putea verifica chiar cum au fost plătiți acei muzicanți ai primăriei Vaslui în timpul pandemiei și cum au luat bani luni de zile pe baza unei hârtii copiate la imprimantă.. Șefa de la resurse știe, dacă și mai aduce aminte

  4. Nu e normal, dar nu cred ca mai este ceva normal in tara asta
    Parca suntem fierți numai pe prostii 😂 , acuși urmeaza si trupele de popi, găștile de ong-uri si ele abonate la banul public, si se plâng ca nu au bani, ca trebuie sa mărească taxele

  5. A ti gasit subiect pentru articol! Oau ce tari sunteti !
    Asta este, avem si noi un asa de frumos colectiv cu ameni talentati si voi gata pe ei pe mama lor .
    Voi stiti cat timp îi ia inui instrumentist sa ajunga la un asa nivel ? Nu ca habar nu aveti , sunteti pusi numai pe scandal ȚAȚELOR.

    • Dar la ce nivel au ajuns, monșer, de stau cu mana întinsă la primărie și canta în fața a 50 de persoane? Unde a prestat aceasta rapsodie în ultimii ani? În ce spectacole naționale, la ce concursuri internaționale? Sa fim serioși…

      • D le ,ca sa te faci cunoscut si sa reprezinti judetul sau tara la manifestari internationale i ti trebuie finantare nu poti sa mergi pe banii tai .Toti acei artisti care merg pentru asemenea evenimemte stiu ce sacrificii fac ; drumuri lungi , nopti pierdute familii lasate acasa nu mai spun de munca si in plus cu ce vin acasa ? Cu nimic .Va spun in cunostinta de cauza .Singurul castig este satisfactia ca ți-ai reprezentat tara cu drag si ai fost rasplatit cu aplauze mai multe dect la fratii tai Romani .
        Nu stim sa ne respectam oamenii asta ne este specific natiei.

  6. as putea sa iti fiu tata SIMONA
    te sfatuisc ca pe fiica mea
    cauta un loc de munca serios ca nu te repezinta o gazeta unde sa scrii doar ca asa trebuie si sa fii platita de ai ajuns muritoare de foame
    sigur un salariu decent nu te va mai frustra si nu vei mai simti nevoia sa improsti cu rahat munca altora din jur
    te stiu SIMONA ca te duce capul
    ai curaj si incearca sa te angajazezi ca fara stima de sine te va ucide depresia fata mea

  7. Teodora,după terminarea studiilor, a ales sa se întoarcă pe meleagurile natale, după cum poate bine știți, majoritatea tinerilor alegând calea Bucureștiului sau cel mai aproape, Iașiul! Teodora promovează valori moldovenești autentice, tradițiile zonei vasluiene, cultura vasluiana, istoria artei populare vasluiene. Dvs, doamna Simona ce promovați!? Să știți că o face gratis, pe banii ei, pe eforturile sale, pe speranțele că arta va înlocui sau măcar își ca face loc printre mitocănie. Teodora educă și promovează tinere sperante artistice vasluiene atat in țară, cât și în străinătate. Dvs, doamna Simona ce educați!? Mulți dintre comentatorii de aici nu părăsesc granițele județului cu anii, însă Teodora aleargă cu mașina ei de 1500 euro prin toate colturile țării. Da, conduce o mașină de 1500 euro, nu una de 10 mii, pentru ca a ales să fie demnă când se privește in oglindă. Hai sa fim rezonabili și sa înțelegem că și înlocuirea unei corzi defecte la o vioară costă, aranjamentul artistic costă, combustibilul tinerilor artiști care vin de la școlile ieșene pentru pregătire sau spectacole, la Vaslui, costă, timpul și viața lor, costă. Din câte stim cu totii, in perioada aceasta este Postul Paștelui, numai inima bună nu avem! Articolul este de kkt!

    • Teodora ar fi fost un zero barat dacă nu ar fi intrat în PSD. Întreabă orice profesor de muzica dacă fata asta știe sa cânte și vezi ce îți spune. Acum a ajuns să învețe pe alții!
      Vai de capul vostru!

      • În calitate de profesor la Universitatea Natională de Arte George Enescu din Iași, vă mărturisesc că am avut-o invitată pe Teodora la un seminar. Ce emoție muzicală a exprimat aceasta domnișoară, nu se poate învața in 2 vieti de studiu muzical! Muzica, arta, nu este doar despre studiu sau scoală, este despre emoție, despre talent, despre simțire! Apropo, când a fost invitată la noi, nu știam că este din lumea politică, cum de altfel nici nu ar fi contat.

  8. Vai de capul tău domniță, știi tu câte ore de studiu au acești instrumentiști? Aproape oricine care are terminat gimnaziul poate face ce faci tu, dar să văd câți pot cânta la un instrument! Ești frustrată ce nu ți-ai putut depăși condiția, ca fripturile sau rărit, e post. Acești tineri după cum se vede au studii de specialitate dar ce facem cu cei angajați în primărie și consiliul care sunt analfabeti, nu te bagi acolo ca i periculos. Fii jurnalist corect pana la capăt!

  9. Draga Simona, nu ne mai ești deloc dragă. După ce Flavius al tău a ieșit cu coada între picioare după articolul precedent, ai ieșit tu acum cu aceeași idee deja expirată. Deci, cine urmează, bunicul, vecinul…amanta!?

  10. Excelent că primăria și Consiliul Local trimit niște tineri la școală, le pun un instrument muzical în mână și îi urcă pe scenă. Nu îi lasă să vagabondeze pe străzi ei nu au timp de prostii, droguri, delicvență Fac muzică
    Nu știu care scrieți asemenea mizerii ce trageți pe nas
    Și nu vă mai comentați singuri propriile articole 😂😂😂

    • Spre deosebire de tine, ăștia de la ziar pot vedea ip-urile comentariilor. Dacă s-ar uita pe ele ar vedea ca cel puțin jumate sunt scrise de aceeași persoana, cel mult 2, asmutite aici de doamna cântecului vasluian! Se vede și cu ochiul liber!

  11. Sunt de acord cu concluziile autorului articolului. Si eu consider ca nu este nevoie de angajatii acestia in cadrul Primariei Vaslui. Bani publici pe salarii, iar apoi alti bani pentru niste spectacole jalnice. Iar referitor la participarea la spectacole in alte judete, adevenit un fel de reciprocitate, de unde iar iau alti bani publici. Teodora este impusa politic si ii tine in spate, dar ca interpreta este aproape zero.

    • Ăștia nu sunt angajații primăriei
      Sunt niște copii studenți care trăiesc din o mie- două mii de lei de le scapă cei de la CL odată la câteva luni
      Revino-ți

      • Dacă în halul asta au ajuns, atunci poate ca nu sunt chiar atât de valoroși! Cum sa faci atâția ani de școală, atâtea ore de pregătire ca după aia sa ajungi la mila unei primarii? Dacă nu ar fi fost primaria Vaslui oamenii astia ce ar fi făcut? Un instrumentist valoros își găsește foarte ușor de munca și multiple surse de venit!

  12. Și-a asmuțit Teodora cățeii să comenteze 😅

    Acum înțeleg de ce domnișoara Bulugu era așa vocală și pro PSD intensiv-agresiv 😅 prin comentariile din online. Scopul scuză mijloacele 😅

    Felicitări pentru articol!

    Când orchestra va câștiga măcar jumătate de venituri din spectacole cu bilete, atunci putem sta de vorbă. Câtă vreme este finanțată integral din fonduri publice, nu este decât o sugativă a primăriei.

  13. Numai minciuni.
    Vă prefaceți că nu știți de cele 40 de proiecte ale ONG istilor tineri vasluieni finanțate cu 1.000.000 lei în 2025.
    Ați uitat să scrieți de cei peste 150 tineri și copii ai Palatului Copiilor. Au primit fonduri pentru activitățile lor și pentru deplasări și concursuri în Muntenegru, Tulcea, București, Alba Iulia, Brăila, Tecuci, Bacău, Târgu Lăpuș,Piatra Neamț, Dorohoi, Vatra Dornei, Sighetu
    Marmației, Arad, Ploiești, Onești, Ramnicu Sărat, Târgoviște
    Jurnaliști patetici

    • Zeci de olimpici vasluieni ai Centrului de Excelență beneficiază de fonduri publice pentru a performa în competițiile naționale, pentru tabere și deplasări de studiu, pentru evenimentele organizate pentru ei, deplasări la olimpiade, concursuri, simpozioane
      Despre ei să vorbiți zilnic. Nu există discriminări că toți care cer susținerea primesc. nu ne mai aburiți doar cu niște cântăreți la care le purtați de grijă în cel mai mizerabil mod

      • Să nu îți permiți niciodată să vorbește de olimpici pentru ca este evident ca habar nu ai ce presupune performanța școlară!
        Rodul muncii olimpicilor aparține exclusiv lor și părinților care plătesc meditații.
        Cex-ul este neaemnificativ și s-a văzut ca are și el talent să risipească bani. Profesorii de acolo sunt plătiți cu niște firfirei!
        Dacă tu ai impresia ca performanța se face cu o oră pe săptămână făcută la grămadă, atunci habar nu ai ce e aia performanță.

        În calitate de părinte olimpic, nu îți permit să agăți numele primăriei de eforturile personale ale acestor copii și cele financiare ale familiilor!
        Chiar nu aveți pic de bun simț!!!

      • Ce deplasări plătește primăria olimpicilor??? Voi chiar aveți tupeu!! Ce deplasări de studiu????

        Ar trebui să vină olimpicii în fața primăriei să vă ceară banii despre care scrieți voi aici, căci sigur sunteți căței de la primărie.

        Dacă părinții nu ar da luna de luna mii de lei pe meditații, nu ați avea voi cu ce să vă lăudați, nerușinaților!!!

      • Tu vorbești de Centrul ala de Excelenta care a cumpărat hanorace olimpicilor în semn de pretuire și recunoștință? Atunci e bine, bravo vouă, va meritați soarta!

  14. Daca Paval baga banii in pavaje ,paduraru a gasit robinetul cu bani la Rapsodia,trebuie sa intelegeti ca este la inceput si trebuie sa gaseasca si el o sursa de imbogatire…….poate e pe drojdie…….!!!

  15. Presa asta e mai rea decât căcarea
    Când se plăteau mii de euro pentru artiști naționali tot voi urlați că pe cei locali nu îi susține nimeni. Vin starurile cântă jumate de oră și orașul nu se alege cu nimic
    Dacă se încurajează tinerii locali ați întors placa. De ce dă primăria bani la tineri?
    Mai bine la Fanfara Ciocârlia. Vin 8 jupâni vă iau mălaiul și pleacă imediat de unde au venit
    Sunteți coșmarul acestui oraș și bine că sunteți numai 2 astfel de “ziariști”. Ați observat că doar voi scheunați singuri pe acest subiect? Oare de ce? Voi 2 unde ați terminat și ce ați realizat până azi? Aproape nimic

  16. Niste Prosti. Asa se fura mai nou din bugetul primariei. Ati vrut pe Braniste, iaca ca ne-am pricopsit cu un hotoman de toata clasa. PSD-isti nesimtiti care nu au muncit o zi in viata lor. Niste GOLANI!

    • Te contrazici! Dacă ești hoțoman, nu ești prost, iar dacă ești prost, nu poți fi hoțoman! Nu ne mai facem bine, de fapt nici măcar rău! Măcar de am fi proști!! Trăim ca niște avortoni la coltul străzii!

  17. Nu se mai înțelege nimic!? Cine a primit banii și câți!? Articolul probabil este scris în parcare la Kaufland! Chiar nu va verifică nimeni înainte sa postați aberațiile astea!?

  18. Simona, cântă și tu dacă poți, faceți karaoke la ziar, pe balcon și vă aruncă trecătorii bani. O grijă ai tu de câți bani primesc acești artiști locali. Nu mai bine dăm bani la alții ca să fii tu mulțumită ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.